субота, 27. октобар 2007.

DUANE ALLMAN (1946-1971) †

PRAVDA, 29.10.2007.

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com

GODIŠNJICA SMRTI VELIKOG GITARISTE – DUANE ALLMAN (1946-1971)


Duane Allman je tragično izgubio život 29. oktobra 1971...

Bio je bajker...Ludovao za motorima, ludovao na motorima...

To ga je koštalo života...

Bio je jedan od najinventivnijih i najpoštovanijih gitarista svoga doba...

Svetsku slavu je doživeo u grupi Allman Brothers Band...

Sa Erikom Kleptonom je snimio čuveni album Lejla...

Podsetimo se njegove munjevite i briljantne karijere...

Djuen Alman je svirao u grupama Allman Joys, Hour Glass, Allman Brothers Band, uvek uz mladjeg brata Grega sa kojim je snimio i nekoliko solo-albuma, bio je cenjeni studijski muzičar, a najpoznatiji njegov studijski doprinos je rad na albumu Layla and other assorted love songs, grupe još jedne gitaroške legende Erika Kleptona-Derek i Dominos.

Prestižni muzički časopis Rolling Stone je 2003. godine objavio listu od 100 najvećih rock-gitarista svih vremena, na kojoj je Djuen Alman na drugom mestu iza neprikosnovenog Džimija Hendrixa.

Rodjen je 20. novembra 1946. godine u Nešvilu u američkoj državi Tenesi, pod punim imenom Howard Duane Allman. Prijatelji su ga zvali Skydog (nebeski pas).

Braća Djuen i Greg su rasli pored svoje majke Džeraldine, još kao dečaci su rano ostali bez oca. Njihov otac Vilis, inače narednik u američkoj vojsci, je ubijen prilikom oružane pljačke.

Krajem pedesetih godina, porodica Allman se nastanjuje u Dejtona Biču na Floridi, gde braća Allman kao tinejdžeri sviraju gitare interesujući se za kantri-muziku, kao i za bluz koji je svirao B.B.King. Greg će kasnije preći na Hemond-orgulje i postati jedan od najvećih američkih orguljaša.

Prva grupa u kojoj je Djuen Alman ozbiljnije privukao pažnju na sebe je Allman Joys,

koju su Djuen i Greg osnovali 1961. godine. Grupa je uglavnom svirala obrade pesama grupa britanskog bluz i pop boom-a prve polovine šezdesetih godina, kao što su Beatles, Rolling Stones, Yardbirds i Animals. Bootleg CD Historic 1966 Live And Studio se pojavio 2003. godine.

Autorski izazovi, Djuena i Grega 1968. godine, odvode u Los Andjeles, gde osnivaju grupu Hour Glass. Izdali su dva albuma, na kojima su ponudili svoju sofisticiranu mešavinu ritma & bluza i crnog soula. Radeći sa grupom Hour Glass, Djuen Allman postaje cenjeni i cesto pozivani studijski muzičar. Lista izvodjača sa kojima je saradjivao je poveća, ali treba pomenuti takva imena kao Areta Frenklin, Klarens Karter, King Kertis, Otis Raš, Boz Skegs, Delani & Boni, a najuspešnija saradnja je bila sa crnim soul-pevačem Vilsonom Piketom, što ilustruje veliki hit-obrada numere Bitlsa-Hej Džud.

Djuen i Greg su potpuno sazreli kao muzičari i bili su spremni za veće poduhvate. Vraćaju se na Floridu i tu će nastati grupa koja će vremenom postati jedna od najvažnijih, najboljih i najuticajnijih grupa u istoriji pre svega američkog rocka - Allman Brothers Band.

Bend braće Allman je bila supergrupa u pravom smislu te reči. Pored Djuena i Grega, u grupi su bili energični gitarista Ričard-Diki Bets, bas-gitarista Beri Oukli i dva bubnjara, Džejmo Johanson i Buč Traks. Prvi album pod imenom grupe The Allman Brothers Band,

objavljen je 1969. godine i odmah je izazvao senzaciju. Crno obojeni Gregov glas sa njegovim virtuoznim orguljaškim pasažima, Djuenove i Betsove dvostruke gitare sa obilatim korišćenjem slajda, žestoka ritam sekcija. Bilo je to nešto potpuno novo, sveže i originalno. Odmah su se sa ploče izdvojili hitovi It's Not My Cross To Bear, Black Hearted Woman, Dreams i Whipping Post, koji su do danas ostali njihovi koncertni favoriti.

Pozitivne kritike i odličnu reakciju publike, braća Allman koriste i posle par meseci izdaju drugi album Idlewild South.

Takodje fenomenalan album sa pesmama za sva vremena Midnight Rider, In Memory Of Elizabeth Reed i Hoochie Coochie Man.

Djuen Allman je već tada važio za najboljeg slajd-botlnek gitaristu na svetu

i to njegovo znanje i umeće je na najbolji način iskoristio Djuenov veliki prijatelj Erik Klepton na albumu svoje nove grupe Derek i Dominos-Layla and other assorted love songs iz 1970. godine.

Ovaj album sa takvim strahovitim hitovima kao naslovna Layla, Bell Bottom Blues, Key To The Highway, Have You Ever Loved A Woman, I Looked Away i Tell The Truth, sigurno spada medju 10 najvažnijih rock-albuma svih vremena.

Grupa Allman Brothers Band je tokom čitave dotadašnje karijere intenzivno nastupala i bilo je logično da posle uspešnih studijskih albuma objave i koncertni. To se i desilo 1971. godine. Objavljen je At Fillmore East,

koji je postao klasik i jedan od najboljih koncertnih albuma ikada objavljenih. Slušajte samo Stateboro Blues, One Way Out, You Don't Love Me, Trouble No More, Hot 'Lanta…Biće vam sve jasno.

Par meseci posle toga, desiće se nešto strašno. Djuen Allman je jahao svoj Harli Dejvidson po ulicama Mekona, ludovao kao uvek, ali Djuen je imao privatnih problema. Veza sa njegovom devojkom Donom sa kojom je imao i ćerku Galadrijel je bila raskinuta, Erik Klepton mu se žalio da album Layla nije prihvaćen u meri u kojoj je on to očekivao, naporne turneje i noći provedene u studiju, sve je to uticalo na njegov premor i dekoncentraciju. U jednom momentu, Djuen je izgubio kontrolu nad motorom, pao pri velikoj brzini, zadobio je ozbiljne povrede unutrašnjih organa. Posle par sati je umro. Bilo mu je 25 godina.

Djuen je otišao u jeku proba za novi album Eat a peach. Nikad odsvirana sola su ostala. Svet mu je bio pod nogama. Djuen je bio kralj.

Smrt Djuena Almana je najviše naravno pogodila njegovog brata Grega i najboljeg prijatelja Erika Kleptona. Klepton će napraviti dvogodišnju pauzu, skrhan bolom zbog gubitka velikog prijatelja.

Greg Allman i ostali iz benda su posle izvesnog vremena odlučili da nastave sa Ričardom Betsom kao jedinim gitaristom, kako bi završili započeto snimanje.

Album Eat a peach

je objavljen 1972. godine i posvećen je Djuenu. Grupa Allman Brothers Band je nastavila dalje.

Posle nešto više od godinu dana pod sličnim okolnostima, blizu mesta Djuenove smrti, poginuo je vozeći motor i bas-gitarista Beri Oukli.

Allman Brothers Band je grupa koja je žestoko osetila i trijumf i tragediju. Grupa koja vrlo dobro zna i oseća radjanje, umiranje i ponovno radjanje.

Grupa koja se, uprkos svemu, održala do danas. Grupa u kojoj već sviraju i njihova deca, kao današnji gitarista Derek Traks, sinovac bubnjara Buča Traksa.

Posle smrti Djuena Almana, objavljena su dva vrlo vredna i važna albuma, Duane Allman: An Anthology (1972) and Duane Allman: An Anthology Vol. II, koji na najbolji način prikazuju njegov opus studijskog muzičara i člana Allman Bros.

Američki rock-sastav Lynyrd Skynyrd je svoj veliki hit Free Bird posvetio Djuenu Almanu.

Ulica u Mekonu u kojoj je poginuo, 1998. godine je preimenovana u Bulevar Djuena Allmana.

U poslednjih desetak godina je objavljeno nekoliko kvalitetnih kompilacija sa njegovim stvaralaštvom.

I da ponovimo… Prestižni muzički časopis Rolling Stone je 2003. godine objavio listu od 100 najvećih rock-gitarista svih vremena, na kojoj je Djuen Alman na drugom mestu iza neprikosnovenog Džimija Hendrixa.


I tako, ludovanje na drumu je prekinulo jedan mladi život...

Prekinulo karijeru, koja je tek trebalo da se razvija...

Ma, više volim četiri točka...Mog Smarta...

Mada se ložim i na Fat Boya...

(za nepućene, to je popularni model Harvi Dejvidsona)...

Greg Allman, brat pokojnog Djuena...Osetio je i trijumf i tragediju...

Matori svira i dalje...Bolje nego ikad...


U sledećim brojevima ćemo malo o Džo Kokeru, koji uskoro stiže...

Pa opet malo o Nevernim Bebama...Da vidimo kako su prošli koncerti...

Do tada slušajte Whipping Post i It's Not My Cross To Bear…

I naravno, čitajte Pravdu…


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: