субота, 16. фебруар 2008.

Band X (AC/DC Tribute Band)

PRAVDA, 18.februar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević







Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


MALO PRIČAJU, ALI PUNO SVIRAJU : BAND X


U utorak je godišnjica smrti Bona Skota, legendarnog pevača grupe AC/DC...

Godišnjica njegove smrti će biti obeležena i u Beogradu...

Počast će mu odati beogradska grupa Band X...

Jedan od najboljih i najpoznatijih AC/DC tribute bandova...

Ovo je priča o muzici grupe AC/DC na srpski način...

Priča o Bonu Skotu, jednom od najvećih pevača u istoriji rocka...

Kompletna priča o karijeri grupe AC/DC zahteva duplericu...

Kao u slučaju Madone...

Od urednika sve zavisi...

Band X

Grupa je osnovana sredinom devedesetih godina pod prvim nazivom No Comment. Svirali su uglavnom pesme iz repertoara grupe AC/DC, mada im nisu bile strane ni numere grupa Led Zeppelin i Black Sabbath.

Posle nekoliko godina pauze, grupa se pre nepune tri godine vratila na scenu pod novim imenom Band X (AC/DC Tribute Band). Veliki povratak je obeležen vrlo zapaženim nastupom na festivalu Beerfest 2006.

Alfa i omega sastava Band X je pevač Milan Živadinović,

fanovima benda poznatiji kao Billy. Pored njega u bendu su odlični gitaristi Darko i Paja, bubnjar Škora i novi bas-gitarista Darko.

Radi se o ljudima koji malo pričaju, ali zato puno sviraju. Band X tokom cele godine nastupa širom Srbije, gde publici dočaravaju atmosferu braće Jang i njihove ubitačne muzike i trude se da zvuče skoro kao pravi AC/DC. Najveći doprinos ukupnom zvuku daje pevač Billy, koji je u velikoj meri skinuo originalne vokale Bona Skota i Brajana Džonsona.

Redovni su učesnici na svim velikim moto-skupovima i rock-festivalima, kao što su Beerfest na Kalemegdanu i Rock Vilidž u Banatskom Sokolcu, gde su prošle godine nastupili kao svojevrsna senzacija i oduševili publiku.

Nedavno su uživo nastupili na TV Metropolis, gde su odsvirali sve velike hitove grupe AC/DC, a uskoro treba da se pojavi DVD sa snimkom tog koncerta.

Gospodja Suzan Masino, jedan od najvećih svetskih fanova grupe AC/DC i pisac njihove biografije Let There Be Rock je na svoj sajt postavila nekoliko obrada pesama AC/DC u izvodjenju sastava Band X, tako da je rad grupe Band X poznat i članovima grupe AC/DC.

Suzan Masino je inače poznata američka rock-novinarka i kućni prijatelj sa sadašnjim pevačem Brajanom Džonsonom.

Poštovaoce grupe Band X će svakako obradovati ekskluzivna informacija da je gospodja Masino nedavno govorila o grupi Band X u emisiji na radiju WRUW u Klivlendu u Ohaju, gde su tamošnji organizatori pokazali interesovanje i stupili u kontakt sa grupom Band X, pa se uskoro može očekivati da naši momci zasviraju u Americi.

U sredu uveče 20. februara sa početkom u 22,00 h u KST-u, sastav Band X će obeležiti godišnjicu smrti Bona Skota. Na repertoaru će biti samo numere iz perioda kada je on bio pevač grupe AC/DC.


Bon Scott


Ronald Belford "Bon" Scott je rodjen 09. jula 1946. godine u Škotskoj. Kada je napunio šest godina sa porodicom se preselio u Australiju u grad Melburn, gde će kao tinejdžer početi svoju muzičku karijeru.

Prvi sastav Bona Skota se zvao The Spektors u kojem je u početku svirao bubnjeve, da bi se kasnije latio mikrofona. Svirali su obrade pesama Bitlsa i Rolingstounsa.

U toj grupi, Skot je proveo dve godine u periodu 1964-1966, da bi prešao u grupu The Valentines, gde je proveo sledećih nekoliko godina.

Sledeći sastav Bona Skota je progresivni rock-band Fraternity, u koji je Skot prešao 1970. godine i čiji je član bio sve do 1974. godine, kada je u grupi AC/DC zamenio pevača Dejva Evansa. Prethodno je bio vozač grupe AC/DC.

Njegova želja je bila da bude bubnjar grupe, ali su ga braća Jang nagovorila da bude pevač, jer su tragali za pevačem sa tom bojom glasa.

High Voltage

je naziv prvog albuma grupe AC/DC sa novim pevačem i odmah je do izražaja došla specifična boja Skotovog vokala uklopljena u muziku snažog ritma i rifova. Rock and roll neće više biti isti.

Sledeći album TNT (1975)

donosi istoimeni hit, koji će do današnjih dana pored još par pesama ostati zaštitni znak grupe AC/DC.

Usledili su albumi Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)

sa istoimenim hitom, Let There Be Rock (1977)

sa možda najvećim hitom u čitavoj karijeri Whole Lotta Rosie i Powerage (1978)

koji je obeležila numera Rock’n’Roll Damnation.

Navedene albume su pratila intenzivna koncertna aktivnost i velike svetske turneje, što je krunisano 1978. godine objavljivanjem koncertnog albuma If You Want Blood.

Grupa AC/DC je u drugoj polovini sedamdesetih godina postala definitivna svetska rock-atrakcija br. 1.

Album Highway to Hell je objavljen 1979. godine i trebalo je da bude početak nove faze u karijeri grupe AC/DC,

faze najbolje i najkomercijalnije rock-grupe tog vremena, prodavali su milione nosača zvuka. Vrlo važan album za ukupnu istoriju rocka, briljantna ploča, kojoj će se približiti jedino album Back in Black sa Brajanom Džonsonom.

Bon Skot je albumom Highway to Hell doživeo svoj vrhunac, sigurno je to njegova najzrelija interpretacija.

I kada je trebalo da se grupa AC/DC vine u još veće visine, Bon Skot je umro.

Posle pijanke u londonskom klubu Music Machine, Bon Skot je zatečen kako pijan spava u svojim kolima, prebačen je u bolnicu ali mu nije bilo spasa. Datum njegove smrti je 19. februar 1980. godine.

Špekulisalo se da je Bon Skot preminuo usled prevelike doze heroina, medjutim zvaničan uzrok njegove smrti je akutno trovanje alkoholom.

Posle smrti Bona Skota je objavljeno nekoliko kompilacija grupe AC/DC koje su njemu posvećene,

kao i kompilacije sa njegovim ranim radovima iz perioda kada je bio član grupa The Spektors, The Valentines i Fraternity.

Grupa AC/DC je nastavila dalje, otvorivši svoje novo veličanstveno poglavlje sa novim pevačem Brajanom Džonsonom, bivšim članom britanske grupe Geordie.

Pod punim i zategnutim emotivnim nabojem, grupa AC/DC u novom sastavu par meseci posle Skotove smrti objavljuje antologijski album Back in Black,

još jedan album bitan za ukupan razvoj rock and rolla.

Album Back in Black je u celini posvećen Bonu Skotu.

U sredu uveče ćemo uz grupu Band X, zajedno evocirati uspomenu na pokojnog pevača grupe AC/DC.

Na večitu legendu, Bona Skota.

Bila je to priča o muzici grupe AC/DC na srpski način...

O Bon Skotu, pevaču koji je zauvek dobio svoje mesto u istoriji rocka...

A ako mi urednik dodeli duplericu, onda sledi velika priča grupi AC/DC...

Naravno i o Madoni...Od urednika sve zavisi...

Dodjite u sredu uveče u KST...

Do tada slušajte Let There Be Rock, TNT i Whole Lotta Rosie...

I naravno čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: