субота, 9. фебруар 2008.

SHERYL CROW

PRAVDA, 11. februar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


GRAMMY ŠAMPION : SHERYL CROW


Ovo je priča o američkoj kantautorki Šeril Krou...

Hrabroj ženi i velikom borcu...

Pobedjuje tešku bolest i stvara nezaboravnu muziku...

Do sada je dobila 10 Gremi nagrada, a dvadesetak puta je nominovana...

Posle Tine Tarner, Dženis Džoplin, priča o još jednoj rock-heroini...

Ako mi urednik dodeli duplericu, pisaćemo i o Madoni...

Od urednika sve zavisi...

Story of Sheryl Crow

Šeril Suzan Krou je rodjena 11. februara 1962. godine u Kenetu u američkoj saveznoj državi Misuri. Roditelji su joj bili muzičari, što je uticalo da Šeril kao jako mlada devojka počne da se bavi muzikom. Kao studentkinja je svirala klavijature u grupi Kašmir, a po okončanju studija na Misuri Univerzitetu kasnije je pevala u sastavu P.M.

Krajem osamdesetih godina pevala je prateće vokale na albumu Bad velike pop-zvezde Majkla Džeksona. Išla je sa njim i na turneje i pošto su provodili dosta vremena zajedno, tabloidi su pisali da su u ljubavnoj vezi, što ipak nije bilo tačno.

Šeril Krou je učestvovala na snimanjima najvećih zvezda iz sveta muzike tog vremena, kao što su Sting, Rod Stjuart, Stivi Vonder, grupa Foriner, Džo Koker i Erik Klepton.

Veliku podršku i pomoć joj je pružao njen dečko Kevin Džilbert, takodje muzičar i kompozitor.

Njih dvoje su osnovali ad hoc sastav, koji je muzicirao utorkom uveče u jednom noćnom klubu, što će dovesti do izdavanja prvog solo-albuma Šeril Krou pod nazivom Tuesday Night Music Club.

Bio je to šok za ceo rock-svet. Strahovita ploča, koja je prodata u preko 10 miliona primeraka i koja je Šeril donela prvu Gremi nagradu.

Album Tuesday Night Music Club, koji je objavljen 1993. godine, sadržavao je velike hitove i jedan je od najimpresivnijih debi-albuma. Šeril je sa albuma skinula nekoliko singlova sa numerama Leaving Las Vegas, Can't Cry Anymore, I Shall Believe, Strong Enough i zasigurno njen najveći hit All I Wanna Do.

Sledeće godine je Šeril Krou oduševila sve sa tim repertoarom na drugom Vudstok rock-festivalu.

Posle brojnih koncerata i ubiranja lovorika od uspeha svog prvog albuma, Šeril je 1996. godine izdala svoj drugi album, pod jednostavnim nazivom Šeril Krou.

Na snimanju je učestvovala grupa vrhunskih muzičara koje je predvodio poznati bubnjar Džim Keltner. Brdo hitova je bilo i na ovoj ploči: If It Makes You Happy, Everyday Is a Winding Road, Hard To Make A Stand, A Change Would Do You Good, Home i druge. Album osvaja Gremi nagradu.

Naredne 1997. godine, Šeril Krou se pridružila autorima legendarnih muzičkih tema u filmovima o Džemsu Bondu. Napisala je i snimila temu za novi film o tajnom agentu 007, Tomorrow Never Dies.

U produkciji Rika Rubina, Šeril Krou 1998. godine objavljuje svoj treći studijski album The Globe Sessions.

Na ploči je pevala i njena sestra Keti. U to vreme Šeril je imala kratkotrajnu ljubavnu aferu sa legendarnim Erikom Kleptonom, što je opisala u pesmi sa ovog albuma My Favorite Mistake. Ekipu vrhunskih muzičara su predvodili saksofonista Rolingstounsa Bobi Kijs (svirao je sa Stounsima na Ušću) i poznati klavijaturista Benmont Tenč. I ovaj album je osvojio Gremi nagradu.

Za potrebe igranog filma Big Daddy, Šeril Krou je snimila obradu numere Sweet Child o' Mine,

američke grupe Guns n Roses, za koju je takodje dobila Gremi nagradu.

Sledeće 1999. godine, Šeril Krou je započela svoju glumačku karijeru ulogom Lauri Blum u filmu The Minus Man.

Iste godine, Šeril je sa prijateljima objavila fenomenalan koncertni album Sheryl Crow and Friends: Live from Central Park.

Šta reći za ekipu u kojoj gitare sviraju Erik Klepton i Kit Ričards iz Rolingstounsa, a pored Šeril pevaju Krisi Hind iz Pritendersa i Stivi Niks iz Flitvud Meka. Pored autorskih numera, Šeril je na ploču uvrstila obrade pesama Tombstone Blues Boba Dilana, Happy Rolingstounsa, White Room Kleptonove grupe Krim i pesmu Stivi Niks Gold Dust Woman. Naravno, još jedna Gremi nagrada.

Šeril Krou je učestvovala na projektu Return of the Grievous Angel: A Tribute to Gram Parsons,

gde je u duetu sa kantri pevačicom Emilu Haris izvela Parsonsovu pesmu Huanita.

Novi album C'mon, C'mon je objavljen 2002. godine,

ponovo sa velikom grupom izvanrednih muzičara medju kojima su Don Henli iz Iglsa, bubnjar Stiv Džordan, Leni Kravic, glumica Gvinet Paltrou, Stivi Niks, Benmont Tenč i drugi. Najveći hitovi na albumu su pesme Soak Up the Sun i Steve McQueen.

Naredne 2003. godine, Šeril Krou se aktivno uključuje u političku protestnu kampanju protiv američke vojne intervencije u Iraku pod sloganima: Ne verujem u vaš rat Mr. Buš i Rat nije odgovor.

Te godine je objavljena vrlo sadržajna kompilacija The Very Best of Sheryl Crow,

koja uključuje sve njene dotadašnje hitove.

Album Wildflower je izdat 2005. godine,

snimljen sa big bendom što unosi svežinu u ukupan zvuk muzike Šeril Krou. I ovaj album je naravno prepun hitova, a pesme Good Is Good i duet sa legendarnim Stingom Always on Your Side su objavljene i kao singlovi.

U februaru 2006. godine, Šeril počinje svoju za sada uspešnu borbu protiv raka dojke, što je javno saopštila svojoj publici na koncertu 18. maja 2006. godine u Orlandu na Floridi.

Ove godine, tačnije 30. januara 2008, objavljen je najnoviji studijski album Šeril Krou, šesti po redu. Ploča pod nazivom Detours je snimljena na njenoj farmi u Nešvilu.

Već su se izdvojili hitovi Shine Over Babylon i Love Is Free. Ploča klasičnog Krou-zvuka, sa slobodnijim eksperimentisanjima, što ilustruju numere Peace Be Upon US, u kojoj gostuje iranski folk-muzičar Mitra Rahbar i pesma Lullaby for Wyatt, posvećena njenom sinu Vajatu.

Muziku Šeril Krou možemo definisati kao jednu pitku mejnstrim mešavinu bluza, rocka, kantrija i folka sa njenim snažnim tekstovima i istančanim pevanjem. Njene pesme su često korišćene kao filmska muzika.

Veliki je prijatelj sa Rolingstounsima, mnogo je nastupala kao predgrupa na njihovim turnejama, a često je bila i na bini sa njima gde je uglavnom sa Mikom Džegerom u duetu zapevala njihov večiti hit Honky Tonk Woman.

Gostovala je na nebrojeno mnogo ploča svojih prijatelja i kolega i uopšte Šeril Krou u muzičkom svetu važi za vrlo cenjenu i omiljenu osobu.

Do sada je osvojila ukupno 10 Gremi nagrada, što za album godine što za najboljeg ženskog rock-izvodjača, a za istu nagradu je nominovana preko 20 puta, što će reći da je uvek pobedjivala, imala bi ih 30 što je do sada nezabeleženo.

Iako je prvi album objavila u tridesetprvoj godini, Šeril Krou je svojom muzikom, diskografijom i karijerom sebe zauvek svrstala u red najznačajnijih ženskih rock-velikana.

Danas joj je rodjendan.

Happy birthday, Sheryl.

Aromatična isparenja i muzika Šeril Krou šire se po mojoj sobi...

Jao da me vidi..., ma nije mi do toga...

Razmišljam, da li biste voleli nešto o grupi AC/DC i njihovoj muzici...

Ali o muzici AC/DC na srpski način...

O tome ćemo u sledećem broju...

A ako mi urednik dodeli duplericu, onda ćemo o Madoni...

Do tada budite dobra deca i slušajte mamu i tatu...

I naravno čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: