четвртак, 27. март 2008.

THE SMASHING PUMPKINS

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


ZDROBLJENA BUNDEVA : BILLY CORGAN


Onomad mi je u goste došla moja draga tetka-Caka...

Donela mi pun pleh pite-bundevare po bakinom receptu...

Pomalo već zaboravljene i to sa posutim cimetom...Mljaaaaaac...

Sedimo tako moj batica Djordje David i ja, cirkamo 4 Ruže...

I slušamo Smashing Pumpkins...Zdrobljene Bundeve...Trešti...

Šteta što nisu došli, a trebalo je 27. januara u Areni...

Baš smo se bili napalili za žestoku svirku...

I poklopilo se da je lideru te grupe Biliju Korgenu prošle nedelje bio rodjendan...

Ovaj tekst je trebalo da izadje prošlog ponedeljka u Pravdi, ali...

Nije bilo mesta, kažu u redakciji, zbog važnijih stvari...

Ma razumem ja to, država nam je u kurcu, ko jebe rock and roll...

I zbog svega gore navedenog, zdrobljena bundeva Bili Korgen je junak današnje priče...

Story of Billy Corgan & The Smashing Pumpkins

Vilijam (Bili) Patrik Korgen je rodjen 17. marta 1967. godine u Ilinoisu.

Postaće poznat u istoriji rock and rolla kao gitarista, pevač i vodja jedne od najuzbudljivijih američkih rock-grupa novijeg datuma, grupe The Smashing Pumpkins.

Odrastao je na bluz-tradiciji, budući da mu je otac bio bluz-gitarista. Njegov stil muziciranja će biti drugačiji, ali uticaji iz mladosti se nisu izgubili.

Prva grupa koju je osnovao sredinom osamdesetih godina zvala se The Marked, sa kojom je uradio nekoliko demo-snimaka, koji su se kasnije pojavili na raznim piratskim izdanjima.

Gitarista Džejms Iša i njegov sudbinski susret sa Bilom Korgenom su doveli do formiranja grupe Zdrobljene Bundeve (The Smashing Pumpkins).

Prvobitnu postavu su upotpunili prelepa Dersi Vretski na bas-gitari i Džimi Čemberlin na bubnjevima.

Debi-album pod nazivom Gish, grupa je objavila 1991. godine.

Iako je na albumu bilo dosta dobrih pesama, ploča nije odmah postigla puni uspeh.

Veliku konkurenciju su imali u grupama sličnog muzičkog usmerenja kao što su bile u to vreme mega-popularne grupe Nirvana i Pearl Jam.

Tek sa izdavanjem svog drugog albuma pod nazivom Siamese Dream iz 1993. godine, grupa The Smashing Pumpkins dolazi na vrh.

Muzika grupe The Smashing Pumpkins je žestoki gotički punk-rock sa primesama hevi-metala, psihodelije i elektronike. Njihov muzički stil se vremenom razvijao, ali je ostao u okvirima žestokog gitarističkog zvuka uz čvrstu ritam-sekciju.

Album Siamese Dream je ušao u sve rock-enciklopedije, kao dokument jednog vremena i trenutnog stupnja razvoja rock and rolla. Pesme sa ovog albuma Cherub Rock, Spaceboy, Silverfuck i ostale su ilutracija stanja rock-muzike sredinom devedesetih godina.

Sledeći album grupe The Smashing Pumpkins je bio šok za celu svetsku rock-scenu. Dvostruki album Mellon Collie and the Infinite Sadness, koji je objavljen 1995. godine je definitivno remek-delo.

Naslovna numera pored čitavog seta hitova kao što su Jellybelly, Galapogos, Take Me Down, Where Boys Fear to Tread, Tales of a Scorched Earth, Stumbleine i drugi su učinili da ovaj album bude večito uvršten u sve moguće liste najboljih rock-albuma svih vremena. Ovo je mrak ploča, koju treba preporučiti svakom ljubitelju i poznavaocu rock and rolla.

Posle ovog albuma grupa The Smashing Pumpkins počinje više da unosi u svoj zvuk elemente elektronske muzike. Učestvuju u muzici za igrani film Betmen i Robin i osvajaju godišnju Gremi nagradu za pesmu The End Is the Beginning Is the End iz tog filma.

Album Adore je objavljen 1998. godine u atmosferi smrti Bilijeve majke i njegovog razvoda od supruge.

Ploča je još veći pomak grupe ka elektronskoj muzici, a najbolji momenti na albumu su numere Once upon a Time, Daphne Descends, Ava Adore i For Martha.

Sledeći album Machina I /The Machines of God

je objavljen 2000. godine sa gostujućim muzičarima i doneo je hitove The Everlasting Gaze, Stand Inside Your Love, The Sacred and Profane, Age of Innocence i The Crying Tree of Mercury. Za razliku od prethodnog albuma Adore, na ovoj ploči grupa The Smashing Pumpkins se vraća klasičnom rock-zvuku gde gitara Bilija Korgena dolazi do punog izražaja.

Iste godine je objavljen i drugi deo ovog albuma pod nazivom Machina II /The Friends & Enemies of Modern Music.

Dvostruki album kojeg su obeležile numere Cash Car Star, Let Me Give the World to You, Blue Skies Bring Tears, White Spyder, Le Deux Machina i Atom Bomb.

Posle promotivnog koncerta u Čikagu u klubu Metro grupa The Smashing Pumpkins je prestala sa radom.

Obrazloženje Bilija Korgena je bilo da je prezasićen radom sa grupom i da želi da krene u susret novim muzičkim izazovima.

Sa svojim bubnjarem Džimijem Čemberlinom, Bili Korgen je naredne 2001. godine osnovao svoj novi sastav pod nazivom Zwan. Jedini album pod nazivom Mary Star of the Sea,

grupa Zwan je objavila 2003. godine, ali bez nekog naročitog uspeha, mada je material bio obećavajući o čemu svedoče pesme Declarations of Faith, Ride a Black Swan, Endless Summer i Come With Me.

Nakon relativno neuspešnog projekta sa grupom Zwan, Bili Korgen se posvećuje solo karijeri i 2005. godine objavljuje svoj samostalni album The Future Embrace.

Bila je to vrlo dobra ploča na kojoj je Biliju pomagao Robert Smit lider legendarne grupe The Cure. Na ploči ima dosta dobrih pesama, od kojih treba pomenuti All Things Change, To Love Somebody, Walking Shade i The Cameraeye.

Posle ovih svojih samostalnih pokušaja gradjenja solo-karijere i projekta sa grupom Zwan, Bili Korgen je ponovo okupio grupu The Smashing Pumpkins

u novom sastavu i 2007. godine je objavljen povratnički album Zeitgeist.

Toplo pozdravljena ploča, koja grupu The Smashing Pumpkins vraća u vrh američke i svetske punk-rock scene. Album su obeležile numere Doomsday Clock, Bleeding the Orchid, Tarantula, Bring the Light i For God and Country.

Pred najavljeni nastup u Beogradskoj Areni, grupa The Smashing Pumpkins je objavila mini-album American Gothic, čija je promocija trebala da bude baš u Beogradu, ali do toga nije došlo jer kao što je poznato njihov koncert u našem gradu je otkazan.

Šteta za beogradsku publiku koja odlično poznaje moderan rock and roll, koji neguju Zdrobljene Bundeve.

Daće Bog, biće prilike.

Beogradska Arena bi eksplodirala, da su Smashing Pumpkins došli...

Ovako, ne preostaje nam ništa drugo nego da slušamo Siamese Dream...

Ja imam i moju tetka-Caku i njenu neprevazidjenu pitu-bundevaru...

Imam i baticu Davida i uvek u kući flašu 4 Ruže...

Javljaju mi se neki ljudi, kažu super ti je intervju u Reviji 92...

Generale, Vi treba da budete novi ministar unutrašnjih poslova...

E sad ste me se setili, ja da vam vadim kestenje, mamicu vam...Taman sam pustio kosu...

Biću ministar, uz odredjene uslove...Ja ne znam da radim sa nesposobnima...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

1 коментар:

LEONA је рекао...

Zdravo Dragi moj , stari prijatelju citam te danas i kazem ovo moram komentirati ja se secam njegovog singla, a mislim i da ga imam
Walking Shade i mislim da je naj...
POzdrav tebi , budi radan kako sto si bio i da jos citamo lepe stvari koji ti umes tako lepo to da napises i osmislis ...
Pozdrav
Srpkinja