недеља, 06. април 2008.

LAURA NYRO

PIŠE: Miroslav MiloševićKontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


KLAVIR, NEBESKA LEPOTA I KRISTALNI GLAS : LAURA NYRO

( 18.10.1947. – 08.04.1997.)


Uvek se radujem, kada treba da pišem o nekoj ženi...

Šta ću kad ih volim...

Povod za ovaj tekst je tužan i pun pijeteta...

Muzički svet ovih dana obeležava godišnjicu smrti Laure Nyro...

Umetnice na klaviru, kompozitora i aranžera...

Žene nebeske lepote i kristalnog glasa...

Povod je tužan, ali se radujem što pišem o njoj...

Volim i slušam njenu muziku...

Slava Tebi Laura, ovo je moj doprinos uspomeni na Tebe...


Story of Laura Nyro


Laura Nigro (kasnije je promenila prezime) je rodjena 18. oktobra 1947. godine u Bronksu, delu Njujorka. Otac Luis je bio džez-muzičar, pa je Laura rasla uz tu vrstu muzike, što će kasnije imati presudan uticaj na njenu karijeru.

U detinjstvu je učila klavir i slušala ploče Bili Holidej, kao i Ravela i Debisija. Stekla je visoko obrazovanje i za vreme studija je mnogo slušala muziku Vana Morisona i legendarnog džez-saksofoniste Džona Koltrejna.

Izrasla je u veoma traženog kompozitora i aranžera, njene pesme su snimale grupe Fifth Dimension, Blood Sweat & Teras, Three Dog Night, trio Peter Pol & Mary i Barbara Strejsend.

Kao kantautor je objavila nekoliko vrlo uzbudljivih i kvalitetnih albuma. Njena muzika bi se mogla opisati kao jedna hibridna mešavina mejnstrim-popa, džeza, rocka, gospela i bluza. U prvom planu su njen klavir i kristalno čisti andjeoski glas, dopunjeno njenom lepotom. Laura je bila vrlo lepa žena.

Svoj prvi album More Than a New Discovery, Laura Nyro je objavila 1967. godine sa grupom pratećih muzičara.

Bio je to impresivan debi-album dvadesetogodišnje devojke, prepun zrelih i vrednih pesama. Mogla je da dobije nadimak ''ženski Tim Buckley''. Hitovi sa ovog albuma Wedding Bell Blues, Blowin' Away, And When I Die, I Never Meant to Hurt i You Stoney End su joj kasnije doneli još veći komercijalni uspeh kada su ih snimili afirmisaniji izvodjači, koje smo pomenuli.

Iste godine je Laura Nyro imala veoma uspešan nastup na Monterej Pop Festivalu, gde je bila zapažena od poznatog producenta i menadžera Dejvida Gefena, koji je preuzeo brigu o njenoj karijeri.

Drugi album Eli and the Thirteenth Confession je objavljen 1968. godine,

na kojem se uvode gudački instrumenti i elementi opere. Pesme Sweet Blindness, Eli's Coming i Stoned Soul Picnic, donele su joj još veći uspeh kada su bile obradjivane.

Izvanredan treći album New York Tendaberry, Laura je izdala 1969. godine.

Ploča predstavlja nastavak i razvoj muzike sa prva dva albuma i to je verovatno po mnogim ocenama njen najbolji album. I sa ove ploče su ponovo snimljene neke pesme od strane drugih izvodjača, što je Lauri donelo mnogo uspeha i naravno novca. Pomenućemo Gibsom Street, Time and Love i Save the Country.

Na albumu Christmas and the Beads of Sweat, koji je objavljen 1970. godine,

saradjivali su poznati soul-producenti Arif Mardin i Feliks Kavalere. Na ploči je u par numera gostovala džez-pijanistkinja Alis Koltrejn, inače supruga saksofoniste Džona Koltrejna. U pesmi Beads of Sweat je gostovao legendarni gitarista Djuen Alman.

Sledeći album Gonna Take a Miracle, Laura Nyro je objavila 1971. godine u saradnji sa disco-kraljicama tog vremena, trijom Labelle.

Na ploči nema Laurinih pesama, sve numere su obrade poznatih soul-hitova šesdesetih godina kao što su Dancing in the street, You’ve really got a hold on me, Spanish Harlem, Jimmy Mack i Nowhere to run. Ploča se sluša bez daha. Strava.

Iste godine, Laura se udala za Dejvida Bjankinija, čoveka koji uopšte nije bio deo muzičkog sveta. Bio je stolar po profesiji i Laura je toliko u njega bila zaljubljena da je prekinula svoju uspešnu muzičku karijeru, kako bi se u potpunosti posvetila mužu.

U nedostatku novog Laurinog materijala, njena izdavačka kuća je 1973. godine ponovo objavila njen prvi album, sada kao kompilaciju pod nazivom The First Songs.

Na sreću muzičkog sveta, brak sa Bjankinijem se raspao 1976. godine i Laura Nyro se na svetsku scenu vratila albumom Smile

( u prevodu znači osmeh, što govori koliko je potresao razvod braka ).

Sa pratećim bendom, Laura je otišla na veliku turneju, sa koje je 1977. godine objavljen koncertni album Season of Lights : Laura Nyro in Concert.

Na turneji će započeti ljubavnu vezu sa novim životnim partnerom, njen izabranik je slikar Mario Deziderio.

Naredne 1978. godine, objavljen je album Nested,

da bi potom usledile velike pauze u njenoj muzičkoj karijeri, zbog trudnoće i rodjenja deteta, a zatim i zbog pogoršavanja zdravstvenog stanja.

Album Mother's Spiritual je objavljen 1984. godine,

predstavlja osvrt na odrastanje njenog prvorodjenog sina Džila. Ploča je ritmičnija od prethodnih što ilustruju numere The Brighter Song, Sophia i Talk to a Green Tree.

Koncertni album Live at The Bottom Line je objavljen 1989. godine,

a posle četvorogodišnje pauze, objavljen je poslednji studijski Laurin album pod nazivom Walk the Dog and Light the Light.

Na ploči su saradjivali poznati džez-muzičari braća Rendi i Majkl Breker. Sa ovog albuma dolazi veliki hit Broken Rainbow.

Laura Nyro je obolela od raka jajnika, što je dijagnostikovano 1996. godine kao nasledna bolest, budući da je u istom životnom dobu i njena majka Gilda bolovala i umrla od istog oboljenja.

Početkom naredne godine, objavljena je dvostruka veoma sadržajna kompilacija Laurinih hitova pod nazivom Stoned Soul Picnic : The Best of Laura Nyro.

Laura Nyro je od raka jajnika umrla 08. aprila 1997. godine u svojoj kući u Konektikatu. Imala je nepunih 50 godina.

U njenu počast je iste godine objavljen album Time and Love : The Music of Laura Nyro.

Na ploči su učestvovali njeni poštovaoci i prijatelji, medju kojima su Feb Snou, Rozana Keš, Suzan Vega i drugi.

Posle Laurine smrti je posthumno objavljeno nekoliko koncertnih albuma i kompilacija njenih hitova, medju kojima su Premium Best (1999),

Live From Mountain Stage (2000),


Time and Love : The Essential Masters (2000),

pripremljen ali neobjavljen album Angel in the Dark (2001)

i Live! The Loom's Desire (2002).

Laura Nyro je bila veooma omiljena i poštovana od strane kolega. Njen muzički uticaj na svoje karijere su priznali Tod Rundgren i legendarna džez-pop kantautorka Džoni Mičel.

Najveća i najdoslednija sledbenica Laurine muzike je američka pevačica Riki Li Džons.

Snimak Laurinog čuvenog koncerta u dvorani Fillmore East iz 1971. godine je objavljen 2004. godine pod nazivom Spread Your Wings and Fly : Live at The Fillmore East - May 30, 1971.

Vrlo uzbudljiv album, publika aktivno učestvuje često prekidajući pesme aplauzima i povicima oduševljenja. Na tom koncertu Laura je nastupila sama za klavirom, držeći pažnju publike iz pesme u pesmu. Fenomenalna ploča, tu su klavir, Laura i pesma. Ništa više i ne treba, možda poneka čaša starog vina.

O Lauri pišem sa tužnim povodom, ali se radujem...

Slušajte njenu muziku, kasno uveče i kada ste sami...

Njena muzika nije za žurke, njena muzika je za samoću...

Ako nemate njene albume, javite mi se...

Znate da čika-Miša ima sve...

A do tada slušajte nešto drugo...Debisija i Ravela, recimo...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

1 коментар:

Ognjen је рекао...

Upravo sam procitao vas tekst o jednoj od mojih omiljenih pevacica, Lauri Nyro i lepo je sto ste se setili da napisete nesto o njoj :) Ja takodje jako volim njenu muziku i imam sve njene studijske i poneke live albume, ali nigde ne mogu da prondadjem njen album iz 1976, Smile :( Isto tako, nigde ne mogu da pronadjem njenu verziju pesme Dedicated to the One I Love, koju bi jako voleo da cujem (imam je samo kao medley "I'm So Proud/.."). Znam da se nalazi na "Live in Japan" i "Live! The Loom's Desire", ali to se mora platiti karticom :) Ako imate, bilo bi lepo da mi posaljete ili preko rapidshare-a ili nekako drugacije :)
Unapred hvala