субота, 2. фебруар 2008.

LUCA TURILLI & RHAPSODY ( OF FIRE )

PRAVDA, 04. februar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


ITALIJANSKI GROMOVI I MUNJE : LUKA TURILI I GRUPA RAPSODIJA

U ovom broju ispunjavam obećanje dato mom italijanskom prijatelju...

Ovo je priča o najboljem italijanskom rock-gitaristi, Luki Turiliju...

Kao i o njegovoj grupi Rhapsody (kasnije Rhapsody of Fire)...

Moj prijatelj Djan Karlo je pročitao tekst u rukopisu...

Umesto komentara, odmah mi je doneo karton originalnog italijanskog rizlinga...

Mog omiljenog belog vina...klizi uz sve...

Do sada sam isključivo cirkao Krokan, ali ovo italijansko je strava, brate...

Djan Karlo se otvorio, slično očekujem i od svog urednika...

Deo Prvi : Djan Karlo Ventuta

Moj prijatelj iz Italije i komšija iz zgrade Djan-Karlo Ventuta je bio prilično iznenadjen mojim poznavanjem italijanske rock-scene. Nekako, kaže da se podrazumeva američka i britanska scena. Pita me da li mi treba neki CD Luke Turilija ili grupe Rapsodija. Gracije amiko, imam ih ja sve, ti samo nastavi da nabavljaš ova vrhunska bela vina. Ma znam da hoće. I on se navukao. Elem, kao što sam mu obećao, u ovom broju ćemo o Luki Turiliju i grupi Rapsodija.

Deo Drugi : Rhapsody ( Rhapsody of Fire )

Koreni grupe Rapsodija se nalaze u bendu Thundercross, koji je Luka Turili osnovao 1993. godine. Posle albuma Land Of Immortals sa 4 demo-snimka simfoničkog power-metala koji je objavljen 1994. godine,

grupa menja ime u Rapsodija i posle početnih personalnih promena se ustalila postava u kojoj su pored Luke Turilija bili pevač Fabio Lione, klavijaturista Aleks Staropoli, bas-gitarista Alesandro Lota i bubnjar Danijel Karbonera.

Muzika grupe Rapsodija je do danas ostala energični i melodični simfonični power-metal, uz korišćenje elemenata klasične, barokne i renesansne muzike, pod uticajem muzike Paganinija, Baha i Vivaldija i po uzoru na skandinavske grupe sličnog usmerenja i čuvenog švedskog gitaristu Ingvija Malmstina. Tekstovi na engleskom jeziku, koje piše Luka Turili vraćaju nas u doba mistike srednjeg veka i večite borbe dobra i zla. Turili kaže: ’’…zlo je svuda oko nas, ali se može pobediti ako ima dovoljno dobrih ljudi…’’.

Grupa Rapsodija je 1995. godine objavila još jedan album sa demo-snimcima pod nazivom Eternal Glory.

Svoj prvi zvanični studijski album Legendary Tales,

grupa je izdala 1997. godine sa ženskim horom, gudačkim ansamblom i gostujućim muzičarima. Većina pesama je već bila objavljena na albumima sa demo-snimcima. Odličan debi-album koji je grupu Rapsodija odmah postavio medju vodeće zagovornike ove podvrste heavy metal muzike.

Epski album Symphony Of Enchanted Lands

je objavljen naredne 1998. godine, na kojem je takodje korišćen hor, barokni instrumenti i Sir Jay Lansford kao narator, što će se praktikovati i na sledećim pločama. Najveći hit na albumu je numera Emerald Sword, koja je objavljena kao singl.

Nedugo posle ovog albuma grupu je napustio bubnjar Danijel Karbonera, a Luka Turili na njegovo mesto dovodi nemačkog bubnjara Aleksa Holcvorta, koji je jedno vreme svirao i u poznatoj brazilskoj heavy-metal grupi Angra.

U toj postavi je 2000. godine objavljen neo-klasični i progresivniji album Dawn of Victory,

koji je obeležila duga tema The Mighty Ride Of The Firelord, a numera Holy Thunderforce je izdata kao singl.

Zanimljiv piratski album Old Battle Songs se pojavio 2001. godine,

a iste godine grupa Rapsodija je objavila svoj novi oficijelni album Rain Of A Thousand Flames.

Najuzbudljiviji momenti na ploči su dve duge epske teme Luke Turilija, Queen of the Dark Horizons i The Wizard's Last Rhymes. Prva je replika teme iz horor-filma Fenomena, a druga se naslanja na temu iz simfonije Novi Svet Antonjina Dvoržaka.

Album Power Of Dragonflame

je objavljen 2002. godine sa remek delom Luke Turilija, numerom Gargoyles Angels of Darkness koja traje 19 minuta i ima nekoliko delova. Bas-gitaru na ovom albumu je svirao njihov producent Saša Pet.

Svoj najbolji album Symphony Of Enchanted Lands II (The Dark Secret),

grupa Rapsodija je izdala 2004. godine, koji zauzima značajno mesto u ovom muzičkom pravcu. Ploča snimljena sa horom i gudačkim orkestrom. Ambiciozan projekat na kojem je u ulozi naratora čuveni britanski glumac Kristofer Li. Sa albuma su skinuta još dva singla sa numerama The Dark Secret

i The Magic of the Wizard's Dream.

Naredne 2005. godine je objavljena vrlo sadržajna kompilacija sa presekom njihove karijere pod nazivom Tales From The Emerald Sword Saga,

a sledeće 2006. godine izlazi njihov koncertni album Live In Canada 2005 (The Dark Secret),

sa snimcima iz prethodne godine. Album u potpunosti dočarava uzbudljivost i atmosferu njihovih živih nastupa.

Grupa Rhapsody je 2006. godine odlučila da promeni ime u Rhapsody Of Fire,

koje po njihovim rečima bolje definiše njihovu energiju i muziku.

Pod novim imenom su iste godine objavili album Triumph Or Agony.

U grupi su novi članovi gitarista Dominik Lurkin i bas-gitarista Patris Gers. Glumac Kristofer Li je ponovo u ulozi naratora kroz album, a na ploči se pored klasičnih Rhapsody-songova nalazi još jedna duga epska tema The Mystic Prophecy of the Demon Knight, koja traje 16,5 minuta.

Prošle godine je objavljeno njihovo prvo koncertno DVD izdanje, Visions from the Enchanted Lands.

Posebna karakteristika su atraktivni omoti svih njihovih albuma, kao i solo-ploča njihovog lidera Luke Turilija.

Deo Treći : Luka Turili

Italijanski gitaristički virtouz Luka Turili je rodjen 05. marta 1972. godine u Trstu.

Pod uticajem svoga oca, učio je da svira klavir i gitaru i vrlo rano se zainteresovao za klasičnu muziku, što će mu kasnije davati veliku inspiraciju u rock-karijeri.

Sredinom devedesetih godina je osnovao grupu Thundercross, koja će prerasti u Rhapsody.

Uporedo sa karijerom grupe, Luka Turili je krajem devedesetih godina započeo i svoju samostalnu karijeru. Muzika na njegovim solo-pločama je istog usmerenja kao i grupe Rapsodija, jedino što je na solo-radovima više akcentovao svoju gitarošku tehniku i virtuoznost.

Svoj prvi solo-album King Of Nordic Twilight, Turili je objavio 1999. godine.

Na snimanju su učestvovali veliki mešoviti hor, barokni klavijaturista Miro, bubnjar Robert Huneke Rico, bas-gitaru je svirao producent Saša Pet, a narrator je bio Lord Džejms Dejvid. Sa albuma je kao singl izdata pesma The Ancient Forest of Elves.

Sa istim saradnicima, Turili je 2002. godine objavio drugi album Prophet Of The Last Eclipse,

pod uticajem naučno-fantastičnih filmova. Album govori o imaginarnoj planeti Zefir i njenom uništenju. Ploča je strava. Hit-singl je pesma Demonheart.

Treći solo-album The Infinite Wonders Of Creation, Luka Turili je objavio sredinom 2006. godine sa istim muzičarima.

Na albumu su pevali Bridžet Fogl i Olaf Hejer. Ploča čvršćeg hard-zvuka sa hitovima Secrets Of Forgotten Ages, Angels Of The Winter Dawn, Pyramids And Stargates i The Infinite Wonders Of Creation.

Da bi samome sebi ispunio želju i pokazao svoju svestranost, Luka Turili je kasnije iste godine pokrenuo insajderski projekat pod nazivom Luca Turilli's Dreamquest. U tom sastavu Turili je svirao isključivo klavijature, a gitaru je svirao član grupe Rapsodija Dominik Lurkin.

Album Lost Horizons

nam donosi novi zvuk sa puno elektronike, na kojem pored Dominika Lurkina sviraju Turilijevi stari saradnici Saša Pet i Robert Huneke Rico. Albumom dominira veličanstveni ženski vokal, a identitet pevačice nije otkriven. Na omotu je predstavljena pod pseudonimom Mistik. Pesma Virus koja je izdata i kao singl, je najveći hit na ploči.

Luka Turili planira da se u budućnosti posveti više ovom projektu, a u planu i pripremi su živi nastupi na kojima će Turili publici prezentovati i svoje klavijaturističko umeće.

Naravno da će i dalje cepati gitaru u grupi Rhapsody Of Fire.

Aromatična isparenja i muzika grupe Rapsodija šire se po mojoj sobi...

Jao da me vidi moja mila majka, kako je to lepo...

Ma pusti sad majku, ja sam ti i otac i majka...

A bilo bi lepo da Luka Turili i grupa Rapsodija dodju u Beograd...

Šta kažeš, mačko...Jao, kako bi to bilo lepo...

Bilo bi lepo...Itekako...

Do tada slušajte Luku Turilija i grupu Rapsodija...

I naravno čitajte Pravdu...

A ja odoh do frižidera, po još jednu buteljku italijanskog belog...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: