субота, 26. јануар 2008.

DAVID BYRON (1947-1985)

PRAVDA, 28. januar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević
Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


GOSPODAR HEVI-ZVUKA : DEJVID BAJRON (1947-1985)


Kako odlučujem o čemu ili o kome ću da pišem...

Poštujem želje mojih čitalaca koji mi pišu...

Pratim aktuelna rock-dešavanja u Beogradu, Srbiji i svetu...

Pratim značajne datume iz života rock-zvezda...

Datume rodjenja i nažalost i datume smrti...

Tako u ovom broju pišem o Dejvidu Bajronu...

Legendarnom pevaču grupe Uriah Heep...

Da je živ, sutra bi slavio rodjendan...

Ovo je moj prilog uspomeni na njega...

Deo Prvi : Komšije iz 22-og bloka

Pred svaki novi tekst, naravno da imam dilemu o čemu da pišem. Ne radi se o pomanjkanju ideja, već naprotiv u bujici ideja treba odabrati onu temu koja bi u tom trenutku bila najprivlačnija. Moji čitaoci mi dosta pomažu u tome svojim pismima, koje šalju na moje mejlove, blogove i sajtove. Veoma sam Vam zahvalan zbog toga, poštovani čitaoci, nastavite tako. Najavljeni atraktivni koncerti su takodje moja velika inspiracija, kao i značajni datumi iz života rock-zvezda. Klinci iz kraja mi daju korisne sugestije, kao i moji rock-prijatelji iz zgrade u kojoj stanujem. Pored komšije Steve, sada već rock-legende 22-og bloka, moj veliki prijatelj je gospodin Djan-Karlo Ventuta, italijanski biznismen koji radi u predstavništvu neke njihove firme, neću da kažem koje da ih ne bih besplatno reklamirao. Pošto sam ljubitelj italijanske klope, Djan-Karlo i ja često krkamo zajedno, a grebem se od njega za neka bela italijanska vina, kojih nema ovde. Šta ću, kad volim belo, hehe. Moj italijanski prijatelj je dobar poznavalac rock-muzike i ljubitelj grupe Uriah Heep,

kao i svoje italijanske scene. Gde me nadje amiko, pa i ja isto. Cirkamo belo, slušamo Uriah Heep i pričamo o italijanskoj rock-sceni. On pita koga znaš, ja kažem recimo Luka Turili i njegova grupa Rapsodija.

Bravo, sinjore djenerale, bravo. U ovom broju pišem o Dejvidu Bajronu, a u sledećem broju ti obećavam tekst o Luki Turiliju.

Gracije, amiko.

Deo Drugi : Uriah Heep

Grupu Uriah Heep su 1969. godine osnovali Dejvid Bajron i gitarista Mik Boks, pošto su prethodno zajedno svirali u grupi Spice.

Dolaskom poznatog klavijaturiste Kena Henslija u bend, Uriah Heep će tokom sedamdesetih postati jedan od vodećih progresivnih hevi-bendova u svetu.

Pored njih trojice, posle početnih personalnih promena, u grupi su se ustalili bas-gitarista Geri Tejn i bubnjar Li Kirslejk i to je najpoznatija legendarna postava grupe Uriah Heep.

U narednih 5 godina, Uriah Heep su objavili nekoliko antologijskih albuma, koji su danas klasika rock and rolla sedamdesetih godina. To su albumi Very 'eavy... Very 'umble (1970),

Salisbury (1971),

Look at Yourself (1971),

Demons and Wizards (1972),

The Magician's Birthday (1972),

Uriah Heep Live (1973),

Sweet Freedom (1973)

i Wonderworld (1974).

Na svakom od navedenih albuma se nalazi po neka pesma koja i danas predstavlja večiti hit, kao što su numere Gypsy, Bird of Prey, July Morning, Tears in My Eyes, Lady in Black, Sweet Lorraine, Blind Eye, Easy Livin', Stealin', Wonderworld, Suicidal Man i mnoge druge.

Posle smrti bas-gitariste Gerija Tejna usled prevelike doze heroina i sve većih problema Dejvida Bajrona sa alkoholom, u grupu Uriah Heep dolazi poznati bas-gitarista i pevač Džon Veton, koji je Bajronu uzeo dobar deo vokalnih deonica.

U toj postavi su snimili albume Return to Fantasy (1975)

i High and Mighty (1976),

posle čega Dejvid Bajron napušta grupu Uriah Heep, nezadovoljan svojim novonastalim statusom.

Početkom osamdesetih godina, grupu će napustiti i klavijaturista Ken Hensli, a gitarista Mik Boks, kao jedini preostali originalni član, je uspeo da održi grupu Uriah Heep do današnjih dana, uz nekoliko personalnih promena.

Grupa Uriah Heep je nastupila u našoj zemlji nekoliko puta, poslednji put su svirali na Gitarijadi u Zaječaru 2006. godine, a klavijaturista Ken Hensli je sa svojom grupom Live Fire, na Gitarijadi svirao prošle godine.

Deo Treći : David Byron

Dejvid Gerik Bajron je rodjen 29. januara 1947. godine u engleskom gradu Eseksu.

Kao što smo već rekli, muzičku karijeru je započeo u grupi Spice, koja će prerasti u grupu Uriah Heep. Kao frontmen grupe Uriah Heep, Dejvid Bajron je postao velika svetska rock-zvezda, medjutim njegovi problemi sa alkoholom i sve veći sukobi zbog toga sa klavijaturistom Kenom Henslijem su doveli do toga da Dejvid Bajron 1976. godine, posle albuma High and Mighty zauvek napusti grupu Uriah Heep.

Svoj prvi solo-album Take No Prisoners,

Bajron je objavio 1975. godine, dok je još bio član grupe Uriah Heep. Na tom albumu su pored poznatih muzičara svirali i njegovi pajtosi iz Uriah Heep, gitarista Mik Boks i bubnjar Li Kirslejk. Ploča različitih stilova i uticaja, fanki i kantri-rock eksperimentisanja. Bolje od ostalih su pesme Sweet Rock & Roll, Man Full of Yesterdays, Steamin' Along i Love Song.

Po napuštanju grupe Uriah Heep, Dejvid Bajron je osnovao sastav Rough Diamond u kojem je izmedju ostalih svirao poznati gitarista i bivši član grupa Koloseum i Humble Pie, Dejv Klemson.

Istoimeni album, grupa Rough Diamond je objavila 1977. godine.

Dobra hard-rock ploča sa numerama koje su se izdvojile Lookin' for You, End of the Line i Lock and Key.

Naredne 1978. godine, Bajron je objavio svoj drugi solo-album Baby Faced Killer.

Ploča uradjena u saradnji sa multiinstrumentalistom Danijelom Bunom. Predstavljen je gotički hard-rock zvuk, uz elemente rockabilija i disko-muzike. Bila je to solidna ploča, koja je donela hitove Rich Man's Lady, Heaven or Hell, African Breeze i naslovnu Baby Faced Killer.

Početkom osamdesetih godina, Dejvid Bajron je sa gitaristom Robinom Džordžom i poznatim saksofonistom Melom Kolinsom osnovao Byron Band.

Njihov jedini studijski album On the Rocks je objavljen 1981. godine.

Najbolji momenti na ploči su numere How Do You Sleep, Rebecca i Never Say Die.

Godine konzumiranja prekomernih doza alkohola su učinile svoje i Dejvid Bajron je umro 28. februara 1985. godine.

Zvaničan uzrok smrti je srčani udar usled preterane upotrebe alkohola.

Posle smrti Dejvida Bajrona, objavljena su još dva njegova albuma. Ploča sa neobjavljenim pesmama Lost and Found je izašla 2003. godine,

a 2005. godine je objavljena zanimljiva kompilacija Man of Yesterday: The Anthology,

koja sadrži neke retke snimke, kao i par hitova grupe Uriah Heep.

Mnogo sam voleo glas Dejvida Bajrona i muziku grupe Uriah Heep.

Pre nego što je Zvonimir Djukić-Djule osnovao grupu Van Gogh, u davnim studentskim danima smo imali zajednički bend koji se zvao Haos. U toj grupi, ja sam pevao i pokušavao sam da pevam upravo kao Dejvid Bajron. Bila su to lepa vremena.

Dejvid Bajron je pijančenjem uništio i svoj život i karijeru...

Volim i ja da popijem, ali ne preterujem...

Lagani italijanski rizling...

Djan-Karlo i ja...

Obećao sam mu, u sledećem broju ćemo o Luki Turiliju...

Do tada slušajte July Morning, Gypsy i Easy Livin'...

I naravno čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: