субота, 19. јануар 2008.

JANIS JOPLIN : BLJESAK I MRAK

PRAVDA, 21. januar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


BLJESAK I MRAK : JANIS JOPLIN


U ovom broju sam hteo da pišem o grupi Smashing Pumpkins...

Medjutim, njihov koncert u Areni je otkazan, zato neću o njima...

Ovog vikenda je obeležen rodjendan rock-ikone Janis Joplin...

Legendarne pevačice grupa Big Brother and the Holding Company,

Kozmic Blues Band i Full Tilt Boogie Band...

Šta se desilo sa grupom Big Brother and the Holding Company ?...

Održali su se do današnjih dana, možda će doći u Srbiju...

Radimo na tome...

Deo Prvi : Smashing Pumpkins

Američka post-punk grupa Smashing Pumpkins je trebalo da nastupi u Beogradskoj Areni 27. januara, kako je bilo najavljeno. Ovih dana je saopšteno da je koncert otkazan. Navodno iz tehničkih razloga. Ipak je Arena preveliki zalogaj za Smashing Pumpkins. Oni nisu grupa za takve prostore, do sada su uvek svirali u manjim salama. To je trebalo imati u vidu, kao i činjenicu da je rock and roll teška rabota i tu nema lakog keša. Organizatori su najavili detaljnije obrazloženje. Šteta što neće doći, jer je Smashing Pumpkins odličan band. Za utehu slušajte njihove antologijske albume Siamese Dream i Mellon Collie and the Infinite Sadness.

Deo Drugi : Janis Joplin

Janis Joplin je rodjena 19. januara 1943. godine u Port Arturu u američkoj državi Teksas. Svoju karijeru pevačice je započela kao jako mlada sa nepunih sedamnaest godina.

Inspirisana svojim idolom, legendarnom pevačicom Besi Smit, Janis je pevala blues u klubu Purple Onion u Hjustonu, gde je primećena od raznih rock-menadžera.

Sredinom šezdesetih godina, Janis postaje pevačica grupe iz San Franciska Big Brother and the Holding Company.

U grupi su svirali par odličnih gitarista Sem Endrju i Džems Garli, bas-gitarista Piter Albin i bubnjar Dejvid Gec. Big Brother and the Holding Company su bili solidan band, a sa Janis Joplin su postali nešto posebno.

Svojim legendarnim nastupom na Pop festivalu u Montereju 1967. godine, Big Brother and the Holding Company dospevaju u žižu interesovanja, što je rezultiralo istoimenim debi-albumom, koji je objavljen iste godine.

Album Big Brother and the Holding Company donosi hard-blues muziku sa ženskim vokalom, koji se do tada nije čuo. Snažno, emotivno pevanje Janis Joplin ih je preko noći načinilo zvezdama. Na tom prvom albumu se nalaze pesme, koje su postale njihovi večiti hitovi Bye Bye Baby, Easy Rider, Light Is Faster Than Sound i Down on Me, koji će ostati u repertoaru Janis Joplin i po napuštanju grupe.

Naredne 1968. godine, Big Brother and the Holding Company iznenadjuju i oduševljavaju svet svojim drugim albumom Cheap Thrills.

Ploča psihodeličnog blues-rocka, koja je postala medjaš rock-muzike i koja se neizostavno nalazi na svim listama najboljih albuma svih vremena. Atraktivan omot je delo poznatog autora crtanih filmova Roberta Kramba. Zauvek su ostale numere Piece of My Heart, Ball and Chain, I Need a Man to Love, Turtle Blues i Summertime-obrada poznate arije Džordža Geršvina.

Album Cheap Thrills je od Janis Joplin napravio definitivnu svetsku rock-zvezdu, ali je to bila loša usluga grupi Big Brother and the Holding Company.

Svesna svog statusa i slave, Janis odlučuje na napusti band zajedno sa gitaristom Semom Endrjuom, posle turneje po američkoj istočnoj obali. Njih dvoje sa basistom Bredom Kembelom, klavijaturistom Ričardom Kermodeom i bubnjarem Lonijem Kastiljom formiraju novu grupu pod nazivom Kozmic Blues Band,

koji je imao i kompletnu duvačku liniju, koju su činili trubač Luis Gaska i par saksofonista Teri Klemens i Kornelijus Flouvers.

Navedena ekipa je u avgustu 1969. godine, nastupila na legendarnom prvom Woodstock festivalu, da bi mesec dana kasnije objavila album I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama,

ploču koja ipak nije uspela da ponovi uzbudljivost i veličanstvenost albuma grupe Big Brother and the Holding Company. Najbolji momenti na ploči su veliki hit Try (Just A Little Bit Harder) i obrada pesme grupe Bee Gees - To Love Somebody.

Nezadovoljna neprihvatanjem albuma I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama u meri u kojoj je očekivala, Janis raspušta Kozmic Blues Band. Gitarista Sem Endrju se vratio u grupu Big Brother and the Holding Company, a Janis zajedno sa svojom modnom kreatorkom i prijateljicom Lindom Grejvnajts, početkom 1970. godine odlazi u Brazil, gde će doživeti snažnu ali kratkotrajnu ljubavnu romansu sa jednim američkim učiteljom.

Dva meseca kasnije po povratku iz Brazila, Janis je prvo nastupila na koncertu grupe Big Brother and the Holding Company u dvorani Fillmore West u San Francisku,

a zatim formirala svoju novu grupu Full Tilt Boogie Band. Gitaristi Bobi Vomak i Džon Til , stari saradnik basista Bred Kembel, klavijaturisti Ken Pirson i Ričard Bel i bubnjar Klark Pirson uz čuvenog producenta grupe The Doors Pola Rotšilda su bili obećavajuća družina.

Janis je sa novim bandom nastupila u čuvenom šouu Dika Kaveta, kod koga je i ranije gostovala, a u septembru su započeli snimanje albuma Pearl.

Mesec dana kasnije, Janis je umrla.

Tokom čitave svoje karijere, Janis je konzumirala velike količine alkohola i heroina. Pod dejstvom droge i alkohola je bila vrlo agresivna, spremna i da se potuče. Ostao je upamćen incident kada je čuvenog pevača grupe The Doors Džima Morisona zveknula flašom u glavu, pošto joj je predložio da provedu noć zajedno.

Iako je napisala pesmu o Mercedesu, bila je opčinjena Poršeom i imala ih je nekoliko. Svi su bili psihodelično-šareno ofarbani, u skladu sa filozofijom Dece Cveća.

Njen menadžer Džon Kuk je pronašao mrtvu u njenoj hotelskoj sobi. Zvaničan uzrok smrti je prevelika doza heroina u kombinaciji sa alkoholom.

Bilo je to 04. oktobra 1970. godine. Janis je imala 27 godina.

Po svojoj želji, Janis je kremirana, a njen pepeo je prosut iz aviona na pučini Pacifika.

Posle smrti Janis Joplin, posthumno je objavljen album Pearl.

Bila je to strahovita ploča. Njen najbolji i najprodavaniji album. Ploču su obeležile numere Move Over, Cry Baby, Mercedes Benz, Tell Mama, Get It While You Can i obrada pesme Krisa Kristofersona Me and Bobby McGee.

Od njene smrti pa do današnjih dana objavljen je ogroman broj raznih kompilacija i koncertnih albuma, od kojih kao najznačajnije izdvajamo Joplin in Concert (1972),

Janis Joplin's Greatest Hits (1973),

Early Performances (1975),

Anthology (1980),

Farewell Song (1982),

Cheaper Thrills (1984),

18 Essential Songs (1995),

Absolute Janis (1997),

The Ultimate Collection (1998),

Blow All My Blues Away - A Retrospective (2003)

i The Essential Janis Joplin (2003).

Deo Treći : Big Brother and the Holding Company

Grupa Big Brother and the Holding Company se održala do današnjih dana.

Po povratku gitariste Sema Endrjua, u grupu dolaze gitarista Dejvid Šelok, klavijaturisti Ajra Kamin i Majk Finigan

(nedavno je svirao u Areni kao član grupe Džoa Kokera), pevačica Kati MekDonald,

violinista Ričard Grin i bivši član grupe Electric Flag pevač Nik Grejvnajts.

U tom sastavu uz dodatak duvačke sekcije grupe Tower of Power,

1970. godine objavljuju povratnički vrlo dobar album Be a Brother

i sledeće 1971. godine album How Hard It Is,

da bi posle toga napravili višegodišnju pauzu.

Grupa se ponovo aktivirala u originalnoj postavi, krajem devedesetih godina uz česte promene pevačica,

koje su pokušavale da pevaju na sličan način kao Janis Joplin. U tom periodu su objavljeni albumi Can't Go Home Again (1997),

Do What You Love (1998)

i album sa Janis Joplin Live at Winterland '68.

U novom veku su objavljeni Live in San Francisco 1966,

koncertni album sa Janis Joplin koji je izašao 2002. godine i 2006. godine album Hold me.

Pošto sam u kontaktu sa članovima grupe Big Brother and the Holding Company, postoji njihova želja da sviraju u Srbiji, pa ćemo videti tokom godine da li će se to desiti. Bilo bi lepo.

Janis Joplin je bljesnula kao munja i ugasila se kao šibica...

Bljesak i mrak jednog mladog života i jedne briljantne karijere...

Još jedna žrtva heroina...

Prerano je otišla pevačica koja je tek trebala da stvara...

Priželjkujte da Big Brother and the Holding Company dodju u Srbiju...

Do tada slušajte Sumertime i Me and Bobby McGee...

I naravno čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

1 коментар:

ZoranMontereyPop је рекао...

Bilo bi neverovatno iskustvo da cujem Big Brother and the Holding Company! Dzenisin period sa njima je mozda nesto najbolje sto se desilo u muzickom pokretu San Franciska. Taj period ce mi uvek ostati pri srcu. Moja dusa vec odjekuje uzbudjenjem! Stvarno bi trebali doci kod nas...