субота, 12. јануар 2008.

LL COOL J - LEGENDA HIP HOPA

PRAVDA, 14. januar 2008. godine

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


HIP HOP LEGENDA : LL COOL J


Tekst u ovom broju je posvećen generaciji moga sina...

Dobrim momcima iz susedstva...

Slušaju hip hop, piju kokišku i poneko pivo, bilduju i ne drogiraju se...

Invazija hip hopa je krenula osamdesetih godina...

LL Cool J, jedan od najvećih danas slavi rodjendan...

Dakle, redom...

Deo Prvi : Dobri momci iz susedstva


Na mojim sajtovima i blogovima mogu se videti i fotosi sa mojim tetovažama. Lav koji kida kožu mog bicepsa kako bi izašao iz moje ruke je najbolja tetovaža lava na ovim prostorima.

Jedan od dečaka iz kraja koji trenira basket zajedno sa mojim sinom, još uvek maloletni D. J. me sreo pre neki dan ispred Viktorije i pitao me za tu tetovažu. Živimo u veoma urbanom komšiluku u delu novobeogradske čaršije, kvadratu čije medje čine PC Ušće, Sava-centar, Hotel IN i Beogradska Arena. Čika Mišo, ja bih da imam takvog lava na ramenu. Slušaj sinko, takvog ne možeš jer je unikatan i autorski zaštićen, možeš sličnog uz odobrenje roditelja jer si još maloletan. Čika Mišo, Vi ste poznati roker, čitam Vaše tekstove, ali nikada niste ništa napisali o hip hopu. Zašto, ne volite to ili ne poznajete materiju. Silno grešiš sinko, znaš da imam jednog takvog kod kuće, a volim i ja ponekad da osetim udarac u glavu od bubnjeva i semplova.

Dakle sinko, ja nisam fah-idiot, slušam i ja hip hop, koji je prilično zastupljen u mojoj fonoteci, koja broji preko 8.000 naslova. Budi mi dobar, uči školu, slušaj muziku, juri ribe i što manje alkohola. Tetoviraj se ako baš moraš, samo nemoj da se drogiraš. Dobri momci iz susedstva me slušaju u svemu.

Deo Drugi : Hip hop invazija

Početkom osamdesetih godina u Americi, uglavnom medju crnom populacijom, dolazi do stvaranja muzike koja se priča umesto da se peva, uz korišćenje raznih ritam-mašina, semplera, sintisajzera i ostalih Di Džej skrečing-pomagala. Pričanje umesto pevanja, odn. repovanje, odredjuje i naziv tog muzičkog pravca. Rep je obradjivao uglavnom urbane teme, nasilje i afro-američka iskustva. To je sveopšti naziv muzičkog pravca u okviru kojeg su se razvile različite ali dovoljno slične podvrste. Hip hop je kombinacija pričanja i pevanja uz jake ritmove sa DJ terminala. Uz tu vrstu muzike se paralelno razvijao i novi način igranja, popularno nazvan brejkdens, jer je pored disko-densa uključivao i pojedine elemente akrobatike. Sprej-grafiti po zidovima su karakterističan način slanja poruka i komunikacije pristalica hip hopa sa ostalim svetom.

Najizrazitiji predstavnici hip hopa su vremenom postali velike svetske zvezde, kao što su Boogie Down Production, Afrika Bambata, Lauryn Hill, Eminem, Queen Latifah, Run DMC, Beasty Boys i junak naše današnje priče LL Cool J.

Za dobre momke iz susedstva, kao i za sve moje verne čitaoce, čika Miša objavljuje svoju Top 10 listu najboljih hip hop albuma :

01. LL Cool J – Bigger and Deffer

02. The Notorious BIG – Life After Death

03. Dr. Dre – The Chronic

04. Jay Z – Reasonable Doubt

05. Run DMC – Raising Hell

06. LL Cool J – Radio

07. Eric B. And Rakim – Paid in Full

08. Boogie Down Production – Criminal Minded

09. Jay Z – The Blueprint

10. Wu Tang Clan – 36 Chambers (Enter The Wu Tang)



Deo Treći : Happy birthday, LL Cool J


LL Cool J, jedna od najvećih hip hop zvezda u istoriji ove vrste muzike je rodjen 14. januara 1968. godine u američkom gradiću Bejšor na Long Ajlendu pod pravim imenom James Todd Smith. Nadimak LL Cool J je skraćenica njegovog pseudonima Ladies Love Cool James.

U mladosti je radio kao raznosač novina, a slobodno vreme je provodio pevajući u crkvenom horu.

Svoj prvi album Radio (omot je na gornjoj Top 10 listi) iz 1985. godine, LL Cool J je snimio kao sedamnaestogodišnjak i takoreći preko noći postao zvezda. Strahoviti hit sa te ploče I Can't Live Without My Radio je dugo vladao top-listama, kao i numere I Need a Beat, I Can Give You More i Rock the Bells.

Uz pomoć producenta Bobija Irvinga, LL Cool J je nakon dve godine objavio izvanredan album Bigger and Deffer (omot je na gornjoj Top 10 listi), koji je potvrdio njegov status najveće hip hop zvezde tog vremena.

Na sledećem albumu Walking With a Panther iz 1989. godine

produkciju je radio poznati rock-producent Rick Rubin, što je rezultiralo žešćim i rokerskijem pristupu, a to je najočitije u pemama Clap Your Hands, Going Back to Cali, Two Different Worlds i Change Your Ways.

Album Mama Said Knock You Out iz 1990. godine

je još jedna odlična ploča u opusu LL Cool J-a. Na ploči su saradjivali klavijaturista Daren Lajtli, pevači Fleks i Erik Vilijams. Pored naslovne numere, treba pomenuti pesme Cheesy Rat Blues, Illegal Search i The Power of God.

Na albumu 14 Shots to the Dome,

koji je objavljen 1993. godine, predstavljen je potpuno novi zvuk korišćenjem velike grupe gudača sa aranžmanima i pod dirigentskom palicom Džesa Levija i ponovo u produkciji Bobija Irvinga. Iako je bilo dobrih pesama, ovaj album je prošao lošije kod publike od prethodnih ploča.

Stvar je bitno popravljena ambicioznim albumom Mr. Smith iz 1995. godine,

koji je prodat u platinastom tiražu. Ploča snimljena sa slavnim gostima medju kojima su Grejs Džons, Ajzak Hejes, Bojs Tu Men, donela je hitove Hollis to Hollywood, God Bless, No Airplay, Hey Lover i naslovnu Mr. Smith.

Do kraja devedesetih godina, LL Cool J je 1996. godine objavio kompilaciju najvećih hitova All World

i 1997. godine novi album Phenomenon,

koji je uradjen sa nekoliko snimatelja i producenata što je donelo raznoliki zvuk. Na ploči je, izmedju ostalih, gostovao i poznati reper Busta Rhymes.

Na prelasku u novi vek, 2000. godine je objavljen album G.O.A.T. The Greatest of All Time,

opet sa slavnim gostima. Na ploči su učestvovali grupa Prodigy i reperi Snoop Dogg i Funkmaster Flex. Najbolji momenti na ploči su numere Back Where I Belong, You and Me i U Can't Fuck With Me.

Album 10 iz 2002. godine,

LL Cool J je snimio u saradnji sa Kendis Lav, Paf Dedijem, Dru Hilom, producentom Big Džoom, a poznati studijski muzičar Rič Najs je bio zadužen za gitare, programiranje bubnjeva i skrečnig. Na ploči se pored autorskih pesama nalazi i obrada numere Lollipop, poznatog hita iz pedesetih godina.

Poznati hip hop muzičar Aurelijus Seven biće glavni saradnik na albumu The DEFinition iz 2004. godine.

Na ploči se osim tradicionalnih ritam mašina i skrečinga mogu čuti eksplozivne gitare, klavijature i po prvi put vibrafon.

Poslednji album Todd Smith je objavljen 2006. godine,

uz učešće velikog broja muzičara, snimatelja i producenata. Ploču je obeležila numera Control Myself, duet sa Dženifer Lopez.

Najnoviji album Exit 13, dakle trinaesti po redu je u završnoj fazi i uskoro će biti objavljen. Produkciju je radio čuveni reper 50 Cent.

Pored muzike i muzičkog izdavaštva putem svojih kompanija Power Of God i Rock The Bells, LL Cool J se uspešno bavi manekenstvom, književnošću i glumom, što dokazuje da se radi o velikom i kompletnom umetniku.

Poznate firme Dolce and Gabbana i Marks and Spenser su samo neke za koje je LL Cool J radio reklamni materijal, a jedan je od osnivača modne kompanije Standard Fashion, u kojoj radi kao jedan od direktora.

U koautorstvu sa Karen Hanter, LL Cool J je 1998. godine napisao svoju autobiografiju I Make My Own Rules (Stvorio sam sopstvena pravila). Pored toga, LL Cool J je 2002. godine objavio knjigu namenjenu deci And The Winner Is i 2006. godine knjigu o zdravom životu The Platinum Workout u saradnji sa svojim ličnim trenerom Dejvom Honigom.

Do sada je odigrao veće ili manje uloge u preko 20 TV serija i igranih filmova, od kojih je najpoznatiji Toys sa Robinom Vilijamsom.

Za svoj doprinos popularnoj muzici, LL Cool J je dobio nekoliko godišnjih Bilboard, Gremi i MTV nagrada, kao najbolji rep i hip hop izvodjač.

Pa, šta kažete dobri momci iz susedstva...

Čika Miša nije fah-idiot...

Hip hop uz r&r pedesetih, soul šezdesetih, hard rock sedamdesetih,

heavy metal osamdesetih, post-punk devedesetih, itd...

Tetovaže, dobra kola, fina klopa...

Debele pokerašice i hladno pivo...

Hm, šta još nisam probao ?...

Ako ste dobri djaci, onda momci sve to može, samo nemojte da se drogirate...

Keep on rocking, boys...Happy New Year...

Srećan rodjendan, James...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: