четвртак, 6. септембар 2007.

Gitarijada 2007 - najava


PRAVDA, 28. jul 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević



Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

41. GITARIJADA U ZAJEČARU


Ove godine zaječarska gitarijada po 41. put...

Rock festival sa najdužom tradicijom u našoj zemlji...

Mnogo poznatih stranih i domaćih imena...

Veliki broj mladih i perspektivnih bendova...

TAKMIČARSKI DEO:

U takmičarskom delu 41. zaječarske gitarijade, nastupiće 12 bendova u polufinalu, po odluci specijalnog žirija. Bendovi iz Beograda Aeternija, Nightfall, Aetar i Hatred, Revolution iz Niša, Pine Cones iz Zrenjanina, Antidote iz Pirota, Anguish Sublime iz Temerina, Art Diler iz Petrovca na Mlavi, T.C.O.B. iz Velike Plane, Forever Storm iz Kragujevca i domaćini Al Jazeera iz Zaječara. Videćemo šta su naučili u školi.


SPECIJALNI GOSTI:

Ken Hensley

Ken Hensley je rodjen 24. avgusta 1945. godine u Stivenejdžu u engleskoj pokrajini Hertfortšajir. Karijeru klavijaturiste je započeo u grupi The Gods, sa kojom je snimio dva albuma Genesis (1968) i To Samuel a Son (1970). U grupi The Gods su svirali basista Greg Lake kasniji član čuvenog trija Emerson, Lake & Palmer i Mick Taylor budući gitarista Rolingstounsa. Grupa je evoluirala u band pod nazivom Toe Fat, da bi Hensley posle toga osnovao legendarnu grupu Uriah Heep. Muzika ovih grupa je klasični hard-rok sa oslonkom na orguljašku svirku Kena Henslija, koji do današnjih dana favorizuje Hemond B3. Početkom osamdesetih godina Hensley napušta grupu Uriah Heep i albumom Free Spirit (1981) započinje solo-karijeru, mada je izdao dva albuma Proud Words on a Dusty Shelf (1973) i Eager to Please (1975), dok je bio u grupi Uriah Heep. Posle albuma Free Spirit, Ken Hensley je na kratko osnovao grupu Shotgun, da bi se priključio američkom sastavu Blackfoot, sa kojim je snimio dva albuma Siego (1983) i Vertical Smiles (1984). Posle saradnje sa grupom Blackfoot, Hensley je svirao sa američkim hevi-metal sastavom W.A.S.P. i saradjivao sa poznatim rok-pevačem Ozijem Ozbornom.

Sredinom devedesetih godina je izdao kompilaciju sa do tada neobjavljenim snimcima From time to time (1994). U novom veku je objavio čitav niz vrlo zanimljivih ploča: Running Blind (2002), dva albuma sa svojim starim saradnikom Džonom Vetonom One Way or Another (2003) i More Than Conquerors, Glimpse of Glory (2003), Last Dance (2004) i ove godine album Blood On The Highway sa poznatim gostima medju kojima su legendarni Glen Hjuz i bivši pevač grupe Uriah Heep Džon Louton. Muzika sa ove ploče, kao i hitovi Uriah Heep će biti okosnica njegovog nastupa u Zaječaru, gde će predstaviti svoju novu grupu Live Fire.


Divlje Jagode

Veterani jugoslovenskog roka predvodjeni jednim od najboljih ex-yu gitarista Seadom-Zeletom Lipovačom, nastupiće u novom sastavu, gde su pored Lipovače bubnjar Tomaš Balaž, basista Zlatan Čehić i pevač Pero Galić. Grupa postoji 30 godina, osnovana je 1976. godine i do današnjih dana principijelno neguje hard-rok i hevi-metal zvuk. Kroz grupu su prošli mnogi članovi, danas poznata imena ex-yu roka kao što su Alen Islamović, Mladen Vojičić-Tifa, Gibboni, prvobitni pevač Ante Janković-Toni, a jedno vreme član grupe je bio i poznati klavijaturista Don Airey, sadašnji član grupe Deep Purple.

Divlje Jagode će se publici u Zaječaru predstaviti sa novim materijalom, a neizostavno će odsvirati i sve ranije hitove Krivo je more, Jedina moja, Šejla, Motori, Čarobnjaci, Zauvek tvoj, Labude kad rata ne bude i poslednji hit Marija.


Dado Topić i grupa Time

Još jedna legenda jugoslovenskog roka će svirati na Gitarijadi, nekadašnji pevač osječkih Dinamita i beogradske Korni-grupe, Dado Topić sa svojom grupom Time, koja zadnjih par godina deluje kao trio u kojem su pored Topića koji svira bas-gitaru i peva još bubnjar Ratko Divjak i legendarni gitarista Vedran Božić, članovi prvobitne istorijske postave grupe Time.

Antologijski prvi album, grupa Time je objavila 1972. godine, na kojem su pored navedenih muzičara svirali basista Mario Mavrin i klavijaturisti Brane Lambert Živković i Tihomir Pop Asanović. Pesme sa ove ploče Istina mašina, Pjesma br. 3 i Za koji život treba da se rodim se obavezno sviraju na svakom koncertu grupe Time. Na drugom albumu Time II (1975) kao gost gitaru je svirao član Yu-Grupe Dragi Jelić, a ostali su zauvek hitovi Divlje Guske, Živjeti slobodno, Alfa Romeo GTA i možda najveći Dadin hit Da li znaš da te volim. Izmedju ova dva albuma se uglavio singl sa takodje dva strahovita hita, numerama Makedonija i Reci mi ciganko što mi u dlanu piše. Album Život u čizmama sa visokom petom je objavljen 1976. godine i donosi hitove Igraj narode moj, Rock’n’roll u Beogradu, Superstar i naslovnu Život u čizmama sa visokom petom. Na ploči je predstavljen novi klavijaturista Kris Nikols, a prateće vokale je pevala Zdenka Kovačiček. Pod svojim imenom Dado je objavio albume Neosedlani (1979), Šaputanje na jastuku (1980), zajedničku kompilaciju sa Sladjanom Milošević pod nazivom Sladjana i Dado (1989) na kojoj se nalazi i njihov čuveni duet Princeza i 1993. godine mini-album Call it love. Poslednji album Dade Topića Apsolutno sve je objavljen 2004. godine i predstavlja zbirku pesama novog Dadinog pop-usmerenja.


Neverne Bebe

Grupa Neverne Bebe je osnovana 1991. godine, kada je klavijaturista Milan Djurdjević, posle sviranja u grupama Nova Zemlja, Smak i Frenky, odlučio da sa svojim bratom bas-gitaristom Vladanom-Vlajkom Djurdjevićem osnuje novi autorski sastav. Posle nekoliko personalnih promena u grupi su pored njih dvojice bubnjar Vladimir Ružičić - Kebac, talentovani gitarista Saša Randjelović-Randja i par izvanrednih ženskih vokala Jana Šušteršič i Jelena Pudar.

U instrumentalnom smislu jedna od najboljih domaćih grupa, sastav koji intenzivno nastupa, ostaće upamćena njihova svirka na Tašmajdanu 15. avgusta prošle godine, kada su nastupili kao predgrupa svojim idolima, američkoj grupi Toto. Svoje poznate hitove Veliki je bog, Dvoje, Ljubav, Gde smo, Tužna pesma i Boja duge će sigurno odsvirati i u Zaječaru.

Wishbone Ash

Engleski sastav Wishbone Ash dolazi u Zaječar u postavi u kojoj je danas jedini originalni član gitarista Andy Powell. Grupa koja neguje melodični hard-rok, zasnovan na medjuigri gitarističkog tandema, koji se kroz istoriju grupe menjao. Pored Endija Pouela, članovi tih gitaroških dueta su bili Ted Turner i Lauri Vajsfild. Današnju postavu čine gitarista i pevač Endi Pouel, drugi gitarista Madi Maninen, bas-gitarista Bob Sket i bubnjar Džo Krebtri. Još uvek mi je u sećanju njihov koncert u zemunskoj hali Pinki pre nekih 25 godina, kada ih je publika 3 puta vraćala na bis. Jedan od najboljih koncertnih bendova dolazi u Zaječar sa pesmama koje su snimili prošle godine na svom poslednjem albumu Clan Destiny. Njihovi albumi iz sedamdesetih godina Pilgrimage (1971), Argus (1972) i Wishbone 4 (1973) su klasika svetskog rock and rolla.

Stilsko usmerenje do danas nisu promenili, a posle niza personalnih promena ustalila se postava koju smo gore naveli. Vrlo sam uzbudjen pred njihov nastup na Gitarijadi i jedva čekam da, pored novijih pesama, ponovo čujem Phoenix, Lullaby, Time Was, Blowin' Free, The King Will Come, Throw Down the Sword, No Easy Road, Persephone, F.U.B.B., Lorelei, Number the Brave i druge. Drago mi je što će današnji klinci imati priliku da čuju Wishbone Ash uživo, jer se njihov koncert ne zaboravlja.

Riblja Čorba

Naš poznati književnik i rok-pevač Bora Djordjević, bas-gitarista Miša Aleksić, gitarista Vidoja-Džindžer Božinović, bubnjar Vicko Milatović i klavijaturista Nikola Zorić, pod firmom Riblja Čorba po ko zna koji put tradicionalno sviraju na Gitarijadi u Zaječaru. Posle trijumfa u beogradskoj Areni i uspešne američke turneje, ponovo pohode Zaječar da bi napravili nevidjenu žurku. Ovom prilikom nećemo o njihovoj muzici, pa i vrapci znaju koju i kakvu muziku Čorba svira već decenijama. Sviraće poslednji, poslednje večeri i to će biti spektakl. Uvek se radujem da vidim moje prijatelje, da se družim sa njima i da opet čujem, a toga mi nije nikada dosta, Zvezda potkrovlja i suterena, Ostani djubre do kraja, Ja sam se ložio na tebe, Neću da ispadnem životinja, Dobro jutro, Kad Hodaš, Pogledaj dom svoj andjele, Gde si u ovom glupom hotelu, Nojeva barka, Ljubav ovde više ne stanuje, Poslednja pesma o tebi i Danas krešu sponzori.

I tako Gitarijada po 41. put...

Atraktivan program, a znam da će organizacija biti dobra...

Ajmo curice, ajmo dečaci, studenti, djaci i...............dodjite na Gitarijadu...

Vidimo se u Zaječaru...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: