среда, 5. септембар 2007.

ELVIS PRESLEY

PRAVDA, 21. avgust 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:
1. miroslav_milosevic@vektor.net
2. www.myspace.com/mmilosevic

IN MEMORIAM – ELVIS PRESLEY (1935-1977-2007)


Prekjuče, 16. avgusta se navršilo 30 godina od smrti Elvisa Prislija...

Kralja rock and rolla...

Bio je prvi, bio je najveći...

Bio je inspiracija stotinama drugih, hiljadama trećih, koji su ga imitirali...

Jedan od najuticalnijih ljudi svoga vremena...


Priča o Elvisu Prisliju

O životu i karijeri Elvisa Prislija su napisane gomile knjiga, snimljen je veliki broj dokumentarnih i igranih filmova, izdato je na stotine nosača zvuka sa njegovim hitovima. Elvis je od druge polovine pedesetih godina pa sve do svoje smrti 1977. godine, neprikosnoveno vladao popularnom muzikom XX veka.

Ovaj tekst je pre svega namenjen današnjim klincima i mladjoj populaciji, onima koji slušaju neku drugu vrstu muzike i pretpostavljam da ne slušaju i da slabo poznaju opus Elvisa Prislija, a trebalo bi. Mi matorci smo stasavali uz njegove pesme.

Elvis Prisli je rodjen 08. januara 1935. godine u gradiću Tupelo u američkoj državi Misisipi u patrijarhalnoj i religioznoj porodici. Tom prilikom se rodio i njegov brat blizanac, koji je ubrzo posle porodjaja preminuo.

Elvis je kao dečak sa svojim ocem Vernonom pevao crkvene pesme po hramovima i raznim gospel-manifestacijama. Krajem četrdesetih godina, porodica Prisli se preselila u Memfis, a Elvis je već tada svirao gitaru i nastupao na školskim priredbama.

Sredinom pedesetih godina, desiće se nešto što će ne samo izmeniti Elvisov život, već će izmeniti razvoj popularne muzike druge polovine XX veka. Da bi obradovao svoju majku Gledis na njen rodjendan, Elvis je poželeo da joj snimi pesmu kao poklon. Svratio je u studio čiji je vlasnik bio Sem Filips, koji je takodje posedovao i izdavačku kuću Sun Records. Tom prilikom, Elvis Prisli je snimio obradu pesme grupe Ink Spots, My Happiness i numeru That's When Your Heartaches Begin. Rock and roll više neće biti isti. Sve posle toga je istorija.

Sem Filips i njegova kompanija Sun Records su lansirali Elvisa Prislija kao novu zvezdu, belog pevača sa crnačkim glasom. Trojica legendarnih gitarista Skoti Mur, ,,nešvilski mačor’’-Čet Etkins i Džejms Barton će biti zaslužni za velike hitove na početku i tokom čitave Prislijeve karijere. Uvek je svirao sa nekim od njih, a svakako treba pomenuti i pijanistu Glena Hardina. Pored gomile odličnih studijskih muzičara sa kojima je Elvis saradjivao, pomenutoj četvorici pripada značajan deo legende o Prisliju.

Prvi veći uspeh Elvis je postigao singl-pločom sa numerama That's All Right Mama i Blue Moon Of Kentucky, što je privuklo pažnju poznatog menadžera Toma Parkera zvanog Pukovnik. Parker uzima Prislija pod svoje i od njega će napraviti najveću zvezdu u istoriji rock and rolla, znalački vodeći njegovu karijeru. Hitovi su se nizali kao na filmskoj traci Good Rockin' Tonight, Mystery Train, Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock, All Shook Up i I Got A Woman. Na singlu sa pesmama Hound Dog i Don't Be Cruel, Elvis Presley je predstavio prateći vokalni kvartet The Jordanaires, koji će ga ubuduće stalno pratiti. Velike uspehe je postigao i sa obradom pesme Karla Perkinsa Blue Suede Shoes i obradom numere Little Richarda Tutti Frutti.

Bila je to, za ono vreme, žestoka muzika koja je izazvala senzaciju, a otvorena Elvisova seksepilnost na koncertima i njegova poznata igra kukovima su mu doneli nadimak Elvis the Pelvis u prevodu Elvis Karlica.

Posle serije hitova, koji su mu doneli planetarnu popularnost, Elvis je započeo i svoju glumačku karijeru, snimajući filmove Love Me Tender, Loving You, Jailhouse Rock i King Creole, koji su mu osigurali i istoimene hitove.

Stari lukavi lisac Tom Parker, znajući da će Elvis biti pozvan u vojsku, na vreme je osigurao veliki broj snimaka, koje će objavljivati u periodu 1958-1960, dok je Prisli služio vojni rok u američkoj bazi u zapadnonemačkom gradu Frajburgu.

Kada je nakon dve godine provedene u vojsci, Elvis Prisli nastavio karijeru, došlo je do stilskog zaokreta utoliko što to više nije bio čvrsti rock and roll, već mekana muzika srednje struje sa akcentom na baladama kao što su pesma Ala Džolsona Are You Lonesome Tonight i replika italijanske kancone O Sole Mio melodramatična It's Now Or Never. To je još više povećalo njegovu popularnost, koju je iskoristio da bi snimio još nekoliko igranih filmova kao Viva Las Vegas, Fun in Acapulco, Flaming Star, Blue Hawaii, Harem Scarem, Frankie And Johnny i mnoge druge.

Krajem šezdesetih, tačnije 1967. Elvis se oženio prelepom Prisilom, koja mu je sledeće godine rodila ćerku Lizu Meri, koja je mnogo godina kasnije, uzburkala svetsku javnost kada se 1994. godine udala za crnačku mega-zvezdu Majkla Džeksona, sa kojim je provela u braku nepune dve godine, da bi se posle razvoda zajedno sa majkom Prisilom, posvetila Fondaciji za očuvanje uspomene na svog slavnog oca.

Godine provedene u braku sa Prisilom, za Elvisa su predstavljale stvaralačku krizu, budući da je u toj dekadi snimio samo tri velika hita koje treba pomenuti: In the Ghetto, Burning Love i Suspicious Minds. Zbog toga se počev od 1968. godine, vratio redovnim koncertima na kojima je svirao svoj rokerski repertoar iz pedesetih godina, doduše pred istom desetak godina starijom publikom, pošto je mlada publika tih godina bila podeljena izmedju Bitlsa i Rolingstounsa.

No, uprkos tome Elvisova popularnost nije jenjavala, što ilustruju dva antologijska koncertna albuma, objavljena 1969. godine From Elvis in Memphis i From Memphis to Vegas/ From Vegas to Memphis.

Putem satelita, 1973. godine skoro ceo svet je pratio direktan prenos Prislijevog legendarnog koncerta na Havajima, što je zabeleženo i na živom albumu Elvis:Aloha from Hawaii Via Satelite. Nedavno je u glavnom gradu Havaja Honolulu, otkriven spomenik Elvisa Prislija u prirodnoj veličini, kao sećanje na taj dan. O koncertnim aktivnostima Elvisa Prislija početkom sedamdesetih godina snimljena su i dva dokumentarna filma That’s The Way It Is i Elvis On Tour.

Brak sa Prisilom je zapadao u sve dublju krizu i 1973. godine je došlo do mučnog razvoda. Razvod od Prisile je bio poguban za Elvisa, narednih godina se još više odao drogi i alkoholu, što je uzrokovalo povećanu gojaznost i bolesti srca. Četvrta godina bez Prisile je bila fatalna. Posle fudbala sa prijateljima, Elvisu je pozlilo na njegovom imanju Graceland u Memfisu. Kralj rock and rolla je umro 16. avgusta 1977. godine. Zvaničan uzrok smrti je srčani udar.

Posle Elvisove smrti usledile su masovne scene njegovog oplakivanja i žaljenja, koje su se tokom svih ovih decenija do danas pretvorile u tradicionalne manifestacije, kada hiljade i hiljade njegovih obožavalaca iz celog sveta dolaze u Graceland i sa upaljenim svećama u mimohodu dolaze do njegovog groba gde polažu cveće i odaju mu poštu.

Takodje je tradicionalan izbor najboljeg Elvisovog dvojnika, a kompanije Kadilak i Harli Dejvidson su izbacile na tržište njegove omiljene modele automobila i motocikla. Povodom 30 godina od Elvisove smrti ponovo su objavljeni svi njegovi filmovi na DVD diskovima, a tokom svih ovih godina su izdavane brojne kompilacije njegovih hitova.

Važnost Elvisa Prislija za rock and roll je ogromna. Pored Bila Hejlija, Badija Holija i Čaka Berija, Elvis je neprikosnoveni rock-revolucionar, inspirisao je stotine muzičara i ne postoji niko ko iole nešto znači u rock and roll svetu koji nije priznao njegov uticaj. Elvis Prisli je stvarao i bio odgovoran za kulturu mladih svoga vremena. I ne samo tad, već i posle svoje smrti. I uvek će.


I na kraju, dozvolite da se obratim nekim našim pevačicama...

Plavim, smedjim i crnim, operisanim i neoperisanim...

Treba da znaju čije pesme pevaju po splavovima i klubovima...

Ako im treba edukacija, lako će me naći, neka pitaju prvog vrapca...

Nastavu držim petkom...Mansarda, mali stan...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: