недеља, 23. децембар 2007.

NOEL REDDING ( 25.12.1945. – 11.05.2003.)

PRAVDA, 24.decembar 2007. godine

PIŠE: Miroslav Milošević


Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com

HENDRIKSOV ČOVEK IZ SENKE

NOEL REDDING ( 25.12.1945. – 11.05.2003.)


Tekst u prošlom broju sam počeo ovako:...

Postoje tri razloga, zbog kojih u današnjem broju pišem o...

Ovoga puta o bas-gitaristi grupe Jimi Hendrix Experience, Noelu Ridingu...

Zašto baš o njemu ?...

Prvo, opet ćemo malo o mom komšiji Stevi, tj. Stivenu...

Drugo, pojavili su se neki vredni albumi, koji evociraju uspomenu na crnog genija, Džimija Hendriksa...

Treće, sutra je rodjendan pokojnom Noelu Ridingu...

Opet ćemo ići redom...

Rekao mi je urednik da je ovakva koncepcija dobra...

A ja sam disciplinovan...Jebiga, jednom policeman-allways policeman...

Razlog Prvi : Ponovo moj komšija Steva, tj. Stiven

Moj prvi komšija Steva tj. Stiven, vrata do vrata, je PTT službenik. Čovek koji uglavnom sluša narodnjake i neke zabavnjake. Dalje znate...Čitali ste u prošlom broju Pravde...

Navukao sam ga na rock and roll. Za početak, danima sluša disk sa muzikom Pola Rodžersa...

Elem, Steva tj. sada već Stiven me pitao pre neki dan za Hendriksa.

Gledao je na nekom kanalu spot Little Wing, pa mu se i to dopalo. Razumem ja njega, ali polako Stevice. Hendrix je magistratura, a ti si još u osnovnoj školi rock and rolla. Znači, da savladaš Čaka Berija, Badija Holija, Džeri Li Luisa, Litl Ričarda, Edija Kohrena, pa da se polako prebaciš na Bitlse i Rolingstounse, koji su za tebe već prvi razred gimnazije. Literaturu ćeš dobiti od mene, vrhunsku. Do besvesti imaš da slušaš Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode, That'l Be The Day, Peggy Sue, Whole Lotta Shakin' Goin' On, Great Balls Of Fire, Long Tall Sally, Tutti Frutti, Summertime Blues, C'mon Everybody i drugu azbuku, pa ćeš doći i do Hendriksa vremenom. Polako, moj Stevice. Sorry...Little Steven.

Razlog Drugi : Evociranje na opus Džimija Hendriksa

Album In Form The Storm, koji je objavljen 1995. godine je kolekcija obrada pesama Džimija Hendriksa, koju su snimili njegovi najveći poštovaoci, sve muzičari iz vrha svetskog rock and rolla.

Na ploči su pored Noela Ridinga, zastupljeni The London Metropolitan Orchestra, Hendriksov pajtos iz perioda Band of Gypses-bubnjar Badi Majls, gitarista grupe Toto-Stiv Luketer, čuveni jazz basista Stenli Klark, blues-legenda Tadž Mahal, klavijaturista Majk Finegan, legendarni bas-gitarista grupe Police-Sting, jazz-rock gitarista Džon MekLaflin, bubnjar Vini Kolajuta, gitarista Karlos Santana, stari Hendriksov saradnik-basista Bili Koks, vodeći svetski gitarista Stiv Vaj, naš junak iz prošlog broja Pol Rodžers, fanki-legenda Butsi Kolins, gitarista grupe Queen-Brajan Mej, čuveni bubnjar Kozi Pouel i drugi, uz dirigentsku palicu poznatog rock-aranžera Majkla Kejmena. Na ploči su uglavnom numere iz perioda Hendriksove saradnje sa grupom Experience.

Prema navedenim imenima kapirate da je ovo fenomenalna ploča. Objavljena je bez neke velike pompe, a u poslednje vreme je postavljena na razne forume i blogove, tako da može slobodno da se skine sa Interneta.

U godini kada je preminuo Noel Riding, a to je 2003. godina, odjednom i niotkuda se pojavio dugo skrivani album Noel Redding - The Experience Sessions 67-69.

Ljudi, uštinite me, bruka da je ovakvo bogatstvo zvuka i raskoš Hendriksove muzike čamilo u nekoj fijoci preko 30 godina od njegove smrti. Zbirka do tada neobjavljenih pesama grupe Jimi Hendrix Experience, kao i snimci sa neobaveznih studijskih sešna. Na albumu su gostovali članovi grupe Traffic-gitarista Dejv Mejson i saksofonista Kris Vud. Ubistvena ploča.

Ponavljam, nije mi jasno zbog čega je tako dugo čekala da ugleda svetlost dana i da se nadje na policama nas, koji dan započinjemo sa Red House.

Razlog Treći : Sećanje na Noela Ridinga

Noel Redding je rodjen 25. decembra 1945. godine u engleskom gradu Folkstonu. Bas-gitarista grupe Animals-Čas Čendler, koji će biti prvi menadžer grupe Jimi Hendrix Experience, ga je odabrao na audiciji za saradnika Džimiju Hendriksu, pored bubnjara Miča Mičela.

Toga časa je otvoreno novo poglavlje u istoriji rock and rolla.

Pre toga, Redding je kao klinac učio da svira violinu i mandolinu, da bi se kao tinejdžer prebacio na gitaru. Prvi bendovi u kojima je svirao su The Lonely Ones, The Loving Kind i Neil Landon and the Burnettes.

Sa Džimijem Hendriksom je svirao u periodu 1966.-1969. godina, snimivši sa njim 3 antologijska albuma: Are You Experienced (1967),

Axis:Bold As Love (1967)

i Electric Ladyland (1968).

Posle razlaza sa Hendriksom, Noel Redding je na prelasku u sedamdesete osnovao sopstveni band Fat Mattress, u kojem su pored njega svirali Džim Leverton-klavijature, Erik Dilon-bubnjar i pevač Nil Lendon. Objavili su dva albuma,

na kojima je Noel Redding prezentovao svoje muzičke ideje, koje nije mogao da nametne grupi Jimi Hendrix Experience.

Početkom sedamdesetih godina, Redding se preselio u Los Andjeles i tu se priključio heavy-metal sastavu Road, sa kojim je 1972. godine objavio istoimeni album.

Naredne godine, Noel Riding se nastanio u Irskoj na duže vreme. Tu je osnovao The Noel Redding Band sa bivšim gitaristom poznate hard-rock grupe Thin Lizzy-Erikom Belom. Izdali su dva albuma: Clonakilty Cowboys (1975)

i Blowin (1976)

i bili su veoma popularni u Holandiji, gde su često odlazili na turneje.

Noel Redding je u koautorstvu sa Kerol Epelbi, objavio knjigu Are You Experienced, u kojoj je otvorio dušu i obnarodovao mnoge do tada nepoznate detalje iz njegove saradnje sa Džimijem Hendriksom.

Narednih dvadesetak godina, Noel Redding se posvetio karijeri studijskog i sešn muzičara.

Noel Redding je bio Hendriksov čovek iz senke, veoma važan za ukupan zvuk grupe Jimi Hendrix Experience. Preslušavajući njihove albume, shvatićemo da je Redding bio Hendriksova desna ruka.

Posle razlaza sa Ridingom, Hendriks nije više nikada svirao sa njim. Kao što je poznato, nastavio je karijeru sa Bilijem Koksom i Badijem Majlsom, izdao je par albuma bez Ridinga, ali nije uspeo ipak da na tim pločama, mada su neke bile izvanredne, ponovi magiju sa albuma grupe Jimi Hendrix Experience, kada je svirao sa Ridingom i bubnjarem Mičom Mičelom.

Noel Redding je umro 12. maja 2003. godine, na svom imanju u selu Ardfield u Irskoj.

Bubnjar Mič Mičel je tako za sada jedini preživeli član legendarnog ubistvenog heavy-blues trija Jimi Hendrix Experience.

Toliko o najvećima u istoriji rock and rolla...

Klinci, tražite od roditelja ploče Jimi Hendrix Experience...

Steva će dobiti od mene, ali ima još da uči...

Mora se biti dorastao za muziku Džimija Hendriksa...

Pred spavanje, za promenu slušajte Hey Joe i Red House

I naravno, pored hleba i mleka kupite PRAVDU…

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: