недеља, 9. децембар 2007.

THERION in Belgrade, 11. december

PRAVDA, 10. decembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


VELIKA ZVER JE STIGLA U BEOGAD : GRUPA THERION


Švedski power-simphonic metal sastav Therion u Beogradu...

Nastupiće 11. decembra u Velikoj Sali SKC-a...

Ljubitelji ove vrste muzike će doći iz cele Srbije...

SKC će biti mali...

Vetrovi severnih mora će duvati Beogradom...

Držite se, treba izdržati njihov zvuk...

Priča o grupi THERION

U Svetom Pismu, odn. Bibliji Velika Zver ili Antihrist se pominje još u Knjizi Otkrovenja. Reč Therion na grčkom jeziku znači zver-djavo.

Poznati švedski gitarista Kristofer Džonson

je krajem osamdesetih godina osnovao heavy-metal grupu za čije je ime odabrao pomenutu grčku reč, koja na najbolji način definiše njihovu tadašnju muziku. Vremenom im se muzika menjala i promenila, ali ime je ostalo.

Pre toga, Džonson je svirao u grupi Blitzkrieg (naziv potiče od poznate pesme grupe Metallica), koja je preko naziva Megatherion evoluirala u sadašnji naziv grupe.

Inspiraciju su dobili i od svojih prijatelja iz Švajcarske, članova sestrinskog benda Celtic Frost, čiji se suštinski album zove To Mega Therion, naziv koji je za sebe koristio i poznati britanski okultista i filozof Alister Krouli.

Uz drugog gitaristu Pitera Hansona, basistu Erika Gustafsona i bubnjara Oskara Forsa, Kristofer Džonson je grupu Therion na početku karijere usmerio ka brutalnom death-metalu sa nasilničkim-vampirskim horor vokalima.

U svojim tekstovima, Therion obradjuje različite teme iz mitologije, okultizma i crne magije. Na pojedinim pločama, zbog načina pevanja, tekstovi su nerazumljivi, a grupa Therion je snimala kako na engleskom u većini, tako i na maternjem švedskom jeziku.

Radi opipavanja pulsa publike, grupa Therion je 1990. godine objavila svoje prvo izdanje, mini-album sa 4 demo-snimka pod nazivom Time Shall Tell,

a naredne 1991. godine svoj prvi album Of Darkness.

Ploča progresivnog death-metala sa obradama političkih tema pod uticajem hardcore sastava Napalm Death. Pored pesama sa početnog mini-albuma, intresantne su i numere Megalomaniac, A Suburb to Hell i Dark Eternity.

Posle prvog albuma, basista Erik Gustafson je napustio grupu, pa su Therion nastavili kao trio

sa Kristoferom Džonsonom privremeno na bas-gitari. U tom sastavu su iste godine izdali drugi album Beyond Sanctorum, koji će ponovo biti objavljen desetak godina kasnije.

U nekim pesmama su eksperimentisali uvodjenjem klavijatura i čistijih vokala, kao na primer u pesmama Symphony of the Dead i naslovnoj Beyond Sanctorum.

Posle dve godine, od originalnih članova je u grupi ostao samo Kristofer Džonson,

koji se vratio na solo-gitaru, a novu postavu su upotpunili gitarista Magnus Bartelson, bas-gitarista Andreas Valan i bubnjar Pjotr Vavženijuk. Novi album Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas iz 1993. godine,

uvodi u njihovu muziku orkestrirane pseudo-klasične elemente, džez-eksperimentisanja sa obradama religijskih tema i korišćenje industrijskog zvuka. Karakteristične numere su Symphoni Draconis Inferni i The Eye of Eclipse.

Album Lepaca Kliffoth iz 1996. godine,

Džonson i Vavženijuk su objavili kao trio sa novim bas-gitaristom Frederikom Isaksonom. Još jedna ploča puna eksperimenata sa dosta klavijatura, melodičnim vokalima švedskog soprana Klaudije Marije-Mokri, što ovaj album čini prijatnijim za slušanje od ranijih izdanja i grupu Therion približava simfo-gotičkom zvuku. Veliki hit sa ove ploče je pesma The Beauty in Black, koja je objavljena i kao singl.

Klasičan power-metal album Theli,

objavljen krajem 1996. godine, udaljava grupu Therion od početnog death-metal zvuka i potpuno je približava harmonskom skadinavskom simfo-zvuku.

Klavijaturista Jonas Melberg i basista Lars Rozenberg su novi članovi benda. Na ploči dominira mističan zvuk klavijatura i čisti vokali operskih umetnika Betine Stam, Anje Krenc i Dena Svanoa. Album su obeležile numere The Siren of the Woods i Cults of the Shadow.

Album A' Arab Zaraq Lucid Dreaming iz 1997. godine,

pored autorskih pesama donosi i nekoliko obrada poznatih heavy-metal hitova kao što su Fly to the Rainbow grupe Scorpions, Under Jolly Roger grupe Running Wild i Children of the Damned sastava Iron Maiden.

Na sledećem albumu Vovin iz 1998. godine,

predstavljena je nova postava grupe Therion. Pored Kristofera Džonsona, tu su drugi gitarista Tomi Erikson, bas-gitarista Jan Kazda, bubnjar Volf Simons i novi par soprana-austrijske pevačice Martina Hornbaher-Astner i Sara Džezabel-Deva.

Na ploči su obilato koristili gudačke instrumente, što je u mnogome obogatilo njihov zvuk. Do tada njihov najkomercijalniji album, sličnog muzikog usmerenja kao finske grupe Nightwish, donosi hitove The Rise of Sodom and Gomorrah, Clavicula Nox, Black Sun i Morning Star.

U istom sastavu, grupa Therion naredne 1999. godine, izdaje album Crowning Of Atlantis.

To je kolekcija sa do tada neobjavljenim starim pesmama, sa nekoliko koncertnih snimaka i obradama pesama Thor američke grupe Manowar i balade Seawinds nemačkog sastava Accept.

Pod uticajem muzičke zaostavštine švedskog gitariste Ingvija Malmstina i britanske grupe Iron Maiden, grupa Therion 2000. godine objavljuje album Deggial,

veoma važnu ploču za dalji razvoj teškometalne muzike. Ponovo sa potpuno novom postavom, uz Kristofera Džonsona su gitarista Kristijan Nijeman, njegov brat Johan na bas-gitari, bubnjar Sami Karpinen i vokali Ana Tribjut, Georg Hansen i Havijer Zapater. Jedan od njihovih najboljih albuma, koji je obeležila obrada numere O Fortuna iz čuvenog dela Karla Orfa-Karmina Burana.

Na početku novog veka, grupa Therion 2001. godine objavljuje izvanredan konceptualni album Secret Of The Runes

na kojem pored teškog gitaroškog zvuka dominiraju razni duvački i gudački instrumenti (francuski rog, trombon, violončelo i violina). Kvintet predivnih ženskih vokala Ingela Bolin, Ana Arturson, Erika Anderson, Kristina Hanson i Ana Marija-Krave nam dočaravaju nordijski ambijent u autorskim pesmama, kao i u obradama numera Crying Days grupe Scorpions i Summer Night City čuvenog švedskog pop-sastava ABBA.

Sledeće 2002. godine je povodom 15 godina rada sastava Therion, objavljen dvostruki koncertni album Live In Midgard

sa atmosferom njihovih nastupa na američkoj i evropskoj turneji godinu dana ranije.

Posle učešća na kompilaciji Tribute to Metallica iz 2003. godine, na kojoj je grupa Therion zastupljena sa obradom pesme Fight Fire With Fire, naredne 2004. godine izlazi do tada najambiciozniji projekat, elegijska skandinavsaka saga na dva albuma Lemura

i Sirius B.

Na ove dve ploče učestvuje simfonijski orkestar sa 170 muzičara i ženski češki hor iz Praga sa 32 pevačice. Najupečatljiviji momenti na ovim albumima su numere Typhon, Lemuria, The Dreams of Swedenborg, Abraxas, Call of Dagon, The Blood of Kingu i Sirius B.

Sledeće 2005. godine je objavljena kompilacija Atlantis Lucid Dreaming,

kolekcija probranih pesama sa albuma A' Arab Zaraq Lucid Dreaming i Crowning Of Atlantis.

Dvostruki koncertni album Celebrators of Becoming sa koncerata u Meksiku, objavljen je 2006. godine i kao njihovo prvo DVD izdanje.

Najnoviji album, dvostruki Gothic Kabbalah

je objavljen ove godine i upravo je u toku promotivna turneja ove ploče, u okviru koje grupa Therion dolazi u Beograd.

Album Gothic Kabbalah je epsko delo, sigurno najbolji i najzreliji njihov projekat do sada. Melodične akustične i električne gitare, gudači, duvači, timpani, klasične klavijature u maniru Johana Sebastijana Baha, čvrsta ritam-sekcija, uz nebeske vokale Matsa Levena, Snovija Šoa i ženski hor, čine ovu ploču antologijskom. Slušaćemo u SKC-u Wisdom and the Cage, Son of the Staves of Time, Close Up the Streams, Wand of Abaris, Adulruna Rediviva, Chain of Minerva, Three Treasures i druge numere sa ove ploče.

Kako zbog albuma Gothic Kabbalah, tako i zbog ranijih radova, švedska grupa Therion je osigurala sebi zlatno mesto u istoriji heavy-metal muzike.

I tako, vetrovi severnih mora će duvati Beogradom...

Velika Zver je stigla u Beograd...

Dobrodošli švedjani...

Naravno i švedjanke...he, he, he...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: