недеља, 16. децембар 2007.

PAUL RODGERS Story

PRAVDA, 18. decembar 2007. godine

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


VELIKAN BRITANSKOG ROCKA : PAUL RODGERS


Postoje tri razloga, zbog kojih u današnjem broju pišem o Polu Rodžersu...

Prvi razlog je moj komšija Steva...

Drugi razlog je aktuelni Rodžersov album Live in Glasgow...

Treći razlog je taj što mu je juče bio rodjendan...

Ićićemo redom...

Razlog Prvi : Steva

Moj prvi komšija Steva, vrata do vrata, je PTT službenik. Čovek koji uglavnom sluša narodnjake i neke zabavnjake. Nemam ništa protiv, neka svako sluša onu vrstu muzike, koju najviše voli. Muzičko nebo je široko. Elem, Steva navraća kod mene najmanje dva puta mesečno, donese mi generalsku penziju, malo izogovara komšiluk, popijemo po koju domaću i pretresemo dnevno-politička dešavanja. U mojoj kući se nikada ne gase frižider, bojler i muzika. Jadni moji NAD-ovi. Onomad, došao Steva i sa vrata pita: e, brate dobra ti ova muzika, šta ti je to ?, ja kažem Pol Rodžers, a on kaže nikad čuo.

E, čovek nije čuo za Pola Rodžersa. Jel imaš nešto od njega, pita Steva, da mi narežeš na CD, svidja mi se. Čuj, jel imam nešto od njega ?, ok Stevice, kažem, vidimo se sutra. Narežem ja Stevi apsolutno sve što je Pol Rodžers snimio, što znači Free, Bad Company, The Firm, The Law, sa grupom Queen, solo radovi, sve je stalo na jedan DVD-disk. Odnesem Stevi i odem u grad. Vraćam se nešto ranije, oko ponoći, inače uvek dolazim kući kasnije, izlazim iz lifta a kod Steve piči li piči: I'm ready to love, u baby I'm ready to love. Nasmešim se i odem pod krpe. Sutradan me budi ubitačan solo Pola Kosofa.

Tako i narednih dana. Steva se ozbiljno navukao na rock and roll. Njegova žena Žaklina mu je jebala kevu, aj što njemu nego i meni. Kaže, vas dva matorca se ložite na rock, kao neki klinci. A Steva joj odgovara: Don't shit, Žaki, you can call me Steven. Jebote, ne mogu da verujem. Ponosan sam na samoga sebe. Spasio sam jednu dušu. Steva je mrtav, živeo Stiven!.

Razlog Drugi : Glasgow

Najnoviji album Pola Rodžersa Live in Glasgow,

objavljen je ove godine sa materijalom, koji je snimljen na njegovoj škotskoj turneji. Za ovu priliku, Pol Rodžers je okupio band vrlo dobrih, ali manje poznatih muzičara. Pored Rodžersa, na turneji su svirali gitaristi Hauard Lis i Kertis Dengler, bas-gitarista Lin Sorensen i bubnjar Rajan Hojl. Zastupljeni su svi periodi Rodžersove karijere sa pesmama grupe Free-Fire and Water, Wishing Well, All Right Now, Bad Company- Feel Like Makin' Love, Can't Get Enough i druge.

Pesma Pola Rodžersa Warboys (A Prayer For Peace) je nova i naćiće se na novom albumu grupe Queen, koji treba da izadje iduće 2008. godine.

Album Live in Glasgow je posvećen četvorici ljudi, koji su imali značajne uloge u životu i karijeri Pola Rodžersa. Prvi je njegov menadžer Džo Bredli, drugi je Boz Barel, bas-gitarista grupe Bad Company koji je umro prošle godine, treći je Ahmet Ertegan osnivač kompanije Atlantic Records koji je takodje umro prošle godine i u čiju čast je grupa Led Zeppelin prošlog ponedeljka održala koncert u londonskoj O2 Areni i četvrti je Henk Hafner slikar i dizajner.

Live in Glasgow je jedan od boljih koncertnih albuma, objavljenih u poslednje vreme.

Razlog Treći : Birthday

Pol Rodžers je rodjen 17. decembra 1949. godine u engleskom gradu Midlsborou.

Muzičku karijeru je započeo u lokalnim bendovima, a punu afirmaciju je doživeo u legendarnom hard-rock sastavu Free.

Grupa Free je osnovana krajem šezdesetih godina u sastavu Pol Rodžers-vokal, Pol Kosof-gitara, Endi Frejzer-bas gitara i Sajmon Kirk-bubnjevi.

Objavili su 7 albuma tokom svoje karijere,

1968 - Tons of Sobs

1969 - Free

1970 - Fire and Water

1970 - Highway

1971 - Free Live!

1972 - Free at Last

1973 - Heartbreaker

ostavivši hitove I'll Be Creeping, Heavy Load, Oh I Wept, The Stealer, My Brother Jake, Little Bit Of Love, nezaboravnu All Right Now i mnoge druge.


Po prestanku saradnje sa grupom Free, Pol Rodžers je 1973. godine osnovao mega-uspešan sastav Bad Company sa gitaristom glam-rock grupe Mott the Hoople-Mikom Ralfsom,

bas-gitaristom grupe King Crimson-Bozom Barelom i bubnjarem iz grupe Free-Sajmonom Kirkom. Svi su bili različitih dotadašnjih muzičkih usmerenja, svi nezadovoljni statusom u grupama u kojima su svirali, bili su ''loša družina'', kako je Pol rekao, pa su se tako i nazvali - Bad Company (Loše Društvo).

Grupa Bad Company je bila jedan od najkomercijalnijih i najpopularnijih heavy-rock sastava druge polovine sedamdesetih godina.

Do sredine osamdesetih godina, koliko je Pol Rodžers pevao u grupi Bad Company, objavili su 6 albuma

1974 - Bad Company

1975 - Straight Shooter

1976 - Run With the Pack

1977 - Burnin' Sky

1979 - Desolation Angels

1982 - Rough Diamonds

sa kojih su se izdvojili njihovi večiti hitovi Can't Get Enough, Ready For Love, Seagull, Feel Like Makin' Love, Shooting Star, Live For The Music, Run With The Pack, Burnin' Sky, Rock 'N' Roll Fantasy, She Brings Me Love, Ballad Of The Band, Cross Country Boy i drugi.

Prošle godine je objavljen vrlo interesentan koncertni album Live Albuquerque,

sa snimcima grupe Bad Company iz 1976. godine.

Po izlasku Pola Rodžersa iz grupe, u Bad Company je došao novi pevač Brian Howe i oni su nastavili uspešnu karijeru, a Rodžers je 1983. godine, objavio svoj prvi samostalni album, po opštem mišljenju razočaravajući Cut Loose.

Na toj ploči, Pol Rodžers je sam svirao sve instrumente.

Sledeća stanica u karijeri Pola Rodžersa je supergrupa The Firm.

Projekat The Firm su pokrenuli Rodžers i čuveni gitarista grupe Led Zeppelin-Džimi Pejdž, uz učešće bas-gitariste Tonija Franklina i bubnjara Krisa Slejda. Grupa The Firm je snimila dva albuma, The Firm 1985. godine

i Mean Business 1986. godine.

Muzika Firme je bio snažan hard-rock baziran na čvrstoj gitarskoj svirci Džimija Pejdža i eksplozivnim Rodžersovim vokalima.

Sa ova dva albuma se izdvojilo nekoliko numera, koje se i danas nalaze u Rodžersovom repertoaru. Pomenućemo Closer, Radioactive i You've Lost That Lovin' Feelin' sa prvog i Fortune Hunter, Cadillac, Live in Peace i Spirit of Love sa drugog albuma.

Početkom devedesetih godina, Pol Rodžers je sa bubnjarem grupe The Who-Kenijem Džonsom, osnovao kratkotrajnu grupu The Law.

Izdali su jedan album 1991. godine, na kojem su svirali poznati gitaristi Brajan Adams, Kris Rija i Dejvid Gilmor iz grupe Pink Floyd. Veliki hit sa ove ploče je pesma Laying Down the Law.

Nakon dve godine, Pol Rodžers je 1993. godine objavio dva veoma zanimljiva albuma. Sa gitaristom grupe Journey-Nilom Šonom, Pol je objavio mini-album sa obradama pesama Džimija Hendriksa pod nazivom The Hendrix Set,

a sa većom grupom vodećih svetskih rock-muzičara je snimio album Muddy Water Blues: A Tribute to Muddy Waters

sa obradama Votersovih blues-standarda. Na ploči su, izmedju ostalih svirali gitaristi Sleš (Guns n Roses), Riči Sambora (Bon Jovi), Stiv Miler, Geri Mur, Dejvid Gilmor (Pink Floyd), Brajan Mej (Queen), Džef Bek, Brajan Selcer, Trevor Rabin (Yes), blues-legenda Badi Gaj, klavijature je svirao Dejvid Pejč iz grupe Toto, a za bubnjevima je bio Džejson Bonem iz druge generacije Cepelina. Sa nekima od navedenih, Rodžers je nastupio na drugom Vudstoku 1994. godine. Mrak ploča!

Dvostruki koncertni album Now & Live

je objavljen 1997. godine u saradnji sa gitaristom Džeofom Vajthornom, a iste godine je izašao i novi Rodžersov studijski album Now

sa hit-singlom Soul of Love.

U novi vek, Pol Rodžers je ušao sa novim albumom Electric,

koji je objavljen 2000. godine, da bi naredne godine učestvovao na velikoj američkoj turneji svoje bivše grupe Bad Company,

koja je rezultirala koncertnim albumom In Concert: Merchants of Cool, koji je objavljen 2002. godine.

Sredinom dvehiljaditih godina, Pol Rodžers je kao pevač započeo svoju vrlo uspešnu saradnju sa grupom Queen,

koja se tako ponovo aktivirala posle smrti svog lidera Fredija Merkjurija. Izvanredan album Return of the Champions je objavljen 2005. godine,

na kojem su pored hitova grupe Queen, zastupljene i neke numere grupa Free i Bad Company.

Već smo pomenuli najnoviji Polov projekat, koncertni album Live in Glasgow, koji je objavljen 2007. godine.

Toliko o karijeri Pola Rodžersa...

58 godina života, 38 godina rock and rolla...

Steva je mrtav, živeo Stiven...

Toliko o mom komšiji Stivenu...

Pred spavanje, obavezno slušajte All Right Now…

A kada se probudite, kupite hleb, mleko i PRAVDU…

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: