недеља, 2. децембар 2007.

ZONA B - 20 godina

PRAVDA, 03.decembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


ZONA B : 20 GODINA DJAVOLSKOG BLUZA


Naša najbolja blues grupa Zona B, proslavila 20-ti rodjendan...

Rodjendanska svirka proteklog vikenda u klubu Living Room SKC-a...

Pored aktuelne postave, nastupili su i bivši članovi i prijatelji...

Skromno i bez velike medijske pompe...

Zona B je svojim poštovaocima svirala do kasno u noć...

Bila je to noć djavolskog bluza...



Zona B - Story

Pre 20 godina, na tadašnji veliki praznik Dan Republike, zaljubljenici u blues i entuzijasti bas-gitarista Zdenko Kolar i bubnjar Dušan Ristić-Rista, osnovali su grupu sa željom da pre svega sviraju muziku za svoju dušu i prijatelje-istomišljenike. Nazvali su je Zona B (ovo B može da znači blues ili Beograd).

Zdenko Kolar

je do tada bio najpoznatiji po svojoj saradnji sa Vladom Divljanom i članstvom u poznatom beogradskom novotalasnom bendu Idoli, koji je početkom osamdesetih godina, zajedno sa grupama Električni Orgazam i Šarlo Akrobata, učestvovao na sada već legendarnoj new wave kompilaciji Paket Aranžman.

Dušan Ristić-Rista

je svirao u mnogim beogradskim bendovima, a u muzičkim krugovima je poznat kao veliki diskofil i kolekcionar ploča, saradjuje i kao muzički urednik na jednoj poznatoj beogradskoj radio stanici.

Pored njih dvojice, posle početnih personalnih promena ustalila se postava, u kojoj su još bili: pevač Jovan-Lole Savić, klavijaturista Vladimir Filipović, gitarista Toma Rakijaš i jedan od naših najboljih gitarista Dušan-Duda Bezuha, koji je karijeru započeo u gimnazijskom sastavu Tilt a kasnije svirao u grupama Suncokret, Viktorija i u grupi Djordja Balaševića.

U toj postavi, sa gostima Bebi Dol-prateći vokali i Pera Džo-usna harmonika, 1991. godine Zona B izdaje svoj prvi album Bestseller.

To je ploča sa obradama poznatih blues-standarda kao što su Oh, Well grupe Flitvud Mek, Spoonful Vilija Diksona, Love Like a Man grupe Ten Years After, Cocaine J.J.Kejla i mnogo puta obradjivana numera Tobacco Road.

U istoj postavi, Zona B je 1993. godine, objavila svoj drugi album Juke Box.

Ploča sličnog usmerenja kao i album Bestseller, sa obradama poznatih blues numera Shake Your Money Maker, Sittin` On the Top of theWorld, Born Under the Bad Sign, Need Your Love So Bad i dve autorske pesme My Woman i Don`t Put Me Down. Na albumu su gostovali članovi Bajaginih Instruktora basista Miroslav Cvetković-Cvele i klavijaturista Aleksandar-Saša Lokner, ponovo Pera Džo na usnoj harmonici, legendarni gitarista Pop Mašine pokojni Zoran Božinović i njegov sin Ivan, danas poznatiji kao DJ Ike.

Zoran Božinović će svirati i na sledećem albumu Pirat,

koji je objavljen 1999. godine sa novom postavom, pošto su Zonu B napustili Jovan-Lole Savić, klavijaturista Vladimir Filipović i gitarista Toma Rakijaš. Zoran Božinović je postao stalni član benda, a novi članovi su postali pevač Petar Zarija

i Ljuba Djordjević-usna harmonika. Na albumu Pirat se izmedju ostalih nalaze i poznate pesme Rock Me Baby, Dust My Broom, Drifting i Crossroads. Na ploči su gostovali Vlada Divljan – gitara i Ognjen Ogi Radivojević-klaviajture.

Posle albuma Pirat, u grupu dolazi još jedan gitarista, veliki rock-pregalac Dadi Stojanović,

koji se do tada najviše bavio snimateljskim i producentskim radom u svom studiju Kazabanka. Zona B će od tada nastupati sa tri gitare u frontu, sve do smrti Zorana Božinovića.

U toj postavi, Zona B je 2005. godine izdala album Original,

u potpunosti sa autorskim blues materijalom. Izdvojile su se numere Voodoo Toy, Boogie Singer, She Moves So Quick i Blues Lady, koja je posvećena legendarnoj Bili Holidej.

Nakon albuma Original, Zoran Božinović je preminuo posle duge i teške bolesti.

Legendarni gitarista Pop Mašine, kao tinejdžer sam redovno bio na njihovim svirkama u Hali Sportova na Novom Beogradu. Govorio mi je da je lako biti gitarista-folirant, ali je teško biti gitarista sa dušom. Zokara, kako smo ga svi zvali, je imao dušu. Čovek koji je bio prvi učitelj gitare Dušanu-Dudi Bezuhi i svom mladjem bratu Vidoji-Džindžeru, sadašnjem gitaristi Riblje Čorbe. Čovek koji je mnoge od nas još kao klince uveo u čarobni svet rock and rolla. Ja ću mu biti večito zahvalan. Zoran ima mnogo poštovalaca, koji se svake godine okupljaju na njegov rodjendan u organizaciji njegovog sina Ivana, alijas DJ Iketa, jednog od doajena današnje beogradske klupske scene.

Marta meseca ove godine, Zona B je objavila svoj najnoviji album Devil Blues,

takodje u potpunosti sa autorskim pesmama. Već su se izdvojili hitovi Big black mama, Taste of Jackie, Pawn shop blues, Rakija i naslovna Devil blues.

Rodjendanska svirka bez Dude

Današnja aktuelna postava Zone B Duda Bezuha, Dadi Stojanović, Petar Zarija, Zdenko Kolar i Dušan Ristić

je odlučila da svoj 20-ti rodjendan proslavi u SKC-u u klubu Living Room, retkom mestašcetu u ovom velikom gradu gde se svakog petka praši bluz, pije dobro pivo i sreću dragi prijatelji.

Prvi deo svog rodjendanskog nastupa, Zona B je započela bez gitariste Dušana-Dude Bezuhe koji je na svirku došao kasnije, a u tom bloku je pevao pevač iz prve postave Jovan-Lole Savić, pa je logično i repertoar bio iz vremena kada je Lole bio član benda.

Ja sam svirku pratio u društvu svojih prijatelja, direktora agencije Multimedia Concerts Srdjana Stojanovića, poznatog muzičara Radeta Radivojevića (sada je još poznatiji kao Ogijev tata) i bas-gitariste mnogih grupa Branka Isakovića. Malo smo komentarisali. Svirka je bila, da kažemo dobra, ali nam je nešto falilo iz pesme u pesmu. Šta ćemo, kad imamo uvo za to. Znam, falio je Duda. Bez njega to nije prava Zona B. Posle sam im u šali rekao da bez Dude Bezuhe zvuče kao raštimovani školski orkestar. Nisu se ljutili. Zašto bi, pa znaju da sam u pravu.

Rodjendanska svirka sa Dudom

Drugi deo svirke bio je sa Dudom na njegovom vrednom Stratokasteru i sa Perom Zarijom za mikrofonom.

Druga priča, sasvim. Prašte Dudina sola do usijanja. Neću da napišem ništa novo u ovom tekstu o Dudi Bezuhi. Umesto toga, citiraću samoga sebe. U Pravdi od 11. avgusta 2007. godine u tekstu o Beerfestu 2007 i najavi nastupa Zone B sam napisao:

’’... Najpopularnija i najpoznatija domaća blues grupa Zona B, predvodjena jednim od naših najboljih gitarista Dušanom-Dudom Bezuhom, na Beerfestu će pred starih hitova, publici predstaviti i numere sa novog albuma Devil Blues, koji je objavljen marta meseca ove godine. Ljubitelji bluza će uživati, kao i uvek kada svira Zona B. Ako nastavim da pišem o njima, zamerićete mi na subjektivnosti. Duda i ja se znamo 45 godina, od špilhozni. On zna da je najveći i to ne treba da mu se kaže. Rock me baby, rock me all night long...’’.

Toliko o Dudi. Toliko o Zoni B...Za sada...

I tako, naša najbolja blues grupa Zona B, proslavila je 20-ti rodjendan...

Rodjendanska svirka proteklog vikenda u klubu Living Room SKC-a...

Retko mestašce, gde se svakog petka praši dobar bluz...

Zona B je svojim poštovaocima svirala do kasno u noć...

Bila je to noć djavolskog bluza...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: