понедељак, 12. новембар 2007.

HELLOWEEN & GAMMA RAY U BEOGRADU

PRAVDA, 13. novembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com

HELLOWEEN I GAMMA RAY U BEOGRADU

U ORGANIZACIJI AGENCIJA LUPA PROMOTION I TERRA NOSTRA


Dve sestrinske nemačke heavy metal grupe zajedno u Beogradu...

Gitarista Kaj Hansen je spona koja ih povezuje, jer je osnovao obe grupe...

Koncert grupa Helloween i Gamma Ray u Velikoj sali SKC-a 17. novembra...

Centar Beograda će da se trese te večeri...

Nemački power metal uragan je stigao...

Organizatori koncerta su Lupa Promotion i Terra Nostra...

Svaka čast, momci...


Priča Prva - Helloween

Grupa Helloween je formirana 1984. godine u nemačkom gradu Hamburgu. Originalnu postavu su činili gitarista i pevač Kaj Hansen, gitarista Mihael Veikat, bas-gitarista Markus Groskof i bubnjar Ingo Svihtenberg.

Početni albumi iz 1985. godine Helloween,

Walls of Jericho

i mini-album Judas,

predstavljaju grupu Helloween kao jednog od prvih power metal sastava, što znači čvrsta i melodična gitaroška svirka, žestoki vokali i ubitačna ritam sekcija. Ovom pravcu hevi-metala, ubrzo su se pridružile engleska grupa Iron Maiden, finski sastav Stratovarius, nemačka grupa Blind Guardian i brazilski sastav Angra.

Posle ovih početnih uspeha, u grupu dolazi mladi 18-godišnji karizmatični pevač Mihael Kiske,

s obzirom da je Kaj Hansen više želeo da se posveti sviranju gitare, pa se ispostavilo da im je potreban pevač kao frontmen.

Sa novim pevačem, grupa Helloween objavljuje dva antologijska albuma, 1987. godine Keeper of the Seven Keys Part I

i naredne 1988. godine 1988 - Keeper of the Seven Keys Part II.

Na albumu Čuvar sedam ključeva deo I, Mihael Kiske dominira svojim karakterističnim vokalima, na nekim mestima prilično visokim, kao kod pevača grupe Džudas Prist Roba Holforda, jednog od njegovih uzora. Muzika po njihovom receptu, melodični hevi metal sa primesama elemenata gotike. Pesme I'm Alive, Twilight of the Gods i Future World su postale njihovi večiti hitovi.

Album Čuvar sedam ključeva deo II je definitivno njihov najbolji album, vrlo važna ploča za razvoj hevi-metala. Pesme kao što su I Want Out, Eagle Fly Free, Rise and Fall, Keeper of the Seven Keys i Dr. Stein su okosnica njihovih koncerata. Na zajedničkim nastupima trash-metal grupa Exodus i Anthrax, grupa Helloween je bila specijalni gost i izazivala pravu euforiju svojom pojavom.

Pred kraj velike turneje, osnivač benda gitarista Kaj Hansen je neočekivano odlučio da napusti grupu, nezadovoljan životom na turneji. Po napuštanju grupe Helloween, Kaj Hansen je ubrzo osnovao svoj novi sastav pod nazivom Gamma Ray.

Umesto Kaja Hansena, u grupu Helloween je došao gitarista Roland Grapov, koji se brzo uklopio i turneja je uspešno završena, sa koje je 1989. godine objavljen veoma dobar koncertni album Live in the UK.

Tokom devedesetih godina objavljeno je nekoliko zanimljivih albuma

i kompilacija njihovih hitova, a izvršeno je i par personalnih promena.

Umesto pevača Mihalea Kiskea u grupu je 1994. godine došao Andreas-Andi Deris dotadašnji pevač grupe Pink Cream 69, bubnjar Uli Kuš iz grupe Gamma Ray je zamenio originalnog bubnjara Inga Svihtenberga, zbog njegovih čestih sukoba sa gitaristom Mihaelom Veikatom.

Poslednji album sa pevačem Mihaelom Kiskeom Chameleon

je objavljen 1993. godine, a drugu polovinu devedesetih godina, obeležili su albumi Master of the Rings (1994),

The Time of the Oath (1996),

uzbudljiv koncertni album High Live (1996),

još jedan antologijski album Better Than Raw (1998),

album sa obradama poznatih rock hitova Metal Jukebox (1999)

na kojem su izmedju ostalih pesma holandske grupe Focus- Hocus Pocus, hit grupe Džetro Tal- Locomotive Breath, Space Oddity Dejvida Bouvija, All My Loving Bitlsa i numera švedskog pop-kvarteta ABBA- Lay All Your Love on Me, a na smeni dva veka, 2000. godine je objavljen The Dark Ride.


Početkom novog veka, izvršene su još neke personalne promene,

umesto Rolanda Grapova došao je novi gitarista Saša Gerštner, bubnjara Ulija Kuša je zamenio Miki Di iz grupe Motorhed, a umesto njega je za vreme snimanja albuma Rabbit Don't Come Easy

koji je objavljen 2003. godine, u grupu došao Stefan Švarcman iz grupe Accept. Na snimanju ovog albuma učestvovali su i bubnjar Mark Kros i klavijaturista Jorn Elerbrok.

Izvanredni album Keeper of the Seven Keys - The Legacy

je objavljen 2005. godine, sa novim bubnjarem Danijelom-Danijem Loblom, a prateće vokale je pevala Kendis Najt iz grupe Blackmore’ s Night. Album je promovisan na uspešnoj svetskoj turneji sa koje je 2006. godine izdat koncertni album Keeper of the Seven Keys The Legacy World Tour 2005/2006.


Poslednji album Gambling With the Devil

objavljen je ove godine u sastavu Andreas-Andi Deris (vocal), Saša Gerštner (gitara), Danijel-Dani Lobl (bubnjevi) i dva originalna člana Mihael Veikat (gitara) i Markus Groskof (bas), u kojem će i nastupiti u Velikoj sali SKC-a.

Ove godine se grupa Helloween udružila sa grupom svog originalnog gitariste Kaja Hansena-Gamma Ray, radi zajedničke svetske turneje na kojoj će promovisati novi album Kockanje sa djavolom i u okviru koje pohode i naš grad.



Priča Druga – Gamma Ray

Nemački power metal sastav Gamma Ray

je krajem 1988. godine, osnovao originalni gitarista grupe Helloween Kaj Hansen, pošto je iz samo njemu znanih razloga napustio posle provedenih pet godina. Pored Hansena u prvoj postavi grupe Gamma Ray su bili pevač Ralf Šepers, bas-gitarista Uve Vezel i bubnjar Uli Kuš. Posle nekoliko personalnih promena, ustalila se današnja postava grupe: Kaj Hansen (gitara i vokal), Dirk Šlehter (bas-gitara), Hendžo Rihter (klavijature i gitara i Dan Cimerman (bubnjevi).

Impresivni prvi album Heading for Tomorrow,

objavljen je 1990. godine, na kojem se pored odličnih pesama Lust for Life, Heaven Can Wait, naslovne Heading for Tomorrow, nalazi i obrada hita grupe Uriah Heep-Look at Yourself.

Naredni albumi Sigh No More (1991),

Insanity and Genius (1993),

Land of the Free (1995)

na kojem je gostovao i bivši pevač grupe Helloween Mihael Kiske i koncertni Alive’95 (1996),

potvrdili su poziciju grupe Gamma Ray kao predvodnika nemačkog melodičnog hevi-metala.

Album Somewhere Out in Space

iz 1997. godine je svojevrstan omaž kultnom filmu Odiseja U Svemiru. Remek-delo evro-gotičkog hevi-metala. Ostale su upamćene numere Beyond the Black Hole, naslovna Somewhere Out in Space, Valley of the Kings, Cosmic Chaos, Lost in the Future, Rising Star i još jedna obrada Uriah Heep- Return to Fantasy.

Krajem devedesetih je objavljen album Powerplant (1999),

sa zanimljivim obradama It’s A Sin, sinti-pop dueta Pet Shop Boysa i numere Long Live Rock And Roll grupe Rainbow Ričija Blekmura, a 2000. godine je izašla vrlo zanimljiva kompilacija Blast From the Past,

na kojoj je grupa Gamma Ray sa novom postavom ponovo snimila i remiksovala neke od svojih hitova iz prethodnog perioda.

Na početku novog veka, 2001. godine je objavljen album No World Order,

Hansenov povratak korenima, koji se nalaze u pokretu osamdesetih godina pod nazivom Novi Talas Britanskog Hevi Metala (New wave of british heavy metal), a naredne 2003. godine izlazi fenomenalan koncertni album Skeletons in the Closet,

koji prikazuje grupu Gamma Ray u svom najjačem ambijentu-pred publikom.

Gamma Ray na svojim koncertima redovno izvodi i par numera grupe Helloween, čiji je autor Kaj Hansen, kao što su Future World, Ride The Sky i Victim Of Fate.

Album Majestic,

koji je izašao 2005. godine, predstavlja vrhunac razmišljanja Kaja Hansena i njegovih muzičkih ideja, a najnoviji album Land of the Free Part II

je objavljen ove godine i njegova promocija je u toku na zajedničkoj turneji sa grupom Helloween.


Ljubitelji melodičnog hevi-metala će svakako uživati u Velikoj sali SKC-a u subotu 17. novembra, jer će ovo sigurno biti jedan od najuzbudljivijih koncerata u poslednje vreme. Imena kao što su Helloween i Gamma Ray to zasigurno garantuju.


I tako, metalci zauzmite mesta u Velikoj sali SKC-a...

Centar Beograda će da se trese te večeri...

Nemački power metal uragan je stigao...

Momci iz agencija Lupa Promotion i Terra Nostra su se baš potrudili...

Ove godine su nam doveli legendarne Ričija Blekmura i Džo Kokera...

Iduće godine će ponovo dovesti Kamelot, kao i čuvenog Marka Noflera...

Do tada slušajte...ma sve što volite...no drugs, only beer...

I naravno, čitajte Pravdu…


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: