субота, 3. новембар 2007.

JOE COCKER - Story

PRAVDA, 09. novembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com

BEOGRAD I ARENA ČEKAJU KOKERA


Beli pevač hrapavog crnog glasa ponovo u Beogradu posle 25 godina...

Davne 1982. godine, Džo Koker je pevao u Beogradu...

Bio je to koncert za pamćenje...

Takav će biti i ovaj 09. novembra u Beogradskoj Areni...

Dobrodošao, Džo...

Da se podsetimo njegove blistave karijere...

Džo Koker je rodjen 20. maja 1944. godine u Šefildu, u engleskoj pokrajini Jorkšir. Karijeru relativno neuspešnog pop-pevača, započeo je još kao tinejdžer, pod pseudonimom Vens Arnold. Sa svojom pratećom grupom Evendžers, Vens (Džo Koker) je nastupao kao predgrupa poznatim bendovima prve polovine šezdesetih godina, a u svom gradu Šefildu redovno je nastupao ispred Rolingstounsa. Vens Arnold i Evendžers su snimili singl sa obradom poznate pesme Bitlsa I'll Cry Instead, ploču koja je nagoveštavala velike Kokerove potencijale.

Svestan da je prevazišao lokalni bend, Džo Koker je sredinom šezdesetih formirao novu grupu The Grease Band, u kojoj će svirati vrsni muzičari kao što su klavijaturista Tomi Ejir, bas-gitarista Alan Spener, gitarista Henri MekKuloh i klavijaturista Kris Stejton koji će postati nezamenljivi Kokerov saradnik sve do današnjih dana.

Gris Band objavljuje singl sa pesmom Marjorine, koja postaje omanji hit, a zatim izdaje singl sa obradom čuvene pesme Bitlsa Uz malu pomoć mojih prijatelja (With A Little Help From My Friends), na kojoj solo-gitaru svira legendarni Džimi Pejdž iz Cepelina. Ploča postaje veliki hit.

Prvi album With A Little Help From My Friends,

Koker i Grease Band su objavili 1969. godine. Na albumu su pored Krisa Stejtona, izmedju ostalih svirali klavijaturista Stivi Vinvud i gitaristi Džimi Pejdž i Albert Li. Ploču su pored naslovne pesme obeležile numere Feelin' Alright grupe Traffic i dve obrade Boba Dilana Just Like a Woman i I Shall Be Released.

Drugi album Gris Benda izlazi iste godine pod nazivom Joe Cocker

sa poznatim gostujućim muzičarima bubnjarem Brusom Rolendom, gitaristom Klarensom Vajtom, klavijaturistom Lionom Raselom i pevačicama Ritom Kulidž i Boni Bramlet. Hitovi su postali obrade Bitlsa Let It Be, Something i She Came in Through the Bathroom Window, a pesma Liona Rasela Delta Lady koja je posvećena Riti Kulidž će postati jedan od najvećih hitova čitave Kokerove karijere.

Iste 1969. godine, Džo Koker je sa svojim pratećim bendom nastupio na legendarnom festivalu Vudstok i postao svetska zvezda.

Koker odlučuje da ubuduće nastupa pod svojim imenom, zadržava uz sebe Krisa Stejtona, a Grease Band nastavlja svojim putem blues-rock sastava.

Sa novim pratećim sastavom pod upravom Krisa Stejtona i Liona Rasela u kojem je svirao i čuveni saksofonista Bobi Kijs (bio je nedavno u Beogradu sa Rolingstounsima), Koker 1970. godine, odlazi na svetsku turneju, sa koje je izdat jedan od najuzbudljivijih koncertnih albuma u istoriji rocka, Mad Dogs & Englishmen.

Posle tri godine pauze usled problema sa alkoholom i drogom, zbog posedovanja marihuane bio je uhapšen u Australiji, Koker počinje sa objavljivanjem kvalitetnih albuma, 1973. godine Something to Say

sa obradom pesme Midnight Rider, poznatog američkog sastava Allman Brothers Band, 1974. godine album I Can Stand a Little Rain

na kojem je svirao i poznati klavijaturista Niki Hopkins, 1975. godine album Jamaica Say You Will,

1976. godine album Stingray

koji je snimljen na Jamajci uz pomoć poznatih rege-muzičara i legendarnog gitariste Erika Kleptona, 1978. godine album Luxury You Can Afford,

sa obradom velikog hita grupe Procol Harum- A Whiter Shade of Pale uz učešće poznatog klavijaturiste Bilija Prestona, 1982. godine album Sheffield Steel

uz pomoć rege-muzičara Džimija Klifa i Slaja Danbara, 1984. godine album Civilized Man

uz gostovanje članova grupe Toto.

Sa pevačicom Dženifer Vorns, Koker

je 1983. godine snimio duet Up Where We Belong, za film Oficir i Džentlmen i ta pesma će postati takodje jedan od njegovih najvećih hitova.

Jedan od svojih najboljih albuma pod nazivom Cocker,

Džo je objavio 1986. godine uz učešće poznatog gitariste Nila Šona. Veliki hit sa ove ploče, pesma Rendija Njumena-You Can Leave Your Hat On je korišćena u kultnom filmu Devet i po nedelja.

Seriju izvanrednih albuma u drugoj polovini osamdesetih godina, Koker je nastavio sa pločom Unchain My Heart

koja je objavljena 1987. godine. Na ploči svira i poznati crni basista T.M. Stevens koji će postati stalni Kokerov saradnik. Album su obeležile pesme Isolation Džona Lenona i naslovna Unchain My Heart iz repertoara Reja Čarlsa.

Naredni albumi su potvrdili Kokerov perfekcionizam kako u izboru muzičara tako i u izboru pesama, 1989. godine izlazi One Night of Sin,

1990. godine objavljen je još jedan odličan koncertni album Joe Cocker Live,

1992. godine izlazi album Night Calls

na kojem su pored stalne Kokerove ekipe svirali klavijaturista Jan MekLogan i gitarista Džef Lin. Ploča donosi hitove kao što su obrade pesama Brajana Adamsa Feels Like Forever, grupe Blind Faith Can't Find My Way Home, Eltona Džona Don't Let the Sun Go Down on Me i Bitlsa You've Got to Hide Your Love Away.

Uz pomoć gitariste Tonija Džo Vajta, 1994. godine izlazi album Have a Little Faith,

a iste godine Koker je nastupio i na drugom festivalu Vudstok, kao jedan od retkih muzičara koji su učestvovali i na prvom Vudstoku 1969. godine.

Album Organic

je objavljen 1996. godine, na kojem sviraju crni bas-gitarista Deril Džons (takodje je bio letos u Beogradu sa Rolingstounsima) i japanska čelistkinja Suzi Katajama. Koker je na ovoj ploči ponovo snimio stare pesme u novim aranžmanima.

Sledeće 1997. godine je objavljen album Across from Midnight

sa obradom pesme Boba Marlija Could You Be Loved i bluz-standardom Need Your Love So Bad, a krajem 1999. godine izlazi album sa baladama No Ordinary World.

Kraj devedestih i prve godine novog veka nam donose pregršt kompilacija sa najvećim Kokerovim hitovima, nekoliko kvailetnih DVD izdanja, a novi album Respect Yourself

je objavljen 2002. godine.

Album sa obradama poznatih svetskih hitova Heart And Soul

izlazi 2004. godine i donosi pesme kao što su What's Goin' On, Maybe I'm Amazed, I Put a Spell on You, Jealous Guy i druge.

Poslednji Kokerov studijski album Hymn for My Soul

izašao je ove godine i nastup u Areni je u sklopu promotivne turneje ove ploče. Možda najbolji Kokerov album do sada, sa gostujućim muzičarima poput poznatih klavijaturista Dejva Palmera i Benmonta Tenča i bubnjara Džima Keltnera. Na ploči su takvi hitovi kao pesme Stivija Vondera You Haven't Done Nothing, Džordža Harisona Beware Of Darkness, Persija Mejfilda River's Invitation, Džona Fogertija Long As I Can See The Light i ubitačna naslovna fanki-tema Hymn for The Soul.

Još uvek se ne zna tačan sastav Kokerovog pratećeg benda koji će nastupiti u Areni, ali budući da je Džo Koker uvek nastupao sa muzičarima iz prve svetske lige, sigurno će i u Beograd dovesti vrhunske muzičare.



I tako, Džo Koker posle 25 godina ponovo u Beogradu...

Arena željno čeka najboljeg belog soul-pevača...

Belog pevača sa crnim hrapavim glasom...

Slušajući njegove albume, jednostavno morate da uživate...

Džo Koker će u Areni nastupiti 09. novembra...

Do tada slušajte You Can Leave Your Hat On i sanjajte Kim Besindžer…

I naravno, čitajte Pravdu…


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


1 коментар:

againbor.blogspot.com је рекао...

Sve je ovo super sto pises ,,cujem da je bilo super ,medjutim nismo dobili nista opsirnije ,kako je bilo i video zapisa, dali ce biti pisi nesto vise na blogu!
Super si,
Pozdrav LEONA