недеља, 25. новембар 2007.

TINA TURNER - BIRTHDAY

PRAVDA, 26. novembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević



Kontakt:

1.mmilosevic56@gmail.com

2.www.rocktrezor.blogspot.com


HAPPY BIRTHDAY, ACID QUEEN


Danas je rodjendan Tini Tarner...

Kraljica ritma i bluza, soula, fankija i čega god hoćete...

Nikada neću zaboraviti njen koncert na stadionu Galenike u Zemunu...

Srećan Ti rodjendan, Kraljice...

I dodji ponovo u Beograd...


Tina Turner - Story

Tina Turner je rodjena 26. novembra 1939. godine u Braunsvilu u američkoj državi Tenesi, pod pravim imenom Eni Me Bulok. Još kao šesnaestogodišnja tinejdžerka je pevala po noćnim klubovima u Sent Luisu, gde je 1956. godine upoznala poznatog blues-gitaristu Ajka Tarnera.

Postala je član njegove grupe Kings of Rhythm, u početku kao prateći vokal, ali ubrzo je postala glavna zvezda grupe. Započela je i ljubavnu vezu sa Ajkom, koja je krunisana brakom u Meksiku 1962. godine.

Udruženi u životu i poslu Ajk i Tina Tarner počinju karijeru, koja će od njih narednih godina napraviti najveće svetske zvezde. Uz pomoć poznatog producenta Fila Spektora i početnih hitova A Fool In Love, I Idolize You, It's Gonna Work Out Fine a posebno River Deep Mountain High, Ajk i Tina sa pratećom ženskom vokalnom grupom The Ikettes postaju velika svetska atrakcija pod imenom Ajk i Tina Tarner Revija.

Kasnije su, krajem šezdesetih godina, snimljeni hitovi I Want to Take You Higher, obrade Bitlsa Come Together, Rolingstounsa Honky Tonk Woman, zatim obrada Kridensa Proud Mary što će postati njihov najveći hit u karijeri i početkom sedamdesetih još jedan večiti klasik Nutbush City Limits.

Početkom sedamdesetih dolazi do ozbiljnih poremećaja u odnosima Ajka i Tine, prouzrokovanih velikim Ajkovim maltretiranjima usled njegove prekomerne upotrebe droge. Na nagovor prijatelja, Tina uporedo započinje solo-karijeru i 1973. godine objavljuje svoj prvi samostalni album The Country of Tina Turner, koji je prošao vrlo nezapaženo, ali je njen sledeći album Acid Queen iz 1975. godine bio pun pogodak.

Ploča je snimljena uz pomoć poznatog aranžera Džimija Haskela i donosi obrade rock-klasika kao što su pesme Rolingstounsa Let's Spend the Night Together i Under My Thumb, veliki hit Led Zeppelin Whole Lotta Love, numera Otisa Redinga I've Been Loving You Too Long i pesme grupe The Who I Can See for Miles i numera iz njihove rock-opere Tomi- The Acid Queen. Kada je 1975. godine, snimljena filmska verzija Tomija u režiji čuvenog Kena Rasela, Tina je dobila ulogu Acid Queen.

Sećam se da sam kao brucoš sa mojim ortakom Zlajom gledao taj film jedno 18 puta. Sve zbog Tine Tarner i En Margaret. E, kakve su ribe onda bile.

Ohrabrena ovim solo-uspesima, Tina je odlučila da napusti Ajka i oni su se 1978. godine zvanično razveli.

Iste 1978. godine, Tina je izdala svoj novi album Rough,

ali bez većeg uspeha iako su na ploči svirali vrsni muzičari, izmedju ostalih i čuveni perkusionista Airto Moreira. Ni sledeći album Love Explosion

iz 1979. godine nije ništa bolje prošao, pa se Tina razočarana povukla sa svetske rock-scene.

Posle pauze od 5 godina, Tina se vratila fenomenalnim albumom Private Dancer

koji je objavljen 1984. godine. Na ploči je gitaru svirao čuveni Džef Bek, produkciju i aranžmane je radio Martin Ver lider grupe Hjuman Lig, što je Tini donelo nov i moderan zvuk. Sa ploče su se izdvojili mega-hitovi What's Love Got to Do With It, I Can't Stand the Rain, Better Be Good to Me, obrada pesme Al Grina Let's Stay Together, obrada poznate pesme Bitlsa Help, numera Dejvida Bouvija 1984 i naslovna Private Dancer koju je napisao lider grupe Dire Straits Mark Nofler. Za ovaj album, Tina je dobila Gremi nagradu u kategoriji-album godine.

Naredne 1985. godine, Tina je dobila omanju ulogu u filmu sa Mel Gibsonom Mad Max III: Beyond Thunderdome, a svetski hit je postala pesma iz tog filma We Don't Need Another Hero.

Iste godine, Tina je snimila duet sa Brajanom Adamsom It's Only Love i sa Mikom Džegerom State Of Shock i It’s Only Rock’N’Roll, sa kojim je zajedno nastupila na Lajv Ejdu na stadionu Džon Ficdžerald Kenedi. Ostao je upamćen Džegerov uzvik prilikom izlaska na stejdž: Where is Tina ?.

Ogromna popularnost Tine Tarner je potvrdjena još jednim izvanrednim albumom Break Every Rule iz 1986. godine.

Na ploči su svirali gitarista Mark Knopfler i klavijaturista Guy Fletcher iz grupe Dire Straits, bubnjar Phil Collins, klavijaturista Steve Winwood i gitarista Bryan Adams. Ostali su upamćeni hitovi What You Get Is What You See, Two People, Paradise Is Here i pesma Dejvida Bouvija Girls, a za pesmu Brajana Adamsa Back Where You Started, Tina je dobila još jednu Gremi nagradu.

Sa velike evropske turneje 1988. godine, dolazi odličan koncertni album Tina Live in Europe.

Gosti na turneji su bili sve sami asovi iz prve svetske lige: Eric Clapton, Robert Cray, David Bowie i nezaobilazni Bryan Adams.

Album Foreign Affair iz 1989. godine je Tinin najprodavaniji album do sada,

prodat je odmah u preko 6 miliona primeraka širom sveta. Ploča u produkciji Dena Hartmana na kojoj su učestvovali, pored stalne prateće grupe pod vodjstvom nabildovanog saksofoniste i klavijaturiste Timija Kapela i legendarni Edgar Winter na saksofonu, cenjeni crni basista iz grupe Džoa Kokera T.M. Stevens i poznati gitaristi Tony Joe White, Mark Knopfler i Pat Thrall. Naslovna numera Foreign Affair, pesme Steamy Windows, The Best, Undercover Agent for the Blues, Falling Like Rain i I Don't Wanna Lose You, su postale svetski hitovi čim je album objavljen.

U okviru velike evropske promotivne turneje albuma Foreign Affair, Tina Tarner je početkom devedesetih nastupila i u Beogradu.

Tačnije u Zemunu, na stadionu Galenike. Bio je to praznik, nešto neponovljivo. Nevidjeni spektakl, Tina u top formi, odličan prateći band u kojem su glavnu reč vodili već pomenuti Timi Kapelo i Lauri Vajsfild, bivši gitarista grupe Wishbone Ash. Klinci, pitajte mame i tate kako je bilo. Sigurno se sećaju. Koncert Tine Tarner se pamti do kraja života.

Tokom devedesetih, Tina nije bila preterano aktivna, malo su je i godine stigle. What's Love Got to Do with It je naziv dokumentarnog filma iz 1993. godine o karijeri Tine Tarner i albuma sa muzikom iz tog filma,

a 1995. godine Tina je snimila još jedan svetski mega-hit. Članovi grupe U2 Bono i Edž su za potrebe filma Goldeneye

iz serije o tajnom agentu Džemsu Bondu napisali naslovnu temu, koju je Tina otpevala.

Novi album Wildest Dreams

je objavljen 1996. godine i pored numere Goldeneye sa ploče su se izdvojili hitovi Whatever You Want, Dancing in My Dreams, predivna balada Something Beautiful Remains i In Your Wildest Dreams, koju je Tina snimila u duetu sa soul-pevačem (tačnije recitatorom) Berijem Vajtom.

Usledila je velika svetska promotivna turneja, a 1999. godine objavljen je novi album Tine Tarner pod nazivom Twenty Four Seven.

Pesme sa ove ploče Whatever You Need i When the Heartache Is Over su ušle na UK Top 10.

Dvehiljadite godine su za Tinu godine odmora i posvećenosti sebi i porodici. Nije ništa novo snimala tokom godina novog veka.

Vrlo dobra kompilacija All the Best, koja je objavljena 2004. godine,

na pravi način prikazuje presek njene bogate karijere.

U novembru prošle godine u Cirihu na premijeri najnovijeg filma o Džemsu Bondu-Casino Royale, Tina je zvanično potvrdila da posle duže pauze radi na materijalu za novi album. Srećno, Kraljice.

Tina Tarner je ubedljivo najuspešniji samostalni ženski rock-izvodjač, do sada je prodala preko 180 miliona nosača zvuka, a što se tiče prodaje karata za koncerte, Tina je kao ženski vokal neprikosnovena i nedostižna u čitavoj istoriji rock and rolla.

Deco, da vas podsetim da pitate roditelje...

Kako je bilo na koncertu Tine Tarner na Gradskom stadionu u Zemunu, početkom devedesetih...

Poželimo Kraljici srećan rodjendan...

I da ponovo dodje u Beograd...

Do tada slušajte We Don't Need Another Hero i Goldeneye…

No drugs, only beer i naravno, čitajte Pravdu…


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

1 коментар:

againbor.blogspot.com је рекао...

Dragi G-n Milosevic , odlicni ste suvisni su kometari u vezi ovoga sto vi pisete zato sto realno znate kako je to najbilje, vi to radite stavrno
profesionalno.
Imate puno citalaca i iz Makedonije, tako da sam preporucila svakome ko zeli nesto vise procitati o rocku da moze posetiti vas blog.
Danas sam citala o Tini Traner ,obozavam nju, VELIKO VAM HVALA!!!!!
POZDRAV
LEONA