среда, 5. септембар 2007.

Beerfest 2007

PRAVDA, 11. avgust 2007.
PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net


Beogradska Kulturna Mreža po peti put organizuje Beerfest na Kalemegdanu...

Još jedna scena BECK'SPERIENCE kod Vidin-Kapije gde će svih dana festivala nastupati Di Džejevi...

Veliki broj domaćih i stranih muzičara u raznolikom programu...

Spremne su tone piva vodećih proizvodjača...

Kao i svake godine, ulaz je besplatan...

PRVI DAN, sreda 15.08.

Program ovogodišnjeg Beerfesta će otvoriti domaće grupe Triger i Guns 'n' Roses tribute, a zatim će nastupiti Djura sa svojim Mornarima sa već poznatim repertoarom pesmica za zabavu, uz primese salse, kalipsa i drugih latino ritmova.

Sa nestrpljenjem se očekuje nastup Nikole Čuturila-Čuture i njegovog benda. Bivši gitarista Riblje Čorbe dugo već nastupa samostalno, ali po povratku iz Londona, gde je proveo nekoliko godina, srazmerno retko je svirao u Beogradu. Odličan gitarista, pružiće nam vrhunski doživljaj.

Prljavi inspektor Blaža i njegovi Kljunovi su osvedočeni zabavljači na ovakvim festivalima, uvek imaju odličan kontakt sa publikom. Daće nam Seksa, Droge i Bodiroge. A možda Blaža dovede i Pamelu. Trenutno je bez frajera.

Bivši bubnjar grupe Ekaterina Velika, Ivan Fece-Firči i ekipa oko njega pod imenom EKV Revisited, podsetiće nas još jednom na velike hitove EKV u novim aranžmanima, uz glas Milana Mladenovića sa trake. Proletos sam uživao na njihovom koncertu u Studiju M u Novom Sadu, gde su uz brojne poznate goste promovisali album EKV Revisited. Odličan nastup su imali i nedavno na Exit-u. Muzika Ekaterine Velike je bilo nešto najuzbudljivije što se moglo čuti na prostorima bivše Jugoslavije, pa se uvek radujem ponovnom vraćanju Milanovoj muzici i poeziji. Dobrodošao, Firči.

Rado vidjen gost u Beogradu je i Neno Belan, koji će nastupiti sa svojom grupom Fiumens. Podsetiće nas na neke hitove iz perioda grupe Djavoli, kao i sa svojih samostalnih ploča.

Veliki umetnik Ljubiša Stojanović-Luis već tradicionalno nastupa na Beerfestu. Vrhunski bend i vrhunska varijanta etno-džeza uz primese folka, koju je publika na Beerfestu uvek dočekivala sa ovacijama. Luisov nastup je pravo narodno veselje uz Ne kuni me, ne ruži me majko.

Prvi dan na glavnoj bini će zatvoriti gosti iz Velike Britanije Oktoberfest oompah band, sa gomilom duvačkih instrumenata, koji će nam dočarati atmosferu sa Oktoberfesta, jednog od najvećih svetskih festivala piva.


DRUGI DAN, četvrtak 16.08.

Na početku drugog dana, nastupiće gosti iz Crne Gore pank-rok sastav Društvo skrivenih talenata iz Nikšića. Čuo sam da su dobri, ali do sada nisam imao prilike da ih slušam. Videćemo, šta znaju.

Beogradski hard-rok sastav Leonardo neguje gitaroški zvuk pod uticajem Pop Mašine i pokojnog čarobnjaka na gitari Zorana Božinovića. Momci su se ugledali na koga treba, nisam ih slušao skoro godinu dana i sa nestrpljenjem čekam njihov nastup, jer znam da nude čvrstu svirku prepunu energije.

Ako niste do sada imali prilike da čujete AC-DC uživo, ne sekirajte se. U Beogradu postoji grupa, koja svira skoro isto. Band X, grupa koja svira muziku AC-DC, Milan i ekipa će vam dočarati atmosferu braće Young. Hells Bells, TNT, Thunderstruck, Stiff upper lip, Whole lotta rosie i drugi hitovi će odjekivati podno kalemegdanske tvrdjave. Srećno momci, ovoga puta pržite pred skoro 60.000 ljudi. Kao pravi AC-DC.

Jedva čekam Osmi Putnik iz Splita. Hevi-metal sastav, koji je pre dvadesetak godina osnovao Zlatan Stipšić-Džibo, sada poznatiji kao šlager-pevač Gibboni. Gibboni se priklonio lakim notama, a moj drugar Dean predvodi ekipu, koja beskompromisno praši teške note. Deane, gutaćemo sve od reda, ribe školjke i torpeda. Dobrodošli, metalci.

Posle splitskih rokera, nastupiće jedna od trenutno najzanimljivijih slovenačkih grupa Dan D iz Novog Mesta. Iskusna ekipa, koja postoji desetak godina. U Beogradu će promovisati svoj najnoviji album Kakve je boje tvoj dan.

Teško je pisati o Yu Grupi, mnogo je toga napisano, mnogo toga je rečeno. Mnogo su rekli oni sami. Braća Žika i Dragi Jelić su zlatne strane domaćeg rokendrola. Uz svog sinovca, višestruko talentovanog Petra Jelića, predstaviće nam materijal sa poslednjeg albuma Dugo znamo se, naravno uz Crnog leptira, Čudnu šumu, Nonu, Kosovske božure. Gospodo Jelići, imam jednu veliku muzičku želju, iako nema orgulja odsvirajte Malog medveda.

Vlatko Stefanovski dolazi bez Leba i Soli. Još su mi u ušima njihove nedavne svirke u Sava Centru. Videćemo kakav je program Vlatko pripremio za ovaj put. Znam, kao i svi Vi, da će njegov nastup biti fenomenalan.

Posle Vlatka bi trebalo da nastupi stara kajla Milić Vukašinović i njegov Vatreni Poljubac. Kažem trebalo, jer se nadam da nas neće ispaliti kao nedavno na Ušću, kada se nije pojavio pre Kamenja koje se kotrlja. Mićo, ovaj put nećeš svirati prvi, nego pri kraju kao real star. Dodji na Kališ, da popijemo koju kriglu zajedno. Staraću se da bude hladno kako treba. Hvala ti za Bugi je htela, to šljaka i kod mene.

Poslednji će nastupiti Deca Loših Muzičara sa novim pevačem, glumcem Ivanom Jeftovićem, sa kojim je grupa započela saradnju prilikom stvaranja muzike za pozorišnu predstavu Virus.

TREĆI DAN, petak 17.08.

Na početku trećeg dana će nastupiti domaćini Aleksandra, grupa Rare, Tribute to Queen i pop-grupa Kristali.

Bivši pevači grupa Smak i Kerber, Najda i Gale su udružili snage i imali su do sada par zapaženih nastupa, kao što je bio nedavni Dunavski bal u Bačkoj Palanci. Publika ih svuda lepo prima.

Psihomodo Pop iz Hrvatske i makedonska grupa Foltin će se predstaviti sa novim materijalom, kao i domaćini E-play.

Iz Slovenije nam dolazi grupa Iron Media tribute to Iron Maiden. Uporedićemo ih sa originalima, jer smo proletos gledali prave Maidene na Sajmu.

I za kraj trećeg dana, Kraljevski Apartman. Principijelni rokeri, ne odustaju od žestokog hard-rok zvuka. Zadnji put sam ih gledao prošle godine na Tašu, kada su bili predgrupa Whitesnake-u. Lotke i Kiza su nepopravljivi desperadosi teškog zvuka. U medjuvremenu su umesto klavijatura uveli još jednu gitaru, pa će zazvučati drugačije. Još žešće i snažnije. Bez starca, nema udarca. Bora i Dado to stalno dokazuju.

ČETVRTI DAN, subota 18.08.


Domaći bendovi Čovek bez sluha i Maron Sho će otvoriti četvrti dan festivala.

Posle njih, dragi gosti iz Slovenije grupa Elvis Džekson. Sviraju neku čudnu mešavinu panka, hardkora i regea. Poznajem njihovu muziku sa diskova, do sada ih nisam gledao uživo. Čuo sam da razvaljuju. Neću Vam reći ko mi je to rekao, ali mu verujem. Dugo se znamo.

Posle njih sviraće najbolja domaća rege-grupa, mnogočlani Del Arno Band, koji je uvek dobrodošao na ovakvim manifestacijama, kao i tradicionalni učesnici Beerfesta Ortodox Celts i grupa koja neguje afričke ritmove So Sabi. Program završavaju Di Džejevi.

PETI DAN, nedelja 19.08.

Peti dan će otvoriti psihodelični garažni trio Štuka, koji čine bivši članovi grupe Fuzz.

Najpopularnija i najpoznatija domaća blues grupa Zona B, predvodjena jednim od naših najboljih gitarista Dušanom-Dudom Bezuhom, na Beerfestu će pred starih hitova, publici predstaviti i numere sa novog albuma Devil Blues, koji je objavljen marta meseca ove godine. Ljubitelji bluza će uživati, kao i uvek kada svira Zona B. Ako nastavim da pišem o njima, zamerićete mi na subjektivnosti. Duda i ja se znamo 45 godina, od špilhozni. On zna da je najveći i to ne treba da mu se kaže. Rock me baby, rock me all night long. Idemo, Zonaši, očekuje Vas 60.000 ljudi. Željnih dobrog bluza.

Elvis J. Kurtović će nam objasniti zašto treba da crkne rokendrol uz Božiju pomoć, a posle njega će nastupiti Emir i Smrznute Kamile koji sviraju hevi-rok, koristeći folklorne motive. Zanimljivo. Dolaze iz USA.

Posle finala u brzom ispijanju piva, na kraju festivala kao zvezde, nastupiće jedna od najpopularnijih domaćih rok-grupa Van Gogh. Djule, Srba i Cvika tradicionalno sviraju na Beerfestu. Posle Beogradske Arene i Exit-a, gde su izazvali negodovanje domaćih muzičara zbog pojavljivanja na Glavnoj Bini i nekoliko neselektivnih nastupa, Van Gogh će reprizirati prošlogodišnji nastup, jer u proteklih godinu i kusur nisu snimili ništa novo. Biće to dobro poznati set starih hitova i pesme sa poslednjeg albuma Kolo.


Nova Scena BECK'SPERIENCE

Prvi put ove godine će pored Main stage-a, kod Vidin-Kapije biti postavljena još jedna bina pod nazivom BECK'SPERIENCE, na kojoj će se svih dana festivala smenjivati poznati Di Džejevi do zore. Slično kao na Exit-u, pravi raj za ljubitelje tuc-tuc muzike, pa ko voli nek izvoli.


I tako Beerfest po peti put...

Veliki posao za organizatore...

Beogradska Kulturna Mreža je svih ovih godina dokazala da su dorasli...

Mićo, još jednom, nemoj da zajebeš...krigla te čeka...

Rock me baby, rock me all night long...

Dobrodošli na Kalemegdan...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: