четвртак, 6. септембар 2007.

ROBERT PLANT

PRAVDA, 07. jul 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

LEGENDARNI ROBERT PLANT DOLAZI U SRBIJU


Robert Plant na EXIT-u u Novom Sadu...

Petrovaradin željno čeka pevača najbolje hard-rok grupe svih vremena Led Zeppelin...

Welcome Mr. Plant...We love you...

Deco, verujte mi na reč, ako ne budem imao love za prevoz, ićiću peške u Novi Sad...

Časna generalska reč...

Story of Robert Plant


Robert Plant, legendarni pevač legendarne grupe Led Zeppelin je rodjen 20. avgusta 1948. godine u Zapadnom Bromviču u Engleskoj.

Grupa Led Zeppelin kao definitivan hevi-metal bend je svakako najvažnija i najuticajnija rok-grupa u istoriji rok end rola. O njima su napisane gomile knjiga, a ovde ćemo se ukratko osvrnuti na njihovu munjevitu i blistavu karijeru. Grupa je osnovana 1968. godine u sastavu Džimi Pejdž-gitara, Džon Pol Džons-bas gitara i klavijature, Džon Bonem-bubnjevi i Robert Plant-vokal. Do 1980. godine, dokle je grupa postojala, objavili su desetak oficijelnih albuma koji su svi remek-dela. Dva dogadjaja su ozbiljno uzdrmala njihovu karijeru, a treći je zauvek prekinuo. Prvi dogadjaj se desio 1975. godine u Grčkoj, gde je Plant bio sa suprugom na letovanju, kada je jedva preživeo lančani sudar nekoliko automobila, drugi tragičan dogadjaj se desio 26. jula 1977. godine, kada je šestogodišnji Plantov sin Karak, preminuo od posledica stomačne infekcije i treći koji je stavio tačku na karijeru grupe Led Zeppelin se desio 25. septembra 1980. godine, kada je preminuo bubnjar Džon Bonem usled trovanja alkoholom.

Prebrodivši sva iskušenja Plant, Pejdž i Džons u prvoj polovini osamdesetih godina započinju svoje samostalne karijere. Cepelini su se od tada do danas nekoliko puta okupljali radi namenskih nastupa sa sinom Džona Bonema Džejsonom za bubnjevima. Šuška se ovih dana da će se u tom sastavu, grupa Led Zeppelin ponovo okupiti...Daj Bože...

1982.

Svoj prvi solo-album pod nazivom Pictures at Eleven, Robert Plant je objavio 1982. godine sa pratećim bendom u kojem su svirali budući dugogodišnji Plantovi saradnici Robi Blant-gitara, Džez Vudrof-klavijature, Pol Martinez-bas, Rafael Rejenskroft-saksofon, a za bubnjevima legendarni Fil Kolins i Kozi Pouel. Muzika na ovom albumu je cepelinovske atmosfere, čvrsta svirka i mistični Plantovi vokali. Ploča je ušla na Top 5 listu albuma sa obe strane Atlantika, kao i hitovi Burning Down One Side, Worse Than Detroit i Moonlight in Samosa.

1983.

Sledeće godine izlazi drugi Plantov album Principles Of Moments, na kojem svira ista ekipa kao i na prvom, osim bubnjara Kozija Pouela koga je zamenio Barimor Barlou. Na ovom albumu se oseća mističnija atmosfera nego na prvom, što ilustruju hitovi Big Log, In the Mood i Wreckless Love.

1984.

Robert Plant je sa gitaristima Džimijem Pejdžom, Džefom Bekom i Brajanom Selzerom, basistom Najlom Rodžersom, klavijaturistom Polom Šaferom i bubnjarem Tonijem Tomsonom, pokrenuo projekat u počast klasičnom rok end rolu pod nazivom The Honeydrippers. Mini-album sa obradama pesama I Get a Thrill, Sea of Love, I Got a Woman, Young Boy Blues i Rockin' at Midnight, izdat je 1984. godine.

1985.

Treći Plantov solo-album Shaken `n Stirred izlazi 1985. godine u njegovoj produkciji. Klavijaturistička pop-rock ploča, nekonvencionalne melodije i raznovrsni ritmovi, za koje je bio zadužen gost Ričard Hejvord bubnjar grupe Little Feat, pored stalne Plantove ekipe. Plantova odluka da snimi neobičan nekomercijalni rok-album je urodila plodom. Album je ušao na Top 20 listu, a bolje od ostalih su pesme Kallalou Kallalou, Trouble Your Money, Pink and Black i Little by Little, koje se posle par slušanja čine vrlo densičnim. Iste godine, Robert Plant je snimio pesmu Philadelphia Baby, kao deo muzike Dejva Edmundsa za komediju Porky's Revenge reditelja Džemsa Komaka.

1988.

Posle tri godine pauze, Robert Plant je objavio svoj novi album, ambiciozni projekat Now And Zen u produkciji Tima Palmera, sa potpuno novom ekipom muzičara predvodjenom poznatim bubnjarem Krisom Blekvelom, tu su još i Fil Skreg-bas gitara, Fil Džonson-klavijature, Dag Bojl-gitara, Meri Peri, Toni Holidej i Dristi MekKol su pevale prateće vokale, a kao specijalni gost je svirao gitarista Džimi Pejdž. Muzika je standarni rok uz prepoznatljive cepelinske rifove i misteriozne tekstove. Prema mišljenju mnogih, ovo je najbolji Plantov solo-album do sada. Udarna pesma na ploči je Tall Cool One, koju je maestralno odsvirao Džimi Pejdž, a kao hitovi su ostale upamćene Heaven Knows, Helen of Troy i Ship of Fools.

Iste godine je svoj novi album Outrider objavio i gitarista Džimi Pejdž sa ekipom vrhunskih muzičara medju kojima su i Robert Plant i bubnjar Džejson Bonem, sin pokojnog bubnjara grupe Led Zeppelin Džona Bonema. Robert Plant je zajedno sa Pejdžom napisao i otpevao pesmu The Only One.

1990.

Posle dve godine, Plant je sa istom ekipom muzičara uz dodatak poznatog bas-gitariste Čarlija Džonsa, objavio još jedan izvanredan album pod nazivom Manic Nirvana. Muzika i tekstovi su dramatičan i orijentalni osvrt na poslednju kašmirovsku fazu grupe Led Zeppelin. Osećaju se uticaji Danijela Lenoa, Pitera Gebrijela i Džemsa Brauna. Izdvojile su se numere Hurting Kind (I've Got My Eyes on You), Big Love, Nirvana, Watching You i Your Ma Said You Cried in Your Sleep Last Night.

1993.

Posle nekoliko žestokih rok-albuma, Robert Plant je 1993. godine objavio album Fate of Nations, ploču na kojoj dominiraju folk-zvuci klavijatura, akustičnih gitara, violina i mandolina. Na snimanju albuma je učestvovala velika grupa muzičara i pratećih pevača, a specijalni gost u par pesama je čuveni violinista Najdžel Kenedi. Prilično lična ploča sa koje se izdvajaju pesma koja govori o smrti Plantovog sina Karaka I Believe, Calling to You, Down to the Sea, jedan od najvećih Plantovih hitova 29 Palms i pesma njegovog prijatelja Tima Hardina If I Were a Carpenter.

1994.

Sredinom devedesetih godina, posle dugogodišnjih šuškanja da će se Cepelini ponovo okupiti, Robert Plant počinje intenzivniju saradnju sa Džimijem Pejdžom i 1994. godine, zajedno objavljuju album No Quarter po poznatoj pesmi grupe Led Zeppelin. Ploča je iz poznate serije MTV Unplugged albuma i predstavlja Pejdžov i Plantov drugačiji pristup sopstvenim pesmama.

Na ploči se nalaze pesme grupe Led Zeppelin u drugačijim aranžmanima, pod velikim uticajem istočnjačke i indijske muzike. Na ploči pored Pejdža i Planta, učestvuje velika grupa gudača, poznati indijski muzičari na tradicionalnim instrumentima, a pravo otkrovenje je indijska pevačica Najma Aktar. Najuzbudljiviji momenti na albumu su Nobody's Fault But Mine, No Quarter, Since I've Been Loving You, The Battle of Evermore i čuveni Kashmir.

1995.

Plant i Pejdž su saradnju nastavili sledeće 1995. godine, izdavanjem zajedničke kompilacije A Songwriting Legacy, na kojoj se nalaze njihove poznate pesme kao i neki do tada neobjavljeni snimci.

1998.

Sledeći zajednički projekat Roberta Planta i Džimija Pejdža je album Walking into Clarksdale, koji je objavljen 1998. godine uz pomoć starog Plantovog saradnika basiste Čarlija Džonsa, klavijaturiste Timoti Vilena, bubnjara Majkla K. Lija i aranžera Lintona Najifa. Ploča je nastavak akustičarskog i mističnog muzičkog izraza, započetog na poslednjim albumima grupe Led Zeppelin. Sve pesme su veoma kvalitetne i vrlo su brižljivo aranžirane, snimljene i producirane. Pomenućemo Upon a Golden Horse, Blue Train, House of Love, Sons of Freedom i naslovnu Walking into Clarksdale.

21. vek i Strange Sensations

Robert Plant je u dvehiljadite godine zakoračio koncertnim albumom Live in Stockholm, koji je snimio 29. aprila 2001. godine na turneji po Švedskoj sa svojom novom grupom Strange Sensations. Na ploči se nalaze pesme iz Plantove solo-karijere i neki hitovi Cepelina.

Sledeće 2002. godine, izlazi odličan album Dreamland, ploča sa obradama poznatih pesama, uradjenih u Cepelin-stilu i istočnjačkom fazonu. Na albumu sviraju gitaristi Džastin Adams, Bob Kol i Porl Tomson, basista Čarli Džons i bubnjari Klajv Demer i Džon Bagot. Najuzbudljiviji trenuci na ploči su pesma Boba Dilana One More Cup of Coffee, američkog kantautora Tima Baklija Song to the Siren, pesma grupe Youngbloods Darkness Darkness, numera Džimija Hendriksa Hey Joe i blues-medley Win My Train Fare Home (If I Ever Get Lucky).

Naredne 2003. godine, objavljena je vrlo dobra dvostruka kompilacija Sixty Six To Timbuktu, na kojoj se nalaze hitovi sa prethodnih Plantovih albuma i veći broj do tada neobjavljenih snimaka, medju kojima su i pesme prve Plantove grupe Band of Joy. Pomenućemo pesmu grupe Young Rascals You'd Better Run, numeru Operator britanske bluz-legende Aleksisa Kornera i poznatu pesmu Stivena Stilsa For What It's Worth.

Posle dve godine, Robert Plant je sa svojom grupom Strange Sensations 2005. godine, objavio još jedan značajan album Mighty Rearranger. Mešavina gitarskog roka, folka, bluza i istočnjačkih muzičkih izraza. Bolje od ostalih su pesme Tin Pan Valley, Takamba, Dancing in Heaven, naslovna Mighty Rearranger i numera posvećena Reju Čarlsu Brother Ray.

Poslednji Plantov album je koncertni Live Studio 104 - France Interve sa turneje po Francuskoj 2005. godine. Pored Plantovih hitova, na ploči su i neke pesme grupe Led Zeppelin u novom aranžmanu kao što su Black Dog, When The Leevee Breaks, Babe Im Gonna Leave You i legendarna Whole Lotta Love. Slična atmosfera će biti i u Novom Sadu na Exit-u.


Robert Plant na EXIT-u u Novom Sadu...

Petrovaradin željno čeka najboljeg u istoriji...

Ma idem u Novi Sad, makar morao pešice...Časna generalska reč...

Vidimo se na Tvrdjavi...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: