субота, 15. септембар 2007.

Paul Kossoff ( 1950-1976 )

PRAVDA, 17. septembar 2007

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1. miroslav_milosevic@vektor.net

2. www.myspace.com/mmilosevic

3. www.rocktrezor.blogspot.com


GITARISTA KOJI JE PRERANO OTIŠAO – PAUL KOSSOFF (1950-1976)


Kao što smo najavili, pišemo o rock-legendama...

Protekle nedelje je obeležena godišnjica rodjenja Pola Kosofa...

Gitarista grupe Free je rodjen 14. septembra 1950. godine...

Prerano je otišao, umro je 19. marta 1976. godine, u svojoj 26-oj godini...

Mnogi gitaristi su priznali njegov uticaj...

Njegov rodjendan je obeležen koncertom Tribute to Paul Kossoff...

Ovo je kratko podsećanje na velikog muzičara...

Pol Frensis Kosof je rodjen 14. septembra 1950. godine u Londonu u četvrti Hempsted, otac mu je poznati engleski glumac Dejvid Kosof. Kao mali, sve do tinejdžerskih dana studiozno je učio klasičnu gitaru, a onda su se sredinom šezdesetih godina pojavili Bluzbrejkersi Džona Mejla i njihov legendarni gitarista Erik Klepton, što će izvršiti presudni uticaj na mladog Pola Kosofa, koji klasičnu gitaru zamenjuje električnom, počinje da svira po lokalnim bendovima i postaje inovativni i pasionirani ljubitelj i sve više dobar poznavalac britanskog bluz-buma kasnih šezdesetih godina. Stara i vredna gitara Džipson Les Pol će postati njegov zaštitni znak i jedini instrument koji će koristiti tokom čitave svoje karijere.
Polov prijatelj i bubnjar grupe Black Cat Bones Sajmon Kirk, ga nagovara da im se priključi i po dolasku Kosofa u bend, Black Cat Bones dolaze na top-liste obradom hita When You Feel the Feeling, bluz-legende Čempion Džek Duprija. Često su svirali kao predgrupa sastavu Flitvud Mek, a gitarista te grupe čuveni Piter Grin je uvidevši raskošni talenat Pola Kosofa, vodio o njemu posebnu brigu i svojim savetima i zajedničkim nastupima izvršio značajan uticaj na njega. Kada su se usmerili ka svom zenitu, Pol Kosof i Sajmon Kirk 1968. godine, odlučuju da napuste grupu Black Cat Bones u potrazi za muzičarima sa kojima su želeli da stvaraju autorsku muziku.
Bas-gitarista Endi Frejzer i pevač Pol Rodžers su bili traženi i izabrani istomišljenici i njih četvorica otpočinju probe na kojima sviraju bluz-rock u slobodnoj formi sa istančanim rifovima i solažama Pola Kosofa i žestokim vokalima Pola Rodžersa, pa odatle dolazi i naziv novog benda. Na predlog britanske bluz-ikone Aleksisa Kornera, nazvali su se jednostavno Free.
Grupa Free je odmah privukla značajnu pažnju, nastupali su na velikim koncertima kao predgrupa takvim imenima kao što su Rolingstounsi i Džetro Tal, što je uvećavalo njihovu popularnost i širilo priču o mladom gitaristi meke ruke i melodičnih tonova.
Svetski uspeh je došao sa trećim albumom grupe Free pod nazivom Vatra i Voda, koji je objavljen 1970. godine. Sa te ploče dolazi hit za sva vremena, numera All Right Now, koja će postati rock-standard i školska gitaroška lektira, a svoj vrhunac grupa Free je doživela učešćem na čuvenom festivalu na ostrvu Vajt iste godine.
Posle toga, grupa je zapala u stvaralačku krizu i usled izostanka komercijalnog uspeha, band se raspada. Jedan od glavnih uzroka tome je i sve veća zavisnost Kosofa od heroina. Pol Kosof i Sajmon Kirk su uz dodatak japanskog bas-gitariste Tetsua Jamaučija i klavijaturiste Džona Rabita Bandrika nastavili karijeru pod imenom Kosof, Kirk, Tetsu i Rabit. Izdali su jedan album i prestali sa radom. Grupa Free se kratkotrajno i bezuspešno ponovo okupila 1972. godine, kada su objavili albume Free At Last i Heartbreaker, ali su sve veći problemi sa drogom Pola Kosofa, doveli do toga da ga je zamenio Vendel Ričardson, kako bi grupa Free dovršila ugovorenu turneju. Bubnjar Sajmon Kirk i pevač Pol Rodžers su onda osnovali mega-uspešan sastav Bed Kompani.
Pol Kosof je 1973. godine, objavio svoj prvi solo-album Back Street Crawler,
uz pomoć svih ranijih članova grupe Free, a na snimanju su učestvovali i bubnjar simfo-rock grupe Yes Alan Vajt, klavijaturista Džin Rasel i britanski folk-džez kantautor Džon Martin. Obećavajuća ploča, sa koje svakako treba pomenuti pesmu Molten Gold i dugu temu od 17,5 minuta Tuesday Morning.
Posle turneje Džona Martina 1975. godine, na kojoj je Kosof svirao kao gost, iste godine je formirana hard-rock grupa
Back Street Crawler, prema nazivu Polovog prvog albuma. Pored Kosofa ostali članovi grupe su bili bas-gitarista i pevač Teri Vilson Slezer, klavijaturista Majk Mongomeri i bubnjar Toni Braunejdžel. Na prvom albumu The Band Plays On, bilo je kvalitetnog materijala kao što su pesme Hoo Doo Woman, Jason Blue, Rock and Roll Junkie i naslovna The Band Plays On.
Problemi Kosofa sa drogom su postajali sve veći, te 1975. godine je jedva preživeo srčani udar, što je bitno smanjilo njihove koncertne aktivnosti, mada su im živi nastupi bili uzbudljivi, što se može čuti na albumu Live at Croydon Fairfield Halls,
objavljenom iste godine, gde do punog izražaja dolazi ogroman Polov talenat.
Sledeće 1976. godine, grupa
Back Street Crawler je izdala svoj drugi album Second Street, na kojem je kao gost svirao i poznati gitarista Džeof Vajthorn, zbog sve većih Polovih zdravstvenih problema.
Slabo srce Pola Kosofa nije izdržalo. U avionu za vreme leta na relaciji Los Andjeles-Njujork, dana 19. marta 1976. godine Pol Kosof je preminuo usled srčanog udara. Bilo mu nepunih 26 godina. Kremiran je po svojoj poslednjoj želji.
Grupa Back Street Crawler je sledeće godine nastavila karijeru pod skraćenim nazivom Crawler, a gitarista Džeof Vajthorn je postao stalni član benda.
Posle smrti Pola Kosofa, objavljeno je nekoliko kompilacija sa njegovim stvaralaštvom, od kojih su najbolje Koss (1977),
Blue Soul (1986) i Stone Free (1997).
Njegova smrt je najviše pogodila njegovog oca Dejvida, koji je godinama činio sve kako bi svog sina istrgao iz kandži heroina. Posle smrti svoga sina, Dejvid Kosof je osnovao Pol Kosof Fondaciju i čitav svoj dalji život je posvetio kampanji protiv droge. Umro je 2005. godine u svojoj 86-oj godini.
Postoji Klub poštovalaca lika i dela Pola Kosofa, a takodje i grupa Tribute to Paul Kossoff, koja svake godine priredjuje tradicionalne koncerte na njegov rodjendan i na dan njegove smrti.
Za desetak godina, koliko je trajala profesionalna Polova muzička karijera, njegova sofisticirana svirka je izvršila uticaj na mnoge rock-gitariste, koji i danas sa pijetetom govore o gitaristi grupa
Black Cat Bones, Free i Back Street Crawler. Njegovi najveći poštovaoci su čuveni Geri Mur, gitarista grupe Tin Lizi Skot Gorem i Sleš, gitarista grupe Guns n Roses.
Pol Kosof je jedan od najtipičnijih primera rock-muzičara, koji je svoj vanvremenski talenat i život uništio heroinom, poput mnogih pre i posle njega, koji kao i on nisu muzici dali još više, a mogli su.
Itekako, pred Polom Kosofom je bila briljantna karijera. Ostavio nam je u muzičko nasledje svoja nezaboravna gitaroška sola, da slušamo i da ga se sećamo. I da ga pamtimo.


Podsetili smo se relativno kratke, ali plodne karijere Pola Kosofa...

Još jedna žrtva heroina na podužem spisku slavnih muzičara...

Deco, volite se, cirkajte pivo ili kokišku i nemojte da se drogirate...

U sledećim brojevima, pisaćemo o predstojećim koncertima...

Do tada slušajte All right now i My brother Jake...

I naravno, čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: