четвртак, 6. септембар 2007.

Gary Moore

PRAVDA, 09. jun 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

miroslav_milosevic@vektor.net

JEDAN OD NAJVEĆIH IRSKIH GITARISTA GARY MOORE

SVIRAĆE SLEDEĆEG VIKENDA U BEOGRADU


Gary Moore 16. juna u Sava Centru...

Koncert je jednom već bio odložen...ali konačno, Gary Moore u Beogradu...

Trebalo je da nastupi 11. maja u okviru proslave 30 godina postojanja Sava-Centra, ali je koncert otkazan zbog njegove lakše bolesti...

Story of Gary Moore ( rodjen 04.04.1952. – Belfast)

1970.

Početak priče o karijeri jednog od najvećih irskih gitarista Gerija Mura, odvodi nas na kraj šezdesetih godina, tačnije u 1969. godinu, kada je Geri Mur zajedno sa basistom Brašom Šilsom i bubnjarem Noelom Bridžmanom osnovao moćni rok-trio Skid Row.

Osamdesetih godina u Americi je osnovana istoimena grupa, ali je ne treba mešati sa grupom Gerija Mura. Grupa Skid Row je, uz pomoć legendarnog gitariste Pitera Grina iz grupe Flitvud Mek sklopila ugovor sa kompanijom CBS i objavila 4 albuma, koji su danas prilični kolekcionarski rariteti. Prvi album pod istoimenim nazivom Skid Row objavljen je 1970. godine, drugi sledeće 1971. godine, a 1972. objavljeni su studijski 34 Hours i koncertni Live And On Song.

1973.

U prvobitnoj postavi grupe Skid Row je svirao i bas-gitarista i pevač Fil Linot, medjutim pre prvog albuma je otišao da bi osnovao grupu Tin Lizi.

Posle grupe Skid Row, Geri Mur je sa basistom Džonom Kertisom i bubnjarem Pirsom Kelijem osnovao Gary Moore Band i 1973. godine objavio album Grinding Stone.

1976. - 1978.

Posle albuma Grinding Stone, Geri Mur na kratko postaje član hard-rok grupe Tin Lizi, ali ubrzo prelazi u džez-rok grupu poznatog bubnjara Džona Hajzemana Colosseum II. Sa grupom Colosseum II, Geri Mur je u drugoj polovini sedamdesetih godina snimio 3 albuma, 1976. Strange New Flesh, 1977. Electric Savage i 1978. War Dance. Te 1978. godine, Geri Mur je svirao i na albumu Varijacije poznatog kompozitora filmske muzike Endrju Lojd Vebera i autora rok-opere Isus Hristos Superstar, zatim na albumu Moving Home klavijaturiste Roda Ardženta i na albumu Elektrik Glajd gitariste Gerija Bojla.

1979.

Sledeće 1979. godine, sa liderom grupe Tin Lizi Filom Linotom, Geri Mur je objavio svoj drugi solo-album Back on the Streets, na kojem je i njegov klasik Pariski Pločnici. Saradnja Mura i Linota na albumu Back on the Streets ih je opet zbližila i Geri Mur ponovo postaje član grupe Tin Lizi, koja iste 1979. godine sa Murom objavljuje album Black Rose, sa kojeg se izdvojio hit Waiting for an Alibi. Iste 1979. godine, Geri Mur je svirao i na solo-albumu Over the Top, poznatog bubnjara Kozija Pouela, sa kojim će Mur i narednih godina saradjivati.

1980.

Naredne 1980. godine, Geri Mur osniva svoju novu grupu G Force i izdaje istoimeni album, sa velikim hitom Dansin’.

1981.

Prvu polovinu osamdesetih godina, obeležila je Murova saradnja sa Kozijem Pouelom i poznatim bas-gitaristom i pevačem legendarnog trija Emerson, Lake i Palmer-Gregom Lejkom. Geri Mur je svirao gitaru na nekoliko Lejkovih solo-albuma. Sa prvog pod nazivom Greg Lake, koji je objavljen 1981. godine, izdvojila se pesma It Hurts. Na ovom albumu, pored Gerija Mura sviraju i članovi američke hard-rok grupe Toto.

1982.

Sledeće 1982. godine, Geri Mur sa poznatim bas-gitaristom grupe Cream Džekom Brusom i bubnjarem grupa Deep Purple i Whitesnake Janom Pejsom, objavljuje svoj novi studijski album pod nazivom Corridors of Power. Najveći hit sa ove ploče je obrada pesme grupe Free, Wishing Well.

1983.

Naredne 1983. godine, Geri Mur objavljuje album Victims Of The Future, opet u saradnji sa bubnjarem Janom Pejsom. Obavezni deo njegovog koncertnog repertoara je i numera sa ovog albuma Teenage Idol.

1985.

Posle par solidnih koncertnih albuma i studijskog Dirty Fingers, Geri Mur 1985. godine, u saradnji sa svojim starim prijateljem i saradnikom iz grupe Tin Lizi Filom Linotom i britanskim bas-gitaristom i pevačem Glenom Hjuzom, objavljuje svoj novi album Run for Cover. Veliki hit sa ove ploče je numera Out In The Fields.

1987. – 1989.

Geri Mur je 1987. godine, objavio album Wild Frontier, posvećen njegovom velikom prijatelju lideru grupe Tin Lizi-Filu Linotu i 1989. godine, album sa bluz-uticajima After The War.


1990.

Posle albuma After The War iz 1989. godine, početkom devedesetih godina Geri Mur se okreće čistom bluzu i 1990. godine, sa legendarnim bluz-muzičarima Albertom Kingom i Albertom Kolinsom, objavljuje jedan od svojih najboljih albuma Still Got the Blues, koji je prepun hitova, a svakako najveći je pesma Oh Pretty Woman.

1992.

Posle dve godine, Geri Mur sa još jednom bluz-legendom B.B. Kingom, 1992. godine objavljuje album After Hours, na kojem je najveći hit pesma Cold Day In Hell, a iste godine izlazi i koncertni Blues Alive.

1994.

Objavljeno je još par koncertnih albuma, a onda je 1994. godine, Geri Muru uspelo ono što će Eric Clapton uraditi 11 godina kasnije. Ponovo su se ujedinili legendarni članovi grupe Cream basista Džek Brus i bubnjar Džindžer Bejker i sa Geri Murom formirali trio jednostavnog naziva Brus, Bejker i Mur, ili skraćeno BBM. Te godine su izdali album pod nazivom Around the Next Dream, sa kojeg se izdvojila pesma Waiting In The Wings.

1995.

Naredne 1995. godine, Geri Mur izdaje album Blues for Greeny, koji je posvećen njegovom idolu i čoveku koji ga je lansirao na početku karijere sa grupom Skid Row, legendarnom gitaristi grupe Flitvud Mek-Piteru Grinu. Najeći hit na ploči je numera The Same Way.

1997. - 1999.

Krajem devedesetih godina, Geri Mur objavljuje albume Dark Days in Paradise i Desperado, oba iz 1997. godine, a 1999. godine izlazi album A Different Beat, na kojem je Mur obradio i veliki hit Džimija Hendriksa-Fire.

2001.

Početak 21. veka, obeležava Murov ponovni povratak u klasični bluz, a to je i naziv njegovog novog albuma Back to the Blues iz 2001. godine. Izmedju ostalih pesama, na ovoj ploči je i bluz-standard Ain't Got You.

2002.

Posle nekoliko vrlo dobrih kompilacija koje prikazuju presek njegove karijere, Geri Mur svoj novi album Scars izdaje 2002. godine sa basistom Kasom Luisom i bubnjarem Darinom Munijem, kojim se vraća težem zvuku i sa kojeg se izdvojila numera Stand Up.

2003.

Sledeće 2003. godine, sa istom ekipom muzičara, Mur objavljuje koncertni album Live at Monsters of Rock, snimak koncerta u Glazgovu od 22. maja 2003. godine. Publika je najžešće reagovala na pesmu Walking by Myself.

2004.

Naredne 2004. godine, Geri Mur uz pomoć starih saradnika poznatog basiste Boba Dejslija, bubnjara Darina Munija i klavijaturiste Džima Votsona izdaje još jedan bluz-album pod nazivom Power of the Blues, sa svojom porukom Eto, zašto ja sviram bluz... Stih iz hita sa ove ploče Thats Why I Play The Blues.

2006.

Pretposlednji album Gerija Mura Old New Ballads Blues izlazi 2006. godine, na kojem je ponovo snimio i neke svoje ranije bluz hitove.

2007.

Najnoviji album Close As You Get, Geri Mur je snimio sa basistom Pitom Risom, klavijaturistom Vikom Martinom i starim saradnikom bubnjarem grupe Tin Lizi Brajanom Dounijem. Na albumu Close As You Get nalaze se pesma oca rok end rola Čaka Berija-30 days, izvanredna Murova pesma Hard Times i bluz-standard Soni Boj Vilijamsona Eyesight To The Blind, pesma koja je korišćena i u čuvenoj rok-operi grupe Who-Tommy.

I šta uvek kažemo na kraju naših priča...

Jedan od najvećih dolazi u Beograd...

Gary Moore, koji je svirao sa svima koji nešto znače...

Mr. Moore, Welcome to Serbia...I hvala Vam...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: