четвртак, 6. септембар 2007.

SCORPIONS

PRAVDA, 26. maj 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević


ODLOŽEN KONCERT NAJPOZNATIJE NEMAČKE ROK-GRUPE SCORPIONS


Škorpioni ne dolaze u Beograd


Jedna od najboljih rok-grupa kontinentalnog dela Evrope, nemački rok-sastav Škorpions je trebalo, kako je bilo najavljeno, da večeras održi koncert u Beogradskoj Areni...

Koncert je odložen iz za sada nedovoljno objašnjenih razloga...

Neizvesno je kada će Škorpioni doći u Beograd...

Na tekućoj turneji je kao gost najavljen i njihov bivši član, jedan od najboljih evropskih gitarista, Uli Džon Rot...

Story of Scorpions

1972.

Početak priče o grupi Scorpions odvešće nas na početak sedamdesetih godina, kada su gitaristi braća Rudolf i Majkl Šenker sa basistom Lotarom Hajmbergom, bubnjarem Volfgangom Dzionijem i pevačem Klausom Majneom u Hanoveru osnovali hard-rok sastav Škorpions, pod velikim uticajem muzike grupa Blek Sabat, Deep Purple i Led Cepelin i taj uticaj će ostati do današnjih dana. Predvodjeni sjajnim gitaristom Majklom Šenkerom i njegovim zaštitnim znakom-gitarom Gipson Flyng V, krenuli su u osvajanje internacionalne hevi-rok scene svojim prvim albumom Lonesome Crow, koji je objavljen 1972. godine.

1974.

Posle prvog albuma, trojica članova prvobitne postave grupe Škorpions basista Lotar Hajmberg, bubnjar Volfgang Dzioni i glavni adut grupe gitarista Majkl Šenker, napuštaju Škorpionse i prelaze u britanski sastav sličnog muzičkog usmerenja UFO. Umesto njih u grupu dolaze basista Frensis Buholc, bubnjar Jirgen Rozental i jedan od najboljih evropskih gitarista Ulrih-Uli Džon Rot, koji će u narednim godinama dati ogroman doprinos muzici Škorpionsa. U novoj postavi, uz dodatak pridruženog člana klavijaturiste Aćima Kiršninga, grupa Škorpions 1974. godine izdaje svoj drugi album Fly to the Rainbow, na kojem je u nekim pesmama primetan I uticaj Džimija Hendriksa.

1975.

Sledeći album visoke energije pod nazivom In Trance, sa novim bubnjarem Rudijem Lenersom, grupa Škorpions objavljuje naredne 1975. godine.

1976.

Iako nemačka grupa, Škorpionsi su sve svoje albume snimili na engleskom jeziku, a sa sledećim albumom Virgin Killer, koji je objavljen 1976. godine, uhvatili su korak sa narastajućim muzičkim pokretom u Velikoj Britaniji, pod nazivom Novi Talas Britanskog Hevi Metala, čiji su najizrazitiji predstavnici grupe Iron Maiden, Saxon, Def Lepperd I Judas Priest.

1978.

Posle albuma Virgin Killer, u grupu dolazi novi bubnjar Herman Rerbel, Škorpionsi odlaze na svetsku turneju i kao produkt toga, 1978. godine izlazi koncertni album Tokyo Tapes, sa koncerata u Japanu i iste godine i novi studijski album Taken by Force, sa tekstovima koji su bili pod velikim uticajem američkog hevi-metal sastava Blue Oyster Cult.

1979.

Posle albuma Taken by Force, gitarista Uli Džon Rot donosi odluku da napusti Škorpionse, kako bi realizovao svoje muzičke ideje koje su se razlikovale od onoga što je svirao sa Škorpionsima i osniva grupu Electric Sun. Posle odlaska Uli Džon Rota, koji je bio ključni član Škorpionsa niz godina, bilo je jako teško da mu se nadje adekvatna zamena, pa je lider grupe gitarista Rudolf Šenker zamolio svog brata i bivšeg člana grupe Majkla Šenkera da se privremeno vrati u bend, a kao stalni član je došao gitarista Matijas Jabs. U toj postavi sa trojicom gitarista, Škorpionsi 1979. godine, objavljuju novi album Lovedrive, na kojem se oseća uticaj američke grupe Van Halen. Veliki hit sa ovog albuma je pesma Another Piece Of Meat.

1980.

Dolaskom gitariste Matijasa Jabsa, postava Škorpionsa se ustalila za duže vreme. Sledeće 1980. godine, objavljen je ambiciozan album Animal Magnetism, na kojem su gostovali duvači Džordž Stimpson, Bred Varnar, Melvin Berman, gudači Viktorija Ričard, Pol, Ričard i Adela Armin, a u par numera je gostovao i bivši bubnjar Rudi Leners.

1982.

Posle dve godine i još jedne uspešne svetske turneje, Škorpionsi 1982. godine objavljuju jedan od svojih najprodavanijih albuma-Blackout. Muzika grupe Škorpions je bazični hard-rok sa snažnom gitarističkom svirkom, znalački upakovanom u studiju gde je neprikosnoven njihov producent Diter Dirks, koja se kombinuje sa melodijskim i melanholičnim glasom pevača Klausa Majnea, što se najbolje može uočiti na njihovim klasičnim baladama...

1984.

Na njihovom sledećem albumu Love at First Sting, koji je objavljen 1984. godine, glavna pesma je upravo balada, koja je će postati ubedljivo najveći hit Škorpionsa u čitavoj njihovoj karijeri-Still loving you.

1985.

Još jedna svetska turneja i još jedan koncertni album World Wide Live, koji je izašao 1985. godine.

1988.

Posle 12 godina neprekidnog sviranja na turnejama i redovnog izdavanja albuma, što je od Škorpionsa koji su do sada prodali preko 20 miliona ploča, napravilo najpopularniju rok-grupu iz kontinentalne Evrope, morala je da usledi duža pauza i odmor. Posle 3 godine, Škorpionsi 1988. godine, izdaju svoj novi album Savage Amusement, na kojem se približavaju zvuku britanske grupe Def Leperd. Sa ovog albuma dolazi još jedan veliki hit-Rhythm Of Love.

1990.

Posle skoro 20 godina saradnje sa producentom Diterom Dirksom, grupa Škorpions odlučuje da promeni producenta i svoj sledeći album Crazy World iz 1990. godine, rade sa novim producentom poznatim rok-majstorom Kitom Olsenom. Na albumu su gostovali klavijaturisti Džim Valans i Koen Van Bal, kao i velika grupa pratećih pevača, a sa ove ploče dolazi još jedan večiti hit Škorpionsa-Wind Of Change.

1993.

Tokom devedesetih godina, objavljeno je nekoliko jako dobrih kompilacija koje prikazuju razvoj karijere Škorpionsa, a 1993. godine izlazi novi album Face the Heat sa novim članovima bas-gitaristom Ralfom Rikermanom i klavijaturistima Džonom Vebsterom i Lukom Hercogom. Promenjen je i producent, na albumu Face the Heat je radio poznati producent hevi-metal grupa Bruce Fairbairn, što Škorpionsima donosi žešći zvuk, a i na ovoj ploči je gostovala velika grupa pratećih pevača.

1995.

Opet velika svetska turneja i još jedan koncertni album Live Bites, koji izlazi 1995. godine, tačnije to je kompilacija živih snimaka iz perioda 1988-1995.

1996.

Škorpionsi dovode novog bubnjara Kurta Kresa I ponovo u saradnji sa producentom Kitom Olsenom, naredne 1996. godine, objavljuju novi album Pure Instinct. Veliki hit sa ovog albuma je pesma Stone In My Shoe.

1999.

Posle 3 godine, grupa Škorpions u sopstvenoj produkciji 1999. godine, izdaje novi album Eye II Eye, na kojem eksperimentiše sa pop-tehno elementima. U grupi je novi bubnjar Džems Kotak, a kao gost je u par numera svirao i gitarista američke grupe Foriner-Mik Džons. Sa ovog albuma se izdvojila pesma Yellow Butterfly.

2000.

Sledeće 2000. godine, Škorpionsi realizuju jedan veoma ambiciozan projekat, a to je album Moment of Glory, koji je snimljen sa Berlinskom Filharmonijom i na kojem gostuje i poznati italijanski pevač Zukero.

2001.

Početak 21. veka je bio vrlo uzbudljiv za Škorpionse. 2001. godine, izlazi koncertni unplagged album pod nazivom Acoustica, na kojem su akustične verzije njihovih pesama, kao i nekoliko obrada poznatih svetskih hitova, kao što su pesma američke grupe Kanzas-Dust in the Wind I veliki hit grupe Queen- Love of My Life. Na ovom fenomenalnom albumu, gostovali su gitarista Johan Dansen, perkusionista Mario Argandona i klavijaturista Kristijan Kolonovič.

2004.

Posle 3 godine pauze, 2004. godine, objavljena je vrlo sadržajna kompilacija na tri diska pod nazivom Box of Scorpions, a iste godine izlazi i novi album Unbreakable, kojim se Škorpionsi vraćaju žestokom teško-metalnom zvuku. Sa ovog albuma su se izdvojile numere Blood Too Hot I New Generation.

2007.

Najnoviji album Škorpionsa- Humanity je snimljen sa novim basistom Pavelom Macivodom, objavljen je pre nepunih mesec dana i već su se izdvojile numere Hour 1, pesma 321 i naslovna tema Humanity.

ŠTA REĆI NA KRAJU ?

Nikad dosta rock and rolla u Beogradu...

Škorpioni su trebali da sviraju večeras pod kupolom Beogradske Arene...

I da ponovimo, koncert je odložen iz nedovoljno objašnjenih razloga...

Biće da su finansije u pitanju…

Čekamo Škorpione, ZZ Top, Gary Moora, INXS, The Cult, Roberta Planta…

RHCP na livadi kraj auto-puta u blizini Indjije…

Rolling Stones na Ušću…

Do tada, slušajte ploče i čitajte Pravdu…

LONG LIVE ROCK AND ROLL!!!

Нема коментара: