четвртак, 6. септембар 2007.

Red Hot Chili Peppers

PRAVDA, 23. jun 2007.
PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

U UTORAK UVEČE VELIKI SPEKTAKL U BLIZINI INDJIJE

Crvene Ljute Papričice prvi put u Srbiji...

Momci dolazite baš gde treba...Mi volimo papričice...

Na livadi kraj autoputa BG-NS u blizini Indjije, gostuje najbolji koncertni band na svetu...Red Hot Chili Peppers

Story of Red Hot Chili Peppers

1984.

Američka grupa Red Hot Čili Pepers, osnovana je sredinom osamdesetih godina, kao ekipa spremna i voljna da ruši sve do tada postojeće muzičke barijere. Njihova muzika je bila novi kreativni spoj različitih vidova panka, fanki-metal i granž muzike. Uticaje pank-scene Los Andjelesa i grupa The Germs, Fear i Black Flag, zatim grupa klasičnog fanka Parliament, Sly and Family Stone i Funkadelic, tri školska druga pevač Entoni Kidis, gitarista Hilel Slovak i basista Majkl Balzari zvani ,,Fli’’, uz pomoć bubnjara Džeka Ajronsa, sublimirali su u novi muzički stil, jednostavno RHCP-stil ili kako su ga sami nazvali ,,Friki Stil’’. Dok su pripremali materijal za debi-album, grupu su iznenada napustili Slovak i Ajrons da bi osnovali band What Is This, a Kidis i Fli u grupu RHCP dovode gitaristu Džeka Šermana i bubnjara Klifa Martineza, sa kojima 1984. godine objavljuju svoj prvi album Red Hot Chili Peppers. Produkciju je radio gitarista grupe Gang Of Four Andrju Džil, a na ploči sviraju i duvači Fil Rejnlin-trombon, Patrik Ingliš-truba, Keni Flud-saksofon i perkusionista Klif Bruks. Bio je to jedan od najuzbudljivijih debi-albuma sa kojeg su ostale upamćene pesme Get Up and Jump, Mommy Where's Daddy, Police Helicopter i Green Heaven.

1985.

Pošto je grupa What Is This vrlo brzo propala, gitarista Hilel Slovak se vraća u Peperse, koji se zahvaljuju Džeku Šermanu na dotadašnjem doprinosu i sa legendom funk muzike Džordžom Klintonom kao producentom, 1985. godine objavljuju album Freaky Styley, na kojem učestvuje velika grupa pratećih pevača i poznati saksofonista Maseo Parker. Album su obeležile pesme Catholic School Girls Rule, Jungle Man, Hollywood, If You Want Me to Stay i naslovna Freaky Styley.

1987.

Fanki-rok album sa elementima repa pod nazivom The Uplift Mofo Party Plan, objavljen je 1987. godine. Umesto bubnjara Klifa Martineza, u grupu se vratio originalni član Džek Ajrons a i na ovoj ploči učestvuje veća grupa pratećih pevača. Ploča žestokog zvuka, ubitačnog ritma. Iako treći po redu, to je u stvari prvi album sa originalnim članovima-osnivačima grupe Red Hot Chili Peppers. Na ploči se pored hitova Fight Like a Brave, Funky Crime, Me and My Friends, nalazi i obrada pesme Boba Dylana Subterranean Homesick Blues.

1988.

Mini-album The Abbey Road sa numerama Fire, Backwoods, Catholic School Girls Rule, Hollywood (Africa) i True Men Don't Kill Coyotes je poslednja ploča na kojoj je učestvovao originalni gitarista Hilel Slovak.

1989.

Novi album u novoj postavi, u grupu dolaze gitarista Džon Frusijante i bubnjar Čad Smit i 1989. godine, grupa RHCP objavljuje album Mothers Milk. Ovom pločom fanki-reperi postaju mejnstrim i pomoću svojih spotova na MTV dolaze na top-liste, kojima dugo vladaju, a album se prodao u zlatnom tiražu. I na ovoj ploči su pored svojih poznatih numera Subway to Venus, Knock Me Down i Punk Rock Classic, snimili i obradu pesme Stivija Vondera Higher Ground. Postava na ovom albumu (Kidis, Fli, Frusijante i Smit) je i današnja postava, mada je Frusijante sredinom devedesetih godina napustio grupu na par godina.

1991.

Čuveni producent Rik Rubin je radio zvuk na njihovom sledećem albumu Blood Sugar Sex Magik, koji je objavljen 1991. godine. To je ploča na kojoj briljiraju gitarista Džon Frusijante sa svojom snažnom unisionom svirkom i Entoni Kidis kao tekstopisac, a kao gost klavijature je svirao njihov snimatelj Brendan O’ Brajen. I danas su koncertni favoriti pesme sa ovog albuma Suck My Kiss, Breaking the Girl, I Could Have Lied, pesma koja je posvećena gitaristi Hillelu Slovaku-My Lovely Man, naslovna numera Blood Sugar Sex Magik i možda dva njihova najveća hita Under the Bridge i Give It Away. Na albumu se kao bonus-pesme nalaze dve numere Džimija Hendriksa-Little Miss Lover i Castles Made Of Sand.

1992.

Sledeće 1992. godine, izlaze maksi-singl Behind the Sun i kompilacije Lollapalooza '92 i What Hits sa presekom dotadašnje karijere benda. Neke pesme su snimili ponovo sa novim gitaristom Arikom Maršalom (pošto je Džon Frusijante napustio grupu da bi se posvetio neuspešnoj solo-karijeri, da bi se krajem devedesetih vratio u Peperse), a jedna od pesama Show Me Your Soul je uvršćena u muziku za film Pretty Woman sa Ričardom Girom i Džulijom Roberts u glavnim ulogama.

1994.

Na desetogodišnjicu njihove karijere 1994. godine su objavljene kompilacije Greatest Hits, Live-Rare-Remixed, dvostruki CD Plasma, kompilacija na kojoj se nalazi dosta demo-verzija njihovih pesama pod nazivom Out in L.A., a zabeležen je i njihov nastup na drugom Woodstock festivalu na koncertnom albumu sa svim izvodjačima Woodstock 94.

1995.

Sa novim gitaristom Dejv Navarom 1995. godine objavljuju mini-album za svoju dušu sa proslave rodjendana basiste Flija pod nazivom Flea`s Birthday Suit i novi oficijelni album Pepersa One Hot Minute, ponovo u produkciji Rika Rubina i velike grupe gostujućih muzičara. To je rezultiralo još jednim hit-albumom sa hitovima kao što su Falling Into Grace, Coffee Shop, Deep Kick i naslovna numera One Hot Minute.

1999.

Sa povratnikom u band, gitaristom Džonom Frusijanteom i dalje u produkciji Rika Rubina uz pomoć dvojice klavijaturista Grega Kurstina i Patrika Vorena, RHCP 1999. godine objavljuju strahovit album Californication, koji s pravom slovi za jedan od njihovih najboljih albuma. Žestoka svirka, uobičajeno odlični Kidisovi tekstovi i savršena produkcija čine od ove ploče malo remek-delo. Pesme u njihovom prepoznatljivom punk-funk-rap fazonu Right On Time, Around The World, Parallel Universe, Otherside, Get on Top, Easily i naslovna Californication potvrdjuju takve ocene kritičara.

2000.

Sledeće 2000. godine objavljena je još jedna kompilacija Rockfornication, kao i koncertni album Maximum Chili Peppers.

2002.

Rik Rubin je producirao novi album RHCP By The Way, koji je objavljen 2002. godine i na kojem su se vratili funk-korenima s početka karijere. Još jedna ploča, koju je za svaku pohvalu odsvirao gitarista Džon Frusijante. Hitovi sa ovog albuma su Universally Speaking, This Is the Place, Don't Forget Me, The Zephyr Song, Can't Stop i naslovna numera By The Way.

2003.

Još jedna zbirka njihovih najvećih hitova, najbolja i najsadržajnija do sada pod nazivom Greatest Hits, objavljena je 2003. godine.

2004.

Snimak kompletnog čuvenog koncerta Pepersa u Hajd Parku, objavljen je naredne 2004. godine na dvostrukom koncertnom albumu Live In Hyde Park. Ploča koja na pravi način dočarava svu uzbudljivost njihovih živih nastupa i spada u red najboljih koncertnih albuma u istoriji rokendrola. Naravno, odsvirali su sve navedene hitove.

2006.

Još dva koncertna albuma su objavljena 2006. godine. Sa nastupa u nemačkom gradu Hamburgu istoimeni album i kao DVD-izdanje Live at Slane Castle. Iste godine izlaze singl i odličan spot za pesmu Dani California, kao najava za novi izvanredni dvostruki album Stadium Arcadium. I ovu ploču je producirao Rik Rubin, a učestvuje velika grupa ženskih pratećih vokala. Pored pomenutog hita Dani California, album je pun fenomenalnih pesama Snow ((Hey Oh)), Strip My Mind, C'mon Girl, Turn It Again, naslovna Stadium Arcadium.

2007.

Zelena trava…Livada kraj autoputa BG-NS…Kod Indjije...26. jun...

Crvene Ljute Papričice prvi put u Srbiji...

Momci dolazite baš gde treba...Mi volimo papričice...

Vidimo se na Livadi...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: