четвртак, 6. септембар 2007.

ROCK VILLAGE 2007

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

ROCK VILLAGE PO TREĆI PUT


Festivali, festivali, festivali...

Razni moto-skupovi, sajmovi piva, uz rock & roll..

Posle Exit-a i Beerfesta, Rock Village u Banatskom Sokolcu...

Po treći put...Treći put i Bog pomaže...

Ulaz je bio besplatan i ove godine...

Malo istorije

Sedneš u auto i kreneš iz Beograda do Pančeva, a onda autoputem produžiš ka Vršcu. Kada stigneš do skretanja za Alibunar, tu skreneš i voziš pravo do Plandišta. Nedaleko odatle se nalazi selo Banatski Sokolac koje broji jedva 300 stanovnika. Ali tu se već treću godinu za redom održava jedan od najboljih rock-festivala u ovom delu Evrope, Rock Village.

Na prvom Rock Vilidžu pre dve godine nastupili su grupa Demether iz Zrenjanina, ProRock iz Beograda, Irina & Storm iz Tuzle, Negativ iz Beograda, Gale i Najda i Blaža i Kljunovi.

Prošle godine, na drugom Rock Vilidžu, koji je trajao dva dana, svirali su Vodstok iz Vršca, Twilight iz Bele Crkve, Triple Trouble iz Alibunara, Deep End i Atlantida iz Beograda, Elvis J. Kurtović, Apokalipsa iz Trebinja, ponovo ProRock iz Beograda, Tanja Jovićević, opet Irina & Storm i na kraju kao zvezde festivala legende ex yu rocka Dado Topić i Yu Grupa.

PRVI DAN, petak 24. avgust

Ovogodišnji dvodnevni Rock Vilidž, otvorila je grupa Santos Brothers Band iz Bačke Palanke. To su oni klinci koji su me raspametili svojom svirkom na Jazz-blues festu i o njima smo već pisali. Stefan, Teodora, Jovan i Miloš svirali su Deep Purple, Pink Floyd, Riblju Čorbu, Prljavo Kazalište, Partibrejkerse i svoje stvari. Nisu ovoga puta svirali Hendrixa, iako je publika to očekivala. Svirali su kao predgrupa Ribljoj Čorbi 06. jula u Bačkoj Palanci. Osvojili su i Sokolac.

Grupa Anima iz Kikinde je osnovana početkom 2005. godine. Sastav čine Vanja Grastić-gitara, Imre Nemet-bubnjevi, Marko Anđelić-bas i Marta Petrović-klavijature. Sviraju autorski materijal i publici na Rock Vilidžu su predstaviti numere koje su ovog proleća snimili u kikindskom studiju Bit, uz par obrada svetskih hitova.

Iz Kragujevca je došla grupa Forever Storm, koja je osnovana pre nepunih godinu dana. U sastavu su gitaristi Miloš Miletić i Stefan Kovačević, Vladimir Nestorović-bas gitara i Vuk Stefanović-bubnjevi. Svirali su svoje pesme u hevi-metal žanru i par obrada Gerija Mura i grupe Iron Maiden. Vrlo perspektivan band, pod uslovom da im ne udje voda u uši i da slušaju savete nas omatorelih rokera.

Kontroverzni punk sastav Ritam Nereda iz Novog Sada postoji već 18 godina i ima iza sebe desetak albuma. Boban, Stavra, Ćomi i Mire su publici na Rock Vilidžu predstavili presek svoje karijere. Posle ubistva romskog dečaka ispred pekare Klas u Beogradu od strane skinhedsa pre 10 godina, besmisleno su proglašeni za glasnogovornike rasizma i fašizma, pa su im otkazivani i zabranjivani koncerti, a morali su na razne načine da se dovijaju kako bi izdavali svoje ploče. Ni danas nisu baš ljubimci medija, iako zbog svoje muzike i svog pozamašnog opusa to ne zaslužuju. Naprotiv.

E sad imam problem, jer treba da napišem nešto o Ribljoj Čorbi koja je nastupila na kraju prvog dana Rock Vilidža. Šta reći o ikonama srpskog rock & rolla, o najboljoj domaćoj grupi svih vremena. Otkako se mladi i talentovani klavijaturista Nikola Zorić ustalio u bendu, ova četiri matorca kao da su se ponovo rodila. Riblja Čorba nikad uigranija, usviranija, snažnija. Velika mi je čast što su moji prijatelji i što mogu da putujem i družim se sa njima. Nedavno na Gitarijadi u Zaječaru su po ko zna koji put pokazali klincima da je rock & roll teška rabota i da je za vrhunski band potrebna duga kilometraža. U Banatskom Sokolcu su odsvirali jedan od svojih najboljih koncerata u karijeri. To je bilo ludilo i to sam rekao Bori posle svirke. Bez starca nema udarca. Toliko o Čorbi. Pa nisam preterao.

Program je znalački vodila prelepa Marija Kilibarda sa TV Avala. Uz poznavanje muzike i opusa bendova koji su nastupili ( dobro, malo sam je edukovao ), Marija je podizala atmosferu, pred nastup svakog benda. Žena-zmaj.

DRUGI DAN, subota 25. avgust

Hrvatsko-bosanski punk-sastav Sheitans, nastupio je na početku drugog dana Rock Vilidža. Postoje tek nešto više od godinu dana, svirali su materijal sa debi-albuma. Publika ih je odlično primila.

Italijanska hardcore grupa Fitzsimmons je došla iz Torina, gde su osnovani 2001. godine. Ne previše poznati na našim prostorima, Fitzsimmons sa još nekoliko grupa sličnog usmerenja, pokušavaju da podignu iz pepela italijansku hardcore i punk scenu. Odseli su u kampu Rock Vilidža na sopstveni zahtev. Muzika im je brutalna do bola. Ja sam pobegao kod Irine na dudovaču.

Junaci nedavnog beogradskog Beerfesta Band X (AC/DC Tribute Band), redovni učesnici ovakvih manifestacija, prvi put su svirali na Rock Vilidžu. Milan alijas Billy, Paja, Darko, novi basista Marko i Škora često sviraju na moto-skupovima, gde publici nude muziku grupe AC/DC, mada im nisu strane ni numere grupa Led Zeppelin i Black Sabbath. Na Beerfestu su razvalili, kao pravi AC/DC. Tako je bilo i u Banatskom Sokolcu. Jednostavno, Band X je svojevrsna senzacija. U publici je bilo ludilo, tokom čitavog njihovog nastupa. Odsvirali su bukvalno sve hitove AC/DC. Bravo, momci. Uz Vas sam, bez rezerve.

Power metal grupa iz Smedereva Alogia, koju predvodi nebeski gitaristički par braća Srdjan i Miroslav Branković su publici na Rock Vilidžu predstavili svoj autorski materijal, kao i par obrada Riblje Čorbe i grupe Iron Maiden. Ostaje u sećanju njihov nastup na Tašmajdanu prošle godine, kada su bili predgrupa čuvenoj Whitesnake. Višestruko talentovana braća Branković uz Djedu, Vasu i Damira imaju svetski potencijal. Uz to su svi odlični momci, veliki drugari, prija mi druženje sa njima, mene matorog oni podmladjuju. Mladi pevač Nikola Mijić, pobednik takmičenja 3 K dur, je ponovo dokazao da je jedan od najboljih naših rock-vokala. Svaka čast momci, bili ste odlični, samo nastavite. Alogia je sadašnjost i budućnost srpskog rock & rolla.

Rock kraljica Bosne i Hercegovine Irina Kapetanović sa svojom grupom Irina & Storm po treći put je nastupila na Rock Villagu. Na prethodna dva festivala Irina je trijumfovala, posebno je razvalila prošle godine kada je nastupila sa Dadom Topićem i sve nas podsetila na čuveni hit Princeza, koju je Dado snimio sa Sladjanom Milošević. Prelepa Irina koja svojom pojavom mami muške uzdahe, svojom energijom sa stejdža osvaja sve. Irinu jednostavno morate voleti, ona vas tera na to. Svirali su svoje stvari i par obrada The Cult, Iron Maiden, Led Zeppelin, Guns'n'roses. Nije mi ispunila muzičku želju, ali me je raspametila. Čim sam je video. Poklonila mi novi CD. Uskoro će doći ponovo u Srbiju. Dobrodošla ti nama, bona.

Još jedni junaci Beerfesta, najveće zvezde srpskog rock & rolla su nastupili na samom kraju festivala, kao i na Beerfestu. Kako i dolikuje zvezdama. Kratkotrajno su bili ljuti nešto na mene, zbog teksta o Beerfestu u ovim novinama, kada sam napisao da će na Beerfestu reprizirati prošlogodišnji nastup. A to sam napisao zato što im je prošlogodišnji nastup bio fenomenalan, kao i ovogodišnji. Govorimo o grupi Van Gogh. Ne sekirajte se, razjasnili smo se mi odmah posle svirke na Beerfestu u garderobi, pa braća po muzici i po još koje čemu, ne mogu da budu u svadji. Djule, Srba i Cvika su ponovo dokazali da su najbolji, najveći, naj.....U Sokolcu su izazvali histeriju u publici sa novim i žešćim aranžmanima svojih hitova. Jebiga, morao sam da im podilazim, da bih se ogrebao za prevoz do kuće. I na kraju poruka za sve dobronamerne i one druge: Djule i ja nismo u svadji. Prva ljubav zaborava nema.

I tako Rock Village je bio po treći put...

Bilo je puno dobre klope...raznih specijaliteta...jaretina ispod sača...pa, Banat je to...

Tone piva je popijeno...

Nisam pio pivo, još mi je znoj mirisao na ono sa Beerfesta...

Ovoga puta samo ledenu dudovaču...u Sokolcu je najbolja...

Oborila me je, pa šta...kuntirao sam u kombiju Van Gogha...

Nije mi bilo prvi put...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: