четвртак, 6. септембар 2007.

Rolling Stones

PRAVDA, 23. jul 2007.
PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

I ETO DOGODILI SU NAM SE ROLINGSTOUNSI


Rolingstonsi su svirali u Beogradu...Na Ušću...

Dva puta je već trebalo pa nije...Treća sreća...

Šta reći osim da je to jedan od najvećih dogadjaja u novijoj srpskoj istoriji...

Bio sam na stotinama koncerata, ali ovaj ću pamtiti do kraja života...

Story of Rolling Stones


Šta napisati o koncertu Rolingstounsa na Ušću, a ne ponoviti ono što je mnogo puta rečeno. Nedelju dana posle, pošto nam se utisci polako smiruju, da se na miru ukratko podsetimo njihove blistave karijere koja se može okvirno podeliti u četiri faze, koje se poklapaju sa odlascima i dolascima članova benda.

I faza – Brian Jones

Prvu fazu karijere Stounsa čini period šezdesetih godina, kada je u grupi pored pevača Mika Džegera, basiste Bila Vajmana, bubnjara Čarlija Votsa, gitariste Kita Ričardsa, drugi gitarista bio Brajan Džons.

1964 - England's Newest HitmakersPrvi album Stounsa na kojem se nalaze obrade r&r standarda Carol, Route 66, I Just Want to Make Love to You itd. Klavijature na ploči je svirao njihov budući dugogodišnji saradnik i šesti član iz senke Jan Stjuart. Producent je bio Andrew Loog Oldham.

1964 - 12x5Album u produkciji Andrew Loog Oldhama sa hitovima Susie Q, Under the Boardwalk, It's All Over Now, Time Is on My Side itd.

1965 - December childrenAlbum na kojem pored Jana Stjuarta kao gost klavijature svira Džek Niče, producent je bio Andrew Loog Oldham, a ploča donosi hitove You Better Move On, Get Off of My Cloud, Gotta Get Away i As Tears Go By, pesmu koju je Mik Džeger napisao za svoju tadašnju devojku Merijen Fejtful, koja je snimila pre Stounsa.

1965 - Out of our headsDžek Niče je svirao i na ovom albumu, producent je isti, a pored pesme The Last Time tu je i jedan od najvećih hitova Stounsa (I Can't Get No) Satisfaction.

1965 - Rolling Stones NowAlbum koji je objavljen u USA sa istom ekipom kao i na prethodnim pločama. Pomenućemo You Can't Catch Me, Heart of Stone i obradu bluz-standarda Vilija Diksona Little Red Rooster, koja je izazvala mnogo polemika.

1966 - AftermathNešto lošije ocenjen album od strane kritike, ekipa je ista, a ploča donosi dobro poznate hitove Paint It Black, Lady Jane i Under My Thumb.

1966 - Got live if you want itPrvi koncertni album koji dočarava atmosferu sa živih nastupa iz tog perioda. Pored poznatih hitova, na ploči su i pesme Have You Seen Your Mother, Baby, Standing in the Shadow? i klasik Otisa Ridinga I've Been Loving You Too Long.

1967 - Between the buttonsAlbum je ocenjen kao njihov najgori do tada, mada je doneo dva večita hita Ruby Tuesday i Let's Spend the Night Together.

1967 - Jumping Jack FlashČuveni singl sa pesmom koja je kasnije bezbroj puta obradjivana i koja je školska lektira za sve rock-gitariste.

1967 – FlowersAlbum za američko tržište sa izborom pesama sa ranijih britanskih izdanja. Izdvojićemo Mother's Little Helper i Out of Time, pesmu koja će takodje biti mnogo puta obradjivana.

1967 - Their satanic majesties requestJoš jedan loše ocenjen album, koji su Stounsi sami producirali i koji predstavlja vrhunac njihove psihodelične faze. Bolje od ostalih su pesme The Lantern i Citadel.

1968 - Beggars banquet...Pošto su prošli neuspešno kroz svoj psihodelični period, Rolingstonsi se vraćaju bazičnom r&r i objavljuju ovaj antologijski album. Ploču je radio novi producent Džimi Miler, što donosi čvrći zvuk. Pesme za sva vremena su Stray Cat Blues, Parachute Woman, Street Fighting Man i Sympathy for the Devil.


II faza – Mick Taylor

Umesto Brajana Džonsa u grupu dolazi gitarista Mik Tejlor što se može označiti kao početak druge faze u karijeri Stounsa,

1969 - Honky Tonk WomenKlasičan singl sa pesmom, koja će takodje biti bezbroj puta obradjivana. Prva ploča Mika Tejlora sa novom grupom.

1969 - Let it bleedRemek delo u produkciji Džimija Milera, sa čuvenim gostima klavijaturistima Lionom Raselom, Nikijem Hopkinsom i Alom Kuperom, gitaristom Rajom Kuderom i saksofonistom Bobijem Kijzom, koji će postati stalni član njihovog pratećeg benda i svirao je na Ušću. Sa ploče su se izdvojile pesme Gimme Shelter, Midnight Rambler, naslovna Let It Bleed i duga tema You Can't Always Get What You Want, u kojoj učestvuje Londonski Bah hor.

1969 - AltamontKoncertni album sa festivala Altamont u Kaliforniji. Zbog poznate tragedije za vreme nastupa Rolingstounsa, kada su Pakleni Andjeli, na očigled benda ubili jednog mladića iz prvih redova, Stounsi prave dvogodišnju pauzu u izdavanju albuma, a Mik Džeger se tada zarekao da neće više na koncertima pevati pesmu ,,Simpatija za djavola’’ i nekoliko godina se držao tog obećanja.

1970 - Get yer ya yas outOficijelni koncertni album u produkciji Glina Džonsa, kao pokušaj da se zaustavi bujica piratskih izdanja. Veoma uzbudljiva ploča sa koje je teško izdvojiti neku pesmu, jer su sve odlične. Pomenućemo Little Queenie, Sympathy for the Devil, Honky Tonk Women i Jumpin' Jack Flash.

1971 - Sticky fingersJedan od najblistavijih trenutaka u karijeri Stounsa u produkciji Džimija Milera sa velikim brojem gostujućih muzičara od kojih izdvajamo gitaristu Raja Kudera, klavijaturistu Bilija Prestona, saksofonistu Bobija Kijza i poznatog umetnika Endija Vorhola koji je uradio omot. Hitovi za sva vremena su pesme Brown Sugar, Wild Horses, Can't You Hear Me Knocking, Bitch i Sister Morphine.

1972 - Exile on main streetJoš jedna antologijska ploča uradjena u sličnom sastavu kao i prethodna, bez Raja Kudera. Gostovali su pedal-steel gitarista Al Perkins, Dr. John na klavijaturama i veća grupa pratećih vokala. Briljira Mik Tejlor, koji je za relativno kratko vreme dao ogroman doprinos muzici Stounsa. Najuzbudljiviji trenuci na albumu su Rip This Joint, Shake Your Hips, Ventilator Blues, Sweet Black Angel i Tumbling Dice.

1972 - Jamming With EdwardAlbum u produkciji Glina Džonsa, koji su Rolingstonsi snimili zajedno sa klavijaturistom Nikijem Hopkinsom i gitaristom Rajom Kuderom, neobavezno svirajući u studiju za vreme rada na albumu Let it bleed. Na ploči je i poznati bluz-standard Elmora Džejmsa It Hurts Me Too.

1973 - Goats head soupAlbum sa već pominjanim gostima u produkciji Džimija Milera. Džet-setovska ploča sa hitovima Dancing with Mr. D, pesmom posvećenom američkom bluz-gitaristi Džoniju Vinteru Silver Train i numerom koja je obeležila čitavu jednu epohu Angie.

1974 - Its only rock and rollProdukciju su radili Glimer Blizanci, a gostovali su perkusionista Rej Kuper i Čarli Džoli umetnik na klasičnom indijskom instrumentu tabla. Poslednji album Mika Tejlora sa hitovima Dance Little Sister, Fingerprint File, If You Really Want to Be My Friend i naslovnom numerom u kojoj su dali vrlo prostu ali tačnu definiciju, kako svoje muzike tako i svojih života It's Only Rock 'N Roll (But I Like It).

1975 - Rolled Gold…Dvostruka kompilacija koja zahvata sve periode njihove karijere, najsadržajnija do tada.

1975 - Metamorphosis…Album sa do tada neobjavljenim snimcima, koji su uradjeni prilikom snimanja prethodnih ploča kao što su Don't Lie to Me, I'd Much Rather Be With the Boys, We're Wastin' Time, Try a Little Harder, Jiving Sister Fanny, Downtown Suzie, I'm Going Down i druge.

III faza – Ron Wood

Posle albuma ,,To je samo Rock'n'Roll’’, Mik Tejlor napušta grupu, a na njegovo mesto, posle mnogih špekulacija i nagadjanja, dolazi gitarista grupe Faces-Ron Wood, što čini početak treće faze u njihovoj karijeri.

1976 - Black and bluePrvi album Rona Vuda u produkciji Glimer Blizanaca. Gostovali su klavijaturisti Bili Preston i Niki Hopkins, gitaristi Vejn Perkins i Harvi Mendel. Hitovi na ploči su Hot Stuff, Hey Negrita i Crazy Mama.

1977 - Love you liveDvostruki koncertni album sa turneje u okviru koje su Stounsi nastupili u Zagrebu. Na turneji su u pratećem bendu svirali klavijaturisti Bili Preston i Jan Stjuart, saksofonista Mel Kolins i perkusionista Oli Braun. Publika je najbolje reagovala na pesme Honky Tonk Women, Tumbling Dice, You Gotta Move, You Can't Always Get What You Want, It's Only Rock 'N Roll (But I Like It), Brown Sugar i naravno Jumpin' Jack Flash.

1978 - Some girlsGlimer Blizanci su producirali ovaj fenomenalni album na kojem gostuju Šugar Blu na usnoj harmonici, Vudov saradnik iz grupe Faces klavijaturista Jan MekLogan i saksofonista Mel Kolins. Ploča prepuna hitova Far Away Eyes, Just My Imagination (Running Away With Me), When the Whip Comes Down, Beast of Burden i stilski zaokret Miss You.

1980 - Emotional rescuePočetkom osamdesetih godina, Stounsi pored r&r u svoj repertoar uvode soul-disko muziku. Album je prošao loše kod kritike. Bolje od ostalih su pesme Where the Boys Go, Down in the Hole i She's So Cold.

1981 - Tattoo youVrlo dobar album na kojem su gostovali saksofonista Soni Rolins, gitarista Vejn Perkins i bivši član benda Mik Tejlor. Veliki hit sa ploče je numera Start Me Up, a izdvojile su se i Slave i Waiting on a Friend.

1982 - Still lifeKoncertni album sa američke turneje, za koji je atraktivan omot uradio poznati japanski umetnik Kazušige Jamazaki. Standarno dobra svirka uz uobičajeni repertoar.

1983 - UndercoverSvi članovi Rolingstonsa, uporedo su gradili i solo karijere i izdali nekoliko zapaženih solo-albuma, zbog toga su usledile sve duže pauze u objavljivanju novih albuma grupe. Na ovom albumu su gostovali saksofonista Dejvid Sanborn, poznati rege-perkusionista Slaj Danbar i klavijaturista Čak Level koji će postati stalni član pratećeg benda. Dva velika hita su na ploči Undercover of the Night i Too Much Blood.

1986 - Dirty Work...Solidan album u produkciji Stiva Lilivajta sa zvučnim gostima Ivanom Nevilom, Džimi Klifom, bubnjarem Stivom Džordanom saradnikom Kita Ričardsa i legendarnim gitaristom Džimijem Pejdžom. Ploča čvrstog zvuka sa koje su se izdvojile numere One Hit (To the Body), Harlem Shuffle i naslovna Dirty Work.

1989 - The London years-Singles Collection...Pored većeg broja kompilacija, koje nismo spomenuli, ova trostruka zbirka svih njihovih singlova je najbolja i najsveobuhvatnija do sada.

1989 - Steel wheels...Izvanredan album u produkciji Krisa Kimsija, rokerskog zvuka iz perioda albuma Tattoo you. Veći broj pratećih vokala, a Bernard Fuler i Liza Fišer će postati stalni članovi pratećeg benda i videli smo ih i na Ušću. Pesme koje pomeraju su Sad Sad Sad, Terrifying, Mixed Emotions i Rock and a Hard Place.

1991 - FlashpointVrlo uzbudljiv koncertni album, poslednja ploča na kojoj svira bas-gitarista Bill Wyman. Ostaće upamćene numere Miss You, Rock and a Hard Place, Paint It Black, Sympathy for the Devil, (I Can't Get No) Satisfaction, Jumpin' Jack Flash, Little Red Rooster u kojoj je gostovao Eric Clapton i kao bonus veliki hit Sex Drive.

IV faza – bez Billa Wymana

Početkom devedesetih godina, originalni član Bil Vajmen je definitivno napustio Stounse, da bi se u potpunosti posvetio solo-karijeri. Skoro 30 godina je bio nezamenljivi čovek iz senke, veoma bitan za zvuk grupe. Prvi je član Rolingstonsa koji je svirao u Beogradu. Bilo je to 03. oktobra 2005. godine, kada je Bill Wyman sa svojom grupom The Rhythm Kings nastupio u Domu Omladine. Velike pauze u izdavanju novih albuma, medjusobne svadje i trzavice, ali uprkos svemu Stounsi su se održali do danas i ogromna energija koju emituju sa svojih koncerata je ista, kao i kad su bili mladi.

1994 - Voodoo loungeBila Vajmana je zamenio poznati crni basista Deril Džons koji je do danas stalni član pratećeg benda Rolingstounsa, slušali smo na Ušću kako nosi zvuk celog benda. Na ploči su gostovali harmonikaš Flako Himenez, trubač Mark Išam i violinista Frenki Gevin. Žestok zvuk što ilustruju numere You Got Me Rocking i Love Is Strong.

1995 - StrippedProducent Don Vous je zaslužan za zvuk albuma sa novim aranžmanima poznatih pesama, medju kojima je i obrada velikog hita Boba Dilana Like a Rolling Stone, koja je iste godine objavljena i kao singl.

1997 - Bridges to BabylonAmbiciozan projekat na kojem je radilo nekoliko producenata i velika grupa poznatih gostujućih muzičara: bubnjar Džim Keltner, klavijaturista Bili Preston, kontrabasista Džef Šarli, saksofonista Vejn Šorter, gitarista Vedi Večel. Na ploči prepunoj vrhunske muzike su i dva velika hita Flip the Switch i Anybody Seen My Baby.

1998 - No securityJoš jedan kvalitetan koncertni album na kojem je gostovao i čuveni bluz-majstor Taj Mahal. Na ploči su numere novijeg datuma sa akcentom na poslednje albume.

2002 - Forty licksU nedostatku novog materijala, objavljena je ova dvostruka kompilacija, koja prikazuje karijeru Stounsa od kraja šezdesetih do kraja devedesetih godina.

2002 - Palais royaleKoncertni album sa nastupa 16. avgusta 2002. godine u Torontu. Na ploči su hitovi iz šezdesetih i sedamdesetih godina.

2004 - Live LicksPoslednji u nizu odličnih koncertnih albuma na kojem gostuju Solomon Bark i Šeril Krou. Izbor pesama je većinom novijeg datuma.

2005 - A Bigger BangKonačno, posle mnogih kompilacija i koncertnih albuma, novi studijski album Stounsa. Produkcija Don Vouz i Glimer Blizanci, prateći bend nekoliko puta pomenut, videli smo ga na Ušću. Najveći hit na ploči je numera Rough Justice.

Prošle nedelje dva grandiozna koncerta pred više desetina hiljada ljudi...

Robert Plant na Exit-u...The Rolling Stones na Ušću...

Ove nedelje mnogo manji koncert velike grupe...

Sutra uveče u Bašti SKC-a svira poznati nemački hevi-metal sastav Blind Guardian...

Da se odmorimo od gužve, biće nešto preko 1000 ljudi...

Svirka će biti odlična...Vidimo se u Bašti...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: