четвртак, 6. септембар 2007.

Type O Negative

PRAVDA, 30. jun 2007.
PIŠE: Miroslav Milošević


Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

U UTORAK UVEČE U BAŠTI SKC SVIRA AMERIČKI SASTAV

TYPE O NEGATIVE

Type O Negative su prvi put u Srbiji...

Njihova muzika je za ljubitelje teškog zvuka...

Momci, ne sekirajte se...Imate fanove i u Beogradu...

Iznenadićete se...Još niste upoznali Beogradsku publiku...

Story of Type O Negative


Prolog

Grupa Type O Negative je osnovana krajem osamdesetih godina u Njujorku, kada je bas-gitarista i pevač njujorškog hevi-metal sastava Carnivore-Piter Stil zaključio da muzika koju je do tada svirao nije ona koju čuje u sebi i hteo je nešto novo, nešto žešće, teže, mračnije, agresivnije, nekomercijalnije. Za novu muziku su mu bili potrebni novi ljudi. Gitarista Keni Hiki, klavijaturista Džoš Silver i bubnjar Džoni Keli su upotpunili postavu grupe, koju su nazvali prema oznaci krvne grupe O Negative. Postava grupe je do danas ostala nepromenjena, kao i muzika.

Kombinacijom elemenata hevi-metala, gotik-roka, industrijske muzike i psihodelije uz vampirske vokale koji dolaze iz samog pakla, stvorili su novi ekstremistički zvuk. Pevaju o mizantropiji, depresiji, ironično otvarajući tamne strane ljudske duše. Kada se razgrne ta njihova muzička skica, stidljivo će se pojaviti blagi uticaji muzike Bitlsa, Alisa Kupera, grupa Kiss i Metallica. Kada se ponovo zagrne, sve je Type O Negative, teško i mračno do bola. U njihovoj muzici nema prelepog zvuka Hemond-orgulja, melanholičnih gitarskih sola, emotivnih vokalnih harmonija.

Njihova muzika nekada zna da boli...

Imaju ogromno sledbeništvo i gomilu imitatora.

1991.

Prvi album Slow Deep And Hard, grupa Type O Negative je objavila 1991. godine. Ploča melodramatičnih uticaja gotik-roka u kombinaciji sa mehaničkom bukom. Album sa neobično dugim pesmama, skoro sve traju po desetak minuta. Pomenućemo Unsuccessfully Coping With The Natural Beauty Of Infidelity, Prelude To Agony i Der Untermensch.

1992.

The Origin Of The Feces je naziv njihovog koncertnog albuma, koji je snimljen na Brajton Plaži u toku Noći Veštica i objavljen 1992. godine. Pored njihovih pesama, na albumu su rimejk pesme Džimija Hendriksa Hej Džo, prekrštena u Hej Pit i neobična obrada velikog hita Paranoid, britanskog hevi-metal sastava Black Sabbath.

1993.

Važan korak unapred, grupa Type O Negative je napravila izdavanjem novog albuma Bloody Kisses, koji je izašao 1993. godine. Blagi pop-uticaji Bitlsa provejavaju kroz tamne dramatične pesme Pitera Stila koje govore o seksu i smrti, a primetan je uticaj i britanske dark-grupe Sisters Of Mercy. Na snimanju albuma su učestvovali Bruklinska Filharmonija, Hor Lezbejki iz Benzonhojsta, Pol Bento-umetnik na tradicionalnom indijskom instrumentu sitaru i Hor Dečaka Visoke Škole Erazmus. Pored odličnih pesama Christian Woman, Black No. 1, Blood and Fire, naslovne Bloody Kisses, na ploči je i obrada hita grupe Isley Brothers Summer Breeze.

1994.

Cenjeni piratski album Suicide Is Self Expression se pojavio 1994. godine. To je snimak koncerta grupe Type O Negative od 16. oktobra 1994. godine, iz dvorane Rok Fabrika u Ludvigsburgu.

1995.

Album Summer Breeze na kojem su nove verzije starih pesama kao i nekoliko koncertnih snimaka, objavljen je 1995. godine. Iste godine izlazi i koncertni album We Suck..., koji je snimljen u Roksi Mjuzik Holu u Njujorku 26. marta 1993. godine.

1996.

Na sledećem studijskom albumu October Rust, koji je objavljen 1996. godine, još više se osećaju pop-uticaji i namera grupe da udje u komercijalnije vode. Ploču su obeležile pesme Love You to Death, Green Man, In Praise of Bacchus i obrada pesme Nila Janga Cinnamon Girl. Iste godine se pojavio piratski album Steel O Dick sa koncerta u Hanover Mjuzik Holu, na kojem se nalazi i obrada velikog hita Light My Fire, američke grupe The Doors.

1997.

Naredne 1997. godine, izlaze koncertni album Live At The Crowbar sa snimkom njihovog nastupa na Stejt Koledžu u Pensilvaniji 15. januara 1997. godine i album Ozzfest Live In Phoenix, sa koncerta u Feniksu u Arizoni 26. juna iste godine.

1998.

Album sa retkim starim snimcima, novim verzijama nekih pesama i obradama pod nazivom Stone Flowers, grupa Type O Negative je objavila 1998. godine. Izmedju ostalih na ploči se nalazi i obrada pesme Džimija Hendriksa Manic Depression u izvodjenju grupe Carnivore, prethodnog sastava lidera grupe Type O Negative Pitera Stila.

1999.

Po opštem mišljenju, svoj najbolji album World Coming Down, grupa Type O Negative objavljuje 1999. godine, pod vidnim uticajem grupe Black Sabbath i Bitlsa. Pored izvanrednih numera Creepy Green Light, All Hallows Eve i World Coming Down, na ploči se nalazi Medley sa zanimljivim teško-metalnim obradama pesama Bitlsa Day Tripper, If I Needed Someone i I Want You [She's So Heavy].

2000.

Odlična kompilacija The Least Worst Of, koja predstavlja retrospektivu karijere grupe Type O Negative, objavljena je 2000. godine, na kojoj se nalaze remiksovane verzije njihovih hitova i neki do tada neobjavljeni snimci.

2003.

Novi studijski album Life Is Killing Me izlazi 2003. godine, sa hitovima kao što su I Don't Wanna Be Me, Anesthesia, Drunk in Paris, The Dream Is Dead i naslovna Life Is Killing Me. Na snimanju su učestvovali stari saradnici Hor Lezbejki iz Benzonhojsta i umetnik na sitaru Pol Bento. Iste godine se pojavio još jedan piratski album Warsaw Hospital, sa snimkom koncerta u Varšavi 08.jula 2003. godine.

2006.

Dvostruka kompilacija Symphony For The Devil je objavljena 2006. godine, na prvom disku se nalazi Santana Medley sa obradama hitova Evil Ways, Oye Como Va i Black Magic Woman, drugi CD je kolekcija DVD-snimaka. Iste godine je izašla još jedna vrlo dobra kompilacija njihovih najpoznatijih pesama The Best Of Type O Negative.

2007.

Poslednji studijski album grupe Type O Negative pod nazivom Dead Again, koji je posvećen Raspućinu, objavljen je ovog proleća i njegova promocija je u toku. Pesme sa ovog albuma Tripping a blind man, The profit of doom, September sun, Halloween in heaven, Some stupid tomorrow i naslovna Dead Again, biće okosnica njihovog nastupa u Beogradu.

Epilog

Muzika grupe Type O Negative je teška i mračna do bola.

Ljubitelji šlagera i balada ne uživaju u njihovoj muzici.

Njihova muzika nekada zna da boli.

Dakle, ljubitelji šlagera i balada neće doći...

Njihova muzika je za ljubitelje teškog zvuka...

Momci, ne sekirajte se...Mnogi će doći...

Imate fanove i u Beogradu...Iznenadićete se...

Još niste upoznali Beogradsku publiku...

Sve pesme će pevati zajedno sa Vama...

Vidimo se u bašti SKC...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: