четвртак, 6. септембар 2007.

Gitarijada 2007 - izvestaj


PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt: miroslav_milosevic@vektor.net

41. GITARIJADA U ZAJEČARU


Završena je 41. zaječarska gitarijada...

Veliki ustupci Radio Televiziji Srbije...

Manja poseta nego ranijih godina...

Dobra organizacija uz sitnije propuste...

PRVI DAN:

Program je otvorio poznati klavijaturista Ken Hensley, osnivač legendarne grupe Uriah Heep. Sa svojim pratećem bandom Live Fire, koji čine norveški muzičari, svirao je pesme sa svojih solo-albuma Last Dance, poslednjeg Blood On The Highway i nekoliko hitova Uriah Heep kao što su July Morning, Easy Leaving, The Wizzard, Lady in black, Stealin, Circle of hends i na bis čuvenu Gipsy. Publika je reagovala i prepoznala hitove Uriah Heep. Odličan bend, čiji su članovi mnogo mladji od Hensleya, udahnuo je energiju i novu krv i 63-godišnjem Kenu, velikom gospodinu, koji se nije ponašao kao rock star, već je bio neposredan i ljubazan prema svima.

U takmičarskom delu prvog dana je nastupilo prvih 6 bendova koji su se plasirali u polufinale.

Posle demo-bendova, nastupili su veterani jugoslovenskog roka Divlje Jagode, predvodjeni gitaristom Seadom-Zeletom Lipovačom. Pevač Pero Galić je uspostavio dobar kontakt sa publikom, koja ih je odlično primila i zajedno sa bendom pevala njihove hitove Motori, Marija, Konji, Dobrodošla ljubavi i ostale.


DRUGI DAN

Legende jugoslovenskog roka Dado Topić sa svojom grupom Time, koja zadnjih par godina deluje kao trio u kojem su pored Topića koji svira bas-gitaru i peva još bubnjar Ratko Divjak i legendarni gitarista Vedran Božić, ovoga puta su nastupili u proširenom sastavu sa dve preslatke pevačice Suzanom i Lejlom, koje su ne samo obogatile njihov zvuk, već su doprinele svojom pojavom da i njih trojica izgledaju lepše na sceni. Publika ih je odlično primila, Dado se na početku zahvalio organizatorima, pošto je prvi put na Gitarijadi, a autora teksta je prijatno iznenadio jer ga je spontano posebno pozdravio sa scene kao svog velikog prijatelja. Vedran Božić je svirao fenomenalno i videlo se da je baš bio motivisan i raspoložen za svirku. Još jednom je pokazao da je najveći majstor gitare na ovom prostorima, što mora da bude uzor mnogim mladim muzičarima sa ušima prepunim vode. Pored par novih pesama, grupa Time je odsvirala sve hitove sa svojih antologijskih albuma i za kraj čuveni hit, koji se ovom prilikom zvao Rock’n’roll u Zaječaru.

U takmičarskom delu drugog dana je nastupilo drugih 6 bendova koji su se plasirali u polufinale.

Posle polufinala demo-bendova, nastupila je grupa Neverne Bebe. Publika je znala sve njihove pesme. Odlična svirka, osmišljen scenski nastup. Braća Djurdjević i ostali su iskusna ekipa sa dugom kilometražom. Grupa koja ima najviše nastupa. Vrhunac je bila obrada čuvenog hita grupe Smak Daire, u okviru koje je Jelena Pudar otpevala Zajdi, zajdi što je mnogima nateralo suze u očima. Izvanredno, oduševili su me. Drugi vokal Jana Šušteršič je takodje izvanredno pevala i animirala publiku svojim umećem na kongama, a Randja je po ko zna koji put dokazao da je jedan od najboljih gitarista srednje generacije. Nastup u Zaječaru i još nekoliko sledećih će biti priprema za njihov veliki koncert koji je planiran za kraj oktobra ove godine u Sava Centru. Srećno, Bebe.

TREĆI DAN

Grupa Wishbone Ash, predvodjena jedinim originalnim članom gitaristom Andy Powellom. Odsvirali su svoj standardni set melodičnog twin-gitar hard roka, pesme sa poslednjeg albuma Clan Destiny i stare antologijske hitove Phoenix, Time Was, The King Will Come, Throw Down the Sword I na bis Blowin' Free. Vrhunski do perfekcije. Publika ih je odlično primila.

U takmičarskom delu trećeg dana je nastupilo drugih 6 bendova koji su se plasirali u finale.

Po odluci žirija u kojem je izmedju ostalog sedeo i veliki rok-poznavalac Bane Lokner, najbolji je bio beogradski sastav Nightfall, a po odluci publike grupa iz Pirota Anti Dote. Ali da znate da su sa njima iz Pirota u Zaječar stigla i 3 autobusa, prepuna njihovim fanovima. Ko umije, njemu nagrada.

Kao poslednji nastupio je mlad I perspektivan bend Riblja Čorba, kako ih je predtavio Bora. Ovoga puta, Čorba je svirala uglavnom brze stvari, bez pauze i predaha, što je izazvalo eksploziju u publici. Sve hit do hita, u horu sa publikom, koja se okupila u mnogo većem broju, nego na početku Gitarijade.

Zvuk i rasveta su bili odlični, za šta je bila odgovorna poznata firma Magic Light, jedina zamerka je previše belog svetla, što je umanjivalo utisak rok-dogadjaja, ali to je bio ustupak RTS-u, radi snimanja.

Pojedine press-konferencije učesnika su bile u isto vreme kada su nastupali bendovi, pa se ništa nije čulo, to bi bila mala zamerka organizatorima, inače ostalo je bilo sve odlično.

I tako Gitarijada je bila po 41. put...

Matori su pokazali da mladi moraju još mnogo da uče...

I da izbace vodu iz ušiju...

Rock and roll je teška rabota...

Vidimo se dogodine, po 42. put...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: