субота, 8. септембар 2007.

Freddie Mercury (1946-1991)

PRAVDA, 10. septembar 2007
PIŠE: Miroslav Milošević




Kontakt:

1. miroslav_milosevic@vektor.net

2. www.myspace.com/mmilosevic

3. www.rocktrezor.blogspot.com


PODSEĆANJE NA VELIKOG FREDIJA (1946-1991)

Protekle nedelje je obeležena godišnjica rodjenja Fredija Merkjurija...

Pevač grupe Queen je rodjen 05. septembra 1946. godine...

Umro je 21. novembra 1991. godine...

Domaće i svetske radio i tv stanice su tome posvetile dužnu pažnju...

Fredi Merkjuri je to itekako zaslužio...

Ovo je naš mali doprinos legendi koja živi...

Freddie Mercury je rodjen 05. septembra 1946. godine u Zanzibaru, pod imenom Frederik Farok Bulsara. Dete roditelja persijsko-indijskog porekla, Fredijev otac Bomi je bio službenik britanske vlade. Imao je mladju sestru Kašmiru, koja je bila jako vezana za njega.

Osnovnu školu je završio u Indiji u malom mestu u blizini Bombaja, živeći kod svoje bake. Po završetku osnovne škole, vratio se u Zanzibar i promenio je ime, pošto se upisao u englesku školu.

Još kao mali, Fredi je ispoljio prirodan talenat i ljubav prema umetnosti i muzici. Pohadjao je na časove klavira i ubrzo otkrio u sebi i sklonost prema rock and rollu. Kao tinejdžer je svirao klavir u lokalnim rock-bendovima sa prijateljima iz škole.
Zbog političke situacije u Zanzibaru, sadašnjem delu Tanzanije a u to vreme britanskoj koloniji, Fredi se sa porodicom 1964. godine, preselio u Englesku, gde se upisao na
Ealing College of Art.
Krajem šezdesetih godina, priključio se svojim drugarima sa koledža gitaristi Brajanu Meju i bubnjaru Rodžeru Tejloru u njihovoj rock-grupi Smile, u kojoj je svirao klavir.
Nezadovoljan statusom i muzikom grupe Smile,
koja se nije uklapala u njegovu muzičku zamisao, Fredi je 1970. godine napustio, želeći da stvara muziku pod hevi-uticajima Džimija Hendrixa i grupe Led Zeppelin uz korišćenje glam-rock elemenata Marka Bolana i Dejvida Bouvija.
Radi realizovanja svojih muzičkih ideja, kojima nije mogao da se odupre, Fredi je pozvao Brajana Meja i Rodžera Tejlora i uz dodatak bas-gitariste Džona Dikona, nastala je grupa Queen.
Diskografija grupe Queen je impozantna. Oni su objavili nekoliko kolosalnih i antologijskih albuma, od kojih svakako treba pomenuti A night at the Opera (1975), A day at the Races (1976), Jazz (1978), The Game (1980), The Works (1984), A kind of Magic (1986), Innuendo (1991).
Njihovi grandiozni koncerti na Vembli-stadionu i arenama širom sveta je bilo nešto najuzbudljivije što se moglo čuti i videti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, gde je Fredi prikazivao svoj raskošni teatralni talenat,
o čemu svedoče brojni koncertni albumi i video DVD-izdanja. Mnogo godina posle Fredijeve smrti, grupa Queen je reinkarnirana sa još jednom britanskom rock-legendom, poznatim pevačem Polom Rodžersom.
Fredi Merkjuri je paralelno sa karijerom grupe Queen, razvijao i svoju solo-karijeru koju je započeo 1973. godine, kada je sa prijateljima iz grupe Queen objavio ploču sa pesmom Bič Bojsa I can hear music, pod pseudonimom Lari Lureks.
Za potrebe muzike za film Metropolis,
kompozitor Djordjo Moroder je angažovao Fredija u pesmi Love kills, koja je postala hit i ušla na UK Top 20.
Samostalni album Mr. Bad Guy,
Fredi Merkjuri je objavio 1985. godine, uz pomoć gitarista Pola Vinsenta i Freda Mendela, basiste Stefana Vizneta i bubnjara Kurta Kresa. Ploču su obeležili veliki hitovi kao što su I Was Born to Love You, Living on My Own, Foolin' Around i naslovna Mr. Bad Guy.
Dve godine kasnije, Fredi je 1987. godine snimio obradu poznate pesme grupe Pleters
The Great Pretender. Bio je to veliki hit, koji se plasirao na UK Top 5.
Naredne 1988. godine, Fredi Merkjuri je krunisao svoju ljubav prema operi, izdavanjem ambicioznog albuma Barselona,
koji je snimio u duetu sa poznatom operskom divom Monserat Kabalje. Album je ušao na UK Top 10, a održali su i nekoliko velikih stadionskih koncerata.
Privatni život Fredija Merkjurija je bio prilično kontroverzan i direktno se odrazio kako na njegovu solo-karijeru, tako i na karijeru grupe Queen. Ranih sedamdesetih godina, Fredi je stupio u dugu vezu sa svojom devojkom Meri Ostin, koja će mu pored sestre Kašmire do kraja života ostati najbolji i najverniji prijatelj, uprkos njegovom seksualnom preobraćenju na svoj pol.
Početkom osamdesetih godina, Fredi je počeo često da posećuje klubove i kupatila za gej-populaciju u Njujorku, imao je više kratkih seksualnih veza sa muškarcima koje je na tim mestima sretao, a 1985. godine je stupio u dugu homoseksualnu vezu sa svojim frizerom Džimom Hatonom,
koja je trajala do njegove smrti.
Tokom 1987. godine, Fredi je saznao da je zaražen HIV-virusom što je javno priznao, ali je nastavio svoju muzičku karijeru. Njegova borba protiv AIDS-a nije bila uspešna.
Fredi je umro 21. novembra 1991. godine, usled bronhijalne pneumonije, izazvane AIDS-om.
Džim Haton je svoju ljubavnu vezu sa Fredijem Merkjurijem opisao u svojoj knjizi Mercury and Me.
Posthumno je 1995. godine, objavljen album grupe Queen Made in Heaven, kao i veliki broj kompilacija sa hitovima grupe i iz samostalnog Fredijevog opusa.
Svojim testamentom, Fredi je polovinu svog ogromnog bogatstva ostavio svojoj devojci Meri Ostin,
a drugu polovinu svojim roditeljima i sestri Kašmiri. Posebno je zaveštao po 500.000 funti svom ljubavniku Džimu Hatonu, ličnom sekretaru Piteru Fristonu, kuvaru Džo Faneliju, a svom vozaču i telohranitelju Teriju Gidingsu je ostavio 100.000 funti.
Meri Ostin nije htela da uzme nasledstvo, već je u švajcarskom gradu Montreu osnovala
The Mercury Phoenix Trust, Fredijevu fondaciju za borbu protiv AIDS-a. U tom gradu je podignut monumentalni spomenik Frediju Merkjuriju. Ostala je zauvek zabeležena izjava Meri Ostin:,,Htela sam da sve bude drugačije, uvek sam želela da umrem pre njega, znam da mu nedostajem kao što i on meni nedostaje’’.
Grupa Queen je 1992. godine na stadionu Vembli, organizovala veliki humanitarni koncert u počast Frediju Merkjuriju, na kojem su nastupile najveće zvezde svetskog rock and rola, kao Elton Džon, Guns n roses, Seal, Metallica, Dejvid Bouvi, Robert Plant, Eni Lenoks, Rodžer Daltri, Džordž Majkl i drugi.
Pored opčinjenosti muzikom, Fredi Merkjuri je bio veliki ljubitelj mačaka, voleo je te umiljate životinje, a svoj album Mr. Bad Guy je posvetio mačkama. Takodje je uplaćivao velika novčana sredstva raznim Fondacijama za zaštitu mačaka.
Njegova sestra Kašmira
je 2000. godine dala ekskluzivni intervju jednom britanskom časopisu, gde je iznela mnoge do tada nepoznate detalje iz Fredijevog života.

Bilo je to podsećanje na velikog Fredija Merkjurija...

Njegovo ime je zlatnim slovima upisano u istoriji rock and rolla...

Poneko će imati primedbe na njegov privatni život, ali i takvi priznaju da je stvarao večitu i nebesku muziku...

U sledećim brojevima, pisaćemo o drugim rock-legendama...

Do tada slušajte Boemsku rapsodiju i Mi smo šampioni...

I naravno, čitajte Pravdu...


LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

Нема коментара: