четвртак, 6. септембар 2007.

INXS


PRAVDA, 02. maj 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

miroslav_milosevic@vektor.net

VEČERAS U BAŠTI SKC AUSTRALIJSKA GRUPA INXS


Braća Faris sa ekipom u Beogradu...

Kenguri, dobrodošli u Srbiju...

Story of INXS

1980.

Početak priče o grupi INXS odvešće nas na kraj sedamdesetih godina, kada su braća Tim Faris-gitarista, Džon Faris-bubnjar i Endrju Faris-klavijaturista, 1977. godine u Sidneju osnovali new-wave grupu Farriss Brothers. Pored njih u prvoj postavi su bili Kirk Pendžili-saksofonista, Geri Birs-basista i energični pevač Majkl Hačins. Grupa se seli u Pert, menjaju ime u INXS i 1980. godine, izdaju svoj prvi album INXS, na kojem su ponudili svoju sinti-pop varijantu crne dens muzike i jakih uticaja belog soula, što ilustruju numere Doctor i On A Bus.

1981.

Drugi album grupe INXS-Underneath The Colours, koji je objavljen sledeće 1981. godine, predstavlja kontinuitet muzičkog izraza započetog na prvom albumu, dobro se prodavao u Australiji i otvorio vrata grupi INXS za veće internacionalne uspehe. Sa ovog albuma su se izdvojile pesme What Would You Do i naslovna Underneath The Colours.

1983.

Muzika grupe INXS je pod velikim uticajem Dejvida Bouvija, grupa The Doors i Roxy Music, a naročito je veliki uticaj Rolingstonsa koji će obeležiti čitavu njihovu karijeru.

Harizmatični pevač Majkl Hačins je oponašao Mika Džegera, kako u vokalnom smislu tako i u scenskom izrazu. Svoj treći album, a prvi za američko i svetsko tržište Shabooh Shoobah, grupa INXS objavljuje 1983. godine. Odličan album koji ulazi na Top 5 listu albuma. Hitovi sa ove ploče su Black And White i Don't Change.

1984.

Čuveni producent fanki muzike Najl Rodžers radiće na sledećem albumu grupe INXS- The Swing iz 1984. godine, što će uticati da se na ovoj ploči grupa INXS okrene fanki zvuku sa čvrstom svirkom, eksplozivnom ritam sekcijom i savršenom produkcijom. Nekoliko istaknutih muzičara su pevali prateće vokale (Dženi Moris, Dejvid Spiner, Norma Luis, Frenk Sims i Deril Hol). Album The Swing, na kojem je primetan veliki uticaj Rolingstonsa, od grupe INXS će napraviti svetske mega-zvezde. Hitovi sa ovog albuma su Face The Change i Original Sin.

1985.

Posle albuma The Swing, popularnost grupe INXS raste svuda u svetu, osim u Velikoj Britaniji, jer Englezi nisu mogli da progutaju muziku pod očiglednim uticajem Rolingstonsa i oponašanje njihove ikone-Mika Džegera. Taj uticaj je možda najuočljiviji na sledećem albumu grupe INXS- Listen Like Thieves, koji u produkciji Krisa Tomasa izlazi 1985. godine i na kojem je gostovao poznati perkusionista Rej Kuper. Upamćene su ostale numere Good - Bad Times i naslovna Listen Like Thieves.

1987.

Vrhunac karijere grupe INXS je album Kick iz 1987. godine, ponovo u produkciji Krisa Tomasa. Prodat je u nekoliko miliona primeraka, iako je i dalje primetan uticaj Rolingstonsa i do tada najočitije imitiranje vokalnog izraza Mika Džegera, hitovi sa ovog albuma su dugo vladali top-listama i grupa INXS je u tom periodu, pored irske grupe U2 bila najveća i najpopularnija svetska rok-atrakcija. Veliki hitovi sa ove ploče su naslovna numera Kick, kao i pesme Mystify i Need You Tonight.

1990.

Fenomenalan uspeh albuma Kick, grupa INXS je pokušala da ponovi svojim sledećim albumom X iz 1990. godine, na kojem je gostovao poznati bluz-umetnik na usnoj harmonici-Čarli Muzelvajt. Iako i na ovom albumu ima nekoliko svetskih hitova, iako se prodavao u milionskim tiražima, opšta je ocena da nije uspeo da dosegne veličanstvenost albuma Kick. To medjutim, ogromnoj armiji njihovih obožavalaca nije smetalo, pa je i ova ploča dugo vladala top-listama. Sa albuma X ostaće zapamćene pesme Disappear, On My Way i možda najveći hit u čitavoj njihovoj karijeri Suicide Blonde.

1991.

Početkom devedesetih godina, verna kopija Mika Džegera-pevač Majkl Hačins uspeva da osvoji i do tada neosvojivu tvrdjavu-Veliku Britaniju. Pokorio ih je na prepunom stadionu Vembli, jula meseca 1991. godine. Sa tog koncerta je objavljen vrlo uzbudljiv živi album Live Baby Live. U to vreme počinje i Hačinsova burna romansa sa poznatom australijskom pop-pevačicom Kajli Minog. Bilo je to vreme Majkla Hačinsa, ceo svet mu je bio pod nogama.

Nadajmo se da će atmosfera sa ovog albuma biti slična i večeras u bašti SKC-a.

1992.

Na sledećem albumu Welcome To Wherever You Are, koji je objavljen naredne 1992. godine, grupa INXS uvodi kompletnu duvačku liniju, što daje novi kvalitet njihovom prepoznatljivom zvuku. Produkciju su uradili sami, pokušavajući da ublaže dotadašnji veliki uticaj Rolingstonsa na njihov zvuk, pa ploča zvuči nekako svežije i orginalnije. Album su obeležile numere Baby Don't Cry i Heaven Sent.

1993.

Novi album grupe INXS pod nazivom Full Moon Dirty Hearts, izlazi naredne 1993. godine, ponovo uz dodatak kompletne duvačke linije. Gostovala je Krisi Hajnd-lider grupe Pritenders i sa Majklom Hačinsom otpevala nekoliko pesama u duetu. Album je ocenjen najvišim ocenama od strane kritike, a ostaju upamćene pesme The Messenger, I'm Only Looking i naslovna Full Moon Dirty Hearts.


U drugoj polovini devedesetih godina, ključna figura grupe INXS i velika rok-zvezda-pevač Majkl Hačins živi prilično razuzdano, pa je usledila poveća pauza u aktivnostima grupe (u medjuvremenu je objavljeno nekoliko kompilacija sa najvećim hitovima). Majkl Hačins je bio akter nekoliko skandala, posle veze sa Kajli Minog-njegova sledeća velika ljubav je Paola Jejts-supruga lidera grupe Bumtaun Rets-Boba Geldorfa, što je razorilo njihov brak i oni su se razveli.

Majkl Hačins je 1997. godine u produkciji lidera grupe Geng Of Four-Endrjua Džila snimio solo-album na kojem gostuju pevači grupa The Clash i U2-Džo Stramer i Bono Vox i koji će biti objavljen dve godine kasnije, a grupa INXS iste 1997. godine izdaje novi album Elegantly Wasted, u produkciji čuvenog hevi-metal producenta Brjusa Feirberna. Najpoznatije pesme sa ove ploče su Don't Lose Your Head i naslovna Elegantly Wasted.

Oreol najveće rok-zvezde tog vremena, česti skandali i ljubavni lomovi su bili veliko opterećenje za pevača Majkla Hačinsa, pritisak kojem nije odoleo i u trenutku nervnog rastrojstva, 22. novembra 1997. godine, on je izvršio samoubistvo. Pronadjen je obešen u svojoj hotelskoj sobi u Sidneju.

Umesto epiloga...INXS posle Hačinsa

Veliki gubitak, ne samo za grupu INXS već i za ceo rok-svet. Grupa INXS će neminovno napraviti veliku pauzu, posle smrti svog ključnog člana. Posle dve godine, na koncertu u Sidneju kao gost je nastupio poznati crni pevač Terens Trent The Arby, a iste 1999. godine je posthumno objavljen i ranije spomenuti solo-album Majkla Hačinsa.

Posle 4 godine, 2003.- grupa INXS je bezuspešno pokušala da se reformira sa pevačem Džonom Stefinsom.

2005...do danas

Posle nekoliko audicija, izabran je kanadski pevač J. D. Fortune, sa kojim grupa INXS 2005. godine, objavljuje novi album Switch, a on će pevati i večeras u bašti SKC-a.


A večeras...

Večeras će INXS podići na noge SKC, pesmama Pretty Vegas, Devils Party, Perfect Strangers sa njihovog za sada poslednjeg albuma Switch, a naravno da će odsvirati i sve pesme koje smo pomenuli u ovoj priči.


Završavamo priču o burnoj istoriji grupe INXS...

Hačins neće doći u Srbiju sa svojim kengurima...Kenguri, dobrodošli u Beograd...

Posle INXS, Tašmajdan će zapaliti The Cult...

Čekamo ih...Da zasviraju Sweet Soul Sister, Fire Woman, etc...

Do tada, slušajte R&R i čitajte Pravdu…

LONG LIVE ROCK AND ROLL!!!

Нема коментара: