четвртак, 6. септембар 2007.

Glenn Hughes


PRAVDA 12. i 14. maj 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

GLEN HJUZ U DIMITROVGRADU


Music for the Divine

U sredu uveče 09. maja u Dimitrovgradu je održao koncert poznati britanski bas-gitarista I pevač, bivši član grupa Trapez, Deep Purple I Blek Sabbath, Glen Hjuz. (Glenn Hughes)

Koncert je bio u okviru programa Peace Festa i povodom otvaranja nove sportske dvorane koja nosi njegovo ime i zove se ,,Glen Hjuz Mjuzik Hol’’.(Glenn Hughes Music Hall)


INTERVJU:

Intervju sa Glen Hjuzom je ekskluzivan I radjen je u backstage-u, pred sam izlazak na scenu, što je retkost, muzičari to nerado prihvataju, jer se koncentrišu za nastup.

Glen Hjuz je prihvatio, pošto mu je objašnjeno da je pre dva dana na Nacionalnom Radiju Fokus u serijalu Rok Trezor išla emisija o njemu I za uspomenu je dobio CD sa snimkom emisije.


MM: Dobro veče, gospodine Hjuz I dobrodošli u Srbiju

GH: Hvala, lepo je biti ovde

MM: Vi niste prvi put u Srbiji

GH: Nisam

MM: Bili ste sa grupom Deep Purple pre 32 godine

GH: Da, bilo je to jako davno

MM: Mislim da je to bila 1975. godina, svirali ste u Beogradu

GH: Tako je

MM: Bio sam na tom koncertu

GH: Vau, izgledate mladi za to

MM: Pa I nisam baš, ja sam 1956. godište, 4 godine mladji od Vas

GH: Ha, ha, ha, vreme baš prolazi

MM: Dobro poznajem Vašu muziku I ne samo Vašu, Rock and Roll je moja oblast

GH: Hvala Vam na tome, nastavite tako

MM: Pre dva dana na Radiju Fokus u mojoj emisiji Rok Trezor, ispričali smo priču o Vama

GH: Da, to sam već čuo

MM: Bila je Vaša biografija, slušala se Vaša muzika od prvog do poslednjeg albuma, pričalo se o Vašoj saradnji sa velikim imenima rok-muzike, posebno sa Džo Lin Tarnerom

GH: Mmmmm, lepo, baš ste detaljni

MM: Šta ćete svirati večeras ?

GH: Sviraću nekoliko odabranih hitova grupe Deep Purple I pesme sa moja poslednja dva albuma Soul Mover i Music for the Divine, to su veoma važni albumi za mene

MM: Vaš poslednji album ste uradili sa bivšim gitaristom grupe Red Hot Čili Pepers, Džonom Frusijanteom

GH: Da, tako je, sa Frusijanteom

MM: Recite nešto o stilu Vaše muzike

GH: O mom muzičkom stilu, pa mislim da svi znaju koju muziku ja sviram

MM: Izvinite, mislio sam na poslednji album

GH: O kej, to je mešavina roka, fanka i soula, mešavina različitih stilova i uticaja, snažnih muzičkih uticaja kroz celu moju karijeru

MM: Prvi put ste u Dimitrovgradu ?

GH: Da, predivno je, gledam na moju dvoranu ,,Glen Hjuz Mjuzik Hol’’ i srećan sam

MM: To je interesantna ideja, da objekti u Srbiji dobijaju imena po velikim svetskim rok end rol zvezdama

GH: To je čudesno, predivno, ovo je prelepo mesto, ja sam počastvovan idejom gradonačelnika ovog grada da ova dvorana dobije moje ime, velika velika čast za mene

MM: Hvala, znam da morate da se spremite za nastup

GH: Hvala i Vama, Bog Vas blagoslovio

MM: Da slomijete nogu

GH: Ma, slomiću obe

Pozdravili smo se tradicionalnim rokerskim pozdravom pred izlazak na binu ,,da slomiješ nogu’’ i ,,slomiću obe’’.

KONCERT

A onda se Glen Hjuz popeo na binu i sa svojim bendom, u kojem je glavni čovek njegov dugogodišnji saradnik gitarista Džej Džej Marš, rutinski i profesionalno otprašio koncert.

Počeo je sa muzikom grupe Deep Purple, prvo je izveo pesmu Stormbringer i nastavio sa numerom Might Just Take Your Life. Potom su se nizale pesme sa njegova poslednja dva albuma Soul Mover i Music for the Divine, da bi se pred kraj koncerta vratio grupi Deep Purple i izveo pesme Mistreated i You Keep On Moving. Oficijelni deo koncerta je trajao tačno 1,5 sat, a bio je jedan bis, kada je Glen Hjuz odsvirao numeru Steppin On sa svog poslednjeg albuma Music for the Divine i za sam kraj veliki hit grupe Deep Purple, pesmu Burn.

Publika ga je odlično primila, a Glen Hjuz je celo vreme koncerta animirao manirom iskusnog rokera.

KARIJERA

Početak priče o karijeri Glena Hjuza, vratiće nas na početak sedamdesetih godina, tačnije u 1969. godinu, kada je Glen Hjuz zajedno sa klavijaturistom Terijem Roulijem, bubnjarem Dejvom Holandom i gitaristom Melom Gejlijem osnovao grupu Trapez.

Posle angažmana u grupi Trapez, Glen Hjuz odlazi u grupu Deep Purple. Hjuz je sa grupom Deep Purple snimio 3 studijska albuma, bio je sa njima pre 32 godine u Beogradu u Hali Pionir, a kada se grupa u drugoj polovini sedamdesetih godina razišla, Glen Hjuz je 1977. godine sa svojim drugarima iz grupe Trapez i čuvenim kanadskim gitaristom Petom Traversom izdao svoj prvi solo-album, pod nazivom Play Me Out, na kojem su uglavnom soul-numere u Tamla-Motoun tradiciji.

Glen Hjuz 1982. godine sa gitarističkim virtouzom Petom Tralom, kasnijim članom čuvene grupe Azija, objavljuje vrlo dobar album Hjuz/Tral.

Mel Gejli gitarista grupe Trapez, 1985. godine zajedno sa Glen Hjuzom I vrhunskim muzičarima kakvi su bubnjar Kozi Pouel, basista Nil Mjurej i klavijaturista Don Ejri osniva super-grupu Fenomena.

Sledeće 1986. godine, Glen Hjuz prelazi u grupu Blek Sabat, koja te godine objavljuje fenomenalan album Seventh Star.

Album pod jednostavnim nazivom Bluz izlazi 1992. godine. Na toj ploči sviraju cenjeni gitaristi Džon Noram iz švedske grupe Europe I američki gitaristički heroj Riči Kotzen.

Sledećih godina, Glen Hjuz često nastupa uživo i jedan od tih mnogobrojnih koncerata je ovekovečen na albumu Burning Japan Live iz 1994. godine, koji je Hjuz snimio sa klavijaturistom švedske grupe Europe Mič Mičelijem i poznatim švedskim gitaristom Tomasom Larsonom. To je ploča koja sigurno spada medju 10 najboljih koncertnih albuma svih vremena.

Iste godine, Glen Hjuz sa istom ekipom švedskom muzičara, objavljuje i svoj novi studijski album pod nazivom From Now On, a sledeće 1995. godine sa svojim starim saradnikom gitaristom Petom Tralom snimio je album Feel.

Mark Bonila, američki gitaristički virtouz mladje generacije, će biti glavni saradnik Glena Hjuza na njegovom sledećem studijskom albumu Addiction, koji je objavljen 1996. godine, kao i na albumu The Way It Is, koji je izašao 1999. godine i na kojem svira i legendarni klavijaturista Kit Emerson.

Geoff Downes, klavijaturista grupa Yes I Azija I Glen Hjuz će 1998. godine objaviti vrlo interesantan album Work Tapes, mešavinu različitih muzičkih stilova…

2000. godine, Glen Hjuz je sa gitaristom Džej Džej Maršom izdao dvostruki album Povratak Kristalne Karme i sa italijanskim gitaristom Darijom Molom album Vudu Hil.

Sledeće 2001. godine, Glen Hjuz je sa svojim saradnikom sa prvog solo-albuma, kanadskim gitaristom Petom Traversom objavio svoj novi studijski album Building the Machine.

Glen Hjuz i poznati američki rok-pevač Džo Lin Tarner, bivši član grupe Deep Purple i grupe Ričija Blekmura Rejnbou, u saradnji sa poznatim rok-gitaristima Polom Džilbertom i Džonom Sajksom, objavili su 2002. godine prvi u nizu svojih zajedničkih projekata pod nazivom Hjuz/Tarner Project i koncertni album Live in Tokio, uz učešće cenjenih japanskih rok-muzičara klavijaturiste Tošija Egave i gitariste Akire Kajijame.

Naredne 2003. godine je sa svojim starim saradnikom gitaristom Džej Džej Maršom objavio album Songs in the Key of Rocki sa pevačem Džo Lin Tarnerom album Hjuz/Tarner Project 2.

Posle dve godine odmora, 2005. godine, Glen Hjuz je sa čuvenim gitaristom legendarne grupe Blek Sabat i svojim ranijim saradnikom Tonijem Ajomijem objavio zajednički album Fused i u saradnji sa gitaristom Džej Džej Maršom album pod nazivom Soul Mover.

Poslednji studijski album Glena Hjuza Music for the Divine izlazi 2006. godine, kao i album sa više izvodjača Moonstone Project.


Šta reći na kraju ? Došlo vreme da objekti po Srbiji dobijaju imena po znamenitim svetskim rokerima.

Long Live Rock and Roll !!!

1 коментар:

Unknown је рекао...

Divno prikazan bogati muzički rad fenomenalnog gitariste. Impresivan je broj muzičara s kojima je Glenn Hughes saradjivao tokom svoje karijere. Hvala Rock Trezoru i njegovom autoru.