недеља, 23. септембар 2007.

John Bonham ( 1948-1980 )

PRAVDA, 25. septembar 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević

Kontakt:

1. miroslav_milosevic@vektor.net

2. www.myspace.com/mmilosevic

3. www.rocktrezor.blogspot.com


NAJVEĆI BUBNJAR U ISTORIJI ROCKA

JOHN BONHAM (1948-1980)


Bubnjar grupe Led Zeppelin je umro 25. septembra 1980. godine...

Džon Bonzo Bonem...najveći medju najvećima...

Grupa Led Zeppelin se ponovo okupila...glasine su bile tačne...

Veliki koncert je zakazan za 26. novembar u Londonu u dvorani O2...

Još ćemo naravno pisati o tome, kada dodje vreme...

Za bubnjevima je Džejson Bonem, sin slavnog Džona...

Krv nije voda...

Ovo je kratko podsećanje na velikog muzičara, legendarnog Bonza...

Džon Henri ,,Bonzo’’ Bonem je rodjen 31. maja 1948. godine u Vočesteršajru u Engleskoj. Još kao klinac je ispoljavao sklonost ka udaraljkama, jer je stalno udarao po posudju i raznim predmetima u kuhinji, a svoj prvi komplet bubnjeva dobio je od oca Džeka u svojoj 15 godini, do tada je imao samo jedan doboš. Mladi Džon Bonem je na svojim bubnjevima uvežbavao način svirke i pokrete poznatih američkih džez-bubnjara Badija Riča i Džina Krupe i počeo da svira po lokalnim bendovima šezdesetih godina. Njegova prva grupa je bila Terry Webb and The Spiders, a na jednoj od njihovih svirki je upoznao svoju buduću suprugu Pet Filips.
Svirao je i u drugim birmingenskim bendovima i uopšte Džon Bonem je na početku svoje karijere često menjao bendove.
Posle Teri Veba i Paukova, Bonem je dve godine bio član sastava The Blue Star Trio and The Senators, sa kojima je izdao i jedan relativno uspešan singl sa pesmom She's a Mod.
Kratkotrajno je bio član grupe A Way of Life, da bi se priključio blues-sastavu Crawling King Snakes, gde je pevao mladi energični pevač Robert Plant.
Grupa A Way of Life je zvala Džona Bonema da se vrati, što je on i prihvatio, zbog čega je bend Crawling King Snakes bio pred raspadom, ali im se nije priključio, jer je Robert Plant odlučio da osnuje novu grupu pod nazivom Band of Joy i Bonem je postao član tog sastava. Bila je 1966. godina.

Grupa Band of Joy je prvi ozbiljniji sastav u kojem su svirali Bonem i Plant. Pored njih dvojice, ostali članovi su bili gitarista Kevin Gemond, klavijaturista Kris Braun i bas-gitarista Pol Loki. Postojali su dve godine i bili su nosioci alternativne mod-kulture Birmingema.
Na kompilaciji Roberta Planta pod nazivom Sixty Six to Timbuktu,

koja je objavljena 2003. godine, nalaze se i nekoliko pesama grupe Band of Joy.
Sastav Band of Joy je dosta nastupao i Džon Bonem je skretao pažnju na sebe, pa su ga pevači Tim Rose, Džo Koker i Kris Farlou zvali da se priključi njihovim pratećim bendovima. Medjutim, iako je bio traženi bubnjar, Bonem se držao Planta.
Legendarni sastav Yardbirds sa svojim poslednjim gitaristom Džimijem Pejdžom se raspao, uprkos brojnim ugovorenim koncertnim obavezama. Da bi ispunio ugovorene obaveze, Džimi Pejdž je pozvao Planta i Bonema da pod nazivom New Yardbirds, odsviraju preostale koncerte.
Okupljanjem New Yardbirds stvoren je embrion grupe koja će postati najbolja, najveća i najznačajnija grupa u istoriji hard-rocka. Kada im se priključio bas-gitarista i klavijaturista Džon Pol Džons, grupa New Yardbirds menja ime u Led Zeppelin.

Rock muzika više neće biti ista, ostalo je istorija.
Grupa Led Zeppelin je objavila 10 oficijelnih albuma, koji su svi danas klasici i remek-dela rock-muzike. Svirajući u Cepelinima, Džon Bonem je dobio svoj legendarni status i postao je jedan od najuticajnijih i najpoštovanijih bubnjara moderne rock-ere.

Džon Bonzo Bonem je bio bubnjar raznolikog stila sviranja. U osnovi to je snažna, dinamična svirka, što nam ilustruju pesme Immigrant Song (sa albuma Led Zeppelin III-1970),

When the Levee Breaks (sa albuma Led Zeppelin IV-1971),

The Ocean (sa albuma Houses of The Holy-1974),

Kashmir (sa albuma Physical Graffiti-1975),

Achilles Last Stand (sa albuma Presence-1976)

i svakako dve numere koje su Bonemov zaštitni znak, Moby Dick (sa albuma Led Zeppelin II-1969)

i Bonzo Montreux (sa albuma Coda-1982).

Veoma inovativan bubnjar, jedan je od prvih koji je pored standardnog Ludvig-seta, koristio timpane i gong.

Pored sviranja u Cepelinima, Džon Bonem je učestvovao u realizaciji još nekoliko značajnih projekata, kao što su muzika za film Ringa Stara Son of Dracula-1974. godine,

album engleskog kontroverznog pevača Skriming Lord Sača iz 1970. godine Lord Sutch and Heavy Friends,

album Roja Vuda On the Road Again

i album Pola MekKartnija i njegove grupe Vings Back to the Egg.

Pored muzike velika strast Džona Bonema su bili stari sportski automobili i motocikli, koje je skupljao i čuvao na njegovoj porodičnoj farmi The Old Hyde.
Veliki porok Bonema je bio alkohol. Počev od mladjih dana, pa tokom čitave karijere Cepelina, Bonzo je konzumirao enormne količine žestokih alkoholnih pića, uglavnom vodke.
Dana 24. septembra 1980. godine, Bonem je radio u Brej studiju gde je uvežbavao material i pripremao se za predstojeću američku turneju Cepelina.

Tokom čitavog dana i večeri, popio je veliku količinu vodke, što će se pokazati kao fatalno za čuvenog bubnjara. U toku noći, Džon Bonem je preminuo usled trovanja alkoholom. Sledećeg jutra ga je mrtvog zatekao Džon Pol Džons. Bio je to 25. septembar 1980. godine. Veliki Bonzo je umro u svojoj 33-oj godini.

Smrt Džona Bonema je stavila tačku na karijeru grupe Led Zeppelin. Posle izvesnog vremena, krenulo se sa špekulacijama ko će zameniti Bonza u Cepelinima, pominjani su Kozi Pouel, Sajmon Kirk, Barimor Barlou i Karmin Apajs, ali Pejdž, Plant i Džons su ostali pri odluci da smrt Džona Bonema znači kraj Cepelina i oni su se posvetili samostalnim karijerama.
Narednih godina je objavljeno nekoliko kompilacija sa pesmama grupe Led Zeppelin, posthumno su objavljeni albumi The Last Show at Berlin-1980. godine

i Coda-1982. godine,

a veoma interesantan album pod nazivom Rock and Roll Highway je objavljen 2000. godine.

To je zbirka snimaka koje su Džimi Pejdž, Džon Pol Džons i Džon Bonem realizovali početkom sedamdesetih godina sa pevačem Skriming Lord Sačem, pijanistom Nikijem Hopkinsom i saksofonistom Krisom Hjuzom. Na nekim numerama su učestvovali gitarista Džef Bek i Hendriksov basista Noel Riding.
Grupa Led Zeppelin se ipak nekoliko puta okupljala, radi namenskih nastupa. Mesto za bubnjevima je zauzeo Džonov sin Džejson Bonem,

koji je takodje izrastao u vrsnog bubnjara, učeći od svog oca još kao dečak.
Najznačajniji nastup Cepelina u novom sastavu sa Džejsonom je bio 14. maja 1988. godine, na proslavi 40 godina njihove disko-kuće Atlantic Records.

Cepelini su se ponovo okupili, posle mnogih govorkanja da se nešto tako sprema, glasine su se pokazale kao tačne i Džimi Pejdž, Robert Plant, Džon Pol Džons i Džejson Bonem upravo pripremaju veliki povratnički koncert.

To će se desiti 26. novembra 2007. godine u Londonu u dvorani O2. Koncert će biti u počast pokojnom Ahmetu Erteganu, vlasniku kompanije Atlantic Records.

Welcome back, Zepps.


Podsetili smo se karijere Džona Bonema, velikog Bonza...

Najuticajnijeg i najpoštovanijeg bubnjara u istoriji rocka...

Preterana upotreba alkohola je prekinula jednu briljantnu karijeru...

I u sledećim brojevima ćemo se truditi da budemo aktuelni...

Do tada slušajte Moby Dick i Bonzo Montreux…

I naravno, čitajte Pravdu...

LONG LIVE ROCK AND ROLL !!!

1 коментар:

Unknown је рекао...

Svaka cast za ovu pricu... Sa uzivanjem i postovanjem.Najveci bubnjar u istoriji ...jedan jedini i neponovljiv BONZO...