четвртак, 6. септембар 2007.

Van Gogh

PRAVDA, 19. maj 2007.

PIŠE: Miroslav Milošević


VEČERAS U BEOGRADSKOJ ARENI GRUPA VAN GOGH

Uhvatite se u kolo Van Gogha


Jedna od najboljih domaćih rok-grupa Van Gogh, večeras će održati koncert u Beogradskoj Areni...

Slobodno se uhvatite u kolo Van Gogha...

Djule, Srba i Cvika sa saradnicima otprašiće pesme sa poslednjeg albuma Kolo, kao i sve stare dobro poznate hitove...

Zato...slobodno se uhvatite u kolo Van Gogha...

Story of Van Gogh

u priču su uključeni i delovi mnogobrojnih razgovora izmedju Djuleta i autora teksta, obavljenih tokom njihovog višegodišnjeg prijateljstva

1986.

Hvatanje u kolo Van Gogha počelo je sredinom osamdesetih godina, tačnije 1986. godine, kada je gitarista Zvonimir Djukić-Djule, posle nekoliko godina sviranja u relativno neuspešnim grupama Haos i Viza, zajedno sa bubnjarem Srboljubom-Srbom Radivojevićem, klavijaturistom Djordjem Petrovićem, basistom Predragom Popovićem i pevačem Goranom Milisavljevićem, osnovao grupu Van Gogh. Iste godine objavljuju prvi album, pod velikim uticajem muzike irske grupe U2...Najveći hit sa ove ploče je pesma Tragovi prošlosti. Posle prvog albuma, grupa Van Gogh će pauzirati narednih 5 godina...Djordje Petrović je prešao u prateći bend Djordja Balaševića, a Zvonimir Djukić je svirao sa grupama Fit iz Rijeke, Ekaterina Velika i u bendu bivšeg gitariste grupe Riblja Čorba Nikole Čuturila-Čuture.

1991.

Grupa Van Gogh se reaktivira početkom devedesetih godina u novoj postavi u kojoj su pored Djuleta i Srbe, još jedan bubnjar Vladan Cvetković, bas-gitarista Aleksandar Barać i klavijaturista Vlada Barjaktarević. Novi album Svet je moj izlazi 1991. godine, prvi na kojem je Djule preuzeo vokalne deonice. Sa ovog albuma su se izdvojili hitovi Smeh na usnama, Gubiš Me, Neko te ima i Glas. Na albumu Svet je moj su svirali i članovi grupe Ekaterina Velika Milan Mladenović i Margita-Magi Stefanović, a prateće vokale je pevala Tanja Jovićević iz grupe Oktobar 1864.

1993.

Posle dve godine, Van Gogh se pojavljuje kao trio u sastavu: Zvonimir Djukić-gitara i vokal, Aleksandar Barać-bas gitara i Srba Radivojević-bubnjevi i u toj postavi 1993. godine objavljuju album Strast, na kojem promovišu žešći i čvršći zvuk baziran na snažnim gitarističkim pasažima i rifovima. Sa ovog albuma su se izdvojile numere Basna, Mama, Haleluja, Ekstaza, Manitua mi nemoj biti lud i naslovna Strast. U numeri Strast Djule se, dok su besneli ratovi na prostorima bivše SFRJ, ironično osvrnuo na svoj blagi govorni nedostatak i izgovaranje slova R. ,,ne znam da kažem slovo R, ne želim da znam njime počinje rat’’. Slušajući pesmu Mama, upitaćemo sebe da li je to vizija smrti, poslednji dan, poslednji put...Mama, ne boli me ovaj poslednji dan, mama ja dalje putujem sam...Mama...Snažan i čvrst zvuk na albumu Strast je zasluga jednog od naših najboljih producenata Aleksandra-Saše Habića.

MM: Pesma Basna...Evo novac, bajo...

Djule: Basna će dugo biti aktuelna.

MM: U basnama su glavni junaci životinje.

Djule: Šta je basna ?...priča o životinjama, kroz koju se govori šta ?

MM: O ljudskim karakterima...evo novac, bajo...korupcija.

Djule: Mito, bekrijo...

1994.

Sledeće 1994. godine, grupa Van Gogh izdaje singl sa pesmama Zemlja čuda i Besnilo...Besnilo je disko-mix sa odlomcima nekoliko ranijih pesama, a u pesmi Zemlja čuda korišćen je refren poznatog evergrina Can’t help foling in love with you.

1995.

Pošto su do 1995. godine, albumi grupe Van Gogh objavljivani na pločama i kasetama, te godine izlazi CD-kompilacija Tragovi prošlosti, na kojoj su kompletan album Strast i izbor pesama sa ranijih ploča.

1996.

Naredne 1996. godine izlazi novi album grupe Van Gogh, pod nazivom Hodi, koji je prepun hitova, sa ovog albuma su se izdvojile pesme kao što su Put, Kiselina, Klatno i Delfin, koje će biti obavezne na svakom koncertu Van Gogha.

1997.

Posle albuma Hodi, Djule, Aca i Srba su veoma koncertno aktivni i u seriji tih uspešnih nastupa, na dva koncerta u SKC-u 23. i 24. januara 1997. godine, snimljen je koncertni album Live No Comment. Album žestokog zvuka, što je zasluga producenta i snimatelja Vlade Negovanovića, poznatog gitariste i studijskog muzičara.

MM: Po opštem mišljenju, ovo je najbolji album Van Gogha, ploča koja u potpunosti dočarava atmosferu sa vaših koncerata.

Djule: Asfalt bridi od hodanja i nezadovoljstva i velike želje za nekakvim promenama, jako mi je drago što smo to snimili, ostaće kao autentična slika jednog vremena.

1999.

Posle albuma Live No Comment, bas-gitarista Aleksandar Barać je napustio grupu i preselio se u Španiju, a Djule i Srba rade na novim pesmama i 1999. godine objavljuju novi album Van Gogha-Opasan Ples, sa kojeg se takodje izdvojilo nekoliko hitova kao što su naslovna numera Opasan ples, Puls, Da li zna, Pleme i Brod od papira. Album Opasan ples je dobro sklopljena mešavina raznih muzičkih stilova, balada, primesa džez-elemenata i ortodoksnog teškog gitaroškog roka. Naslovna numera Opasan ples se na svoj način razlikuje i odvaja po svojoj atmosferi od prepoznatljivog stila grupe Van Gogh i predstavlja jedan veoma uspešan eksperiment.

MM: Zašto je Aca otišao iz benda ?

Djule: Na jednom koncertu je u publici ugledao ženu svog života, sišao sa bine, spakovao bas i rekao joj ,,od danas si ti moja muzika i moj svet’’ i otišao iz benda.

MM: Vau, kakva melodrama...jesi li ga video skoro, kako je i šta radi ?

Djule: Bio sam kod njega u Barseloni, vodi super život lepo se snašao, a ljubav prema muzici ne jenjava...osnovao je hevi-metal bend u kojem ne svira bas nego bubnjeve.

MM: Rock and roll je veliki virus...ko se jednom zarazi, ostaje zaražen do kraja života.

Djule: Definitivno, Mišo.

MM: Ti i Srba ste album Opasan ples uradili sami...ploča je mešavina različitih stilova.

Djule: Da, ali nikako lutanje iz neznanja...sedimo Srba i ja u prostoriji za vežbanje, nešto sviruckamo i dodjemo na ideju da napravimo bend da nema basa, ideja koju je kasnije realizovala grupa White Stripes...bilo nam je dosadno da tražimo basistu, opet probe...uhodavanja...i tako mi napravimo album Opasan ples kao duel gitare i bubnjeva.

MM: Pesma Opasan ples zvuči nekako jazzy.

Djule: Trenutak u kojem je nastala, potpuno odslikava naše emotivno stanje.

MM: Interesantna je pesma Pleme...jel to pesma o rokerskoj sabornosti i solidarnosti...mi smo pleme...mi rokeri...

Djule: Da, ta pesma je nastala po motivima poezije Desanke Maksimović, kao što smo na albumu Hodi koristili stihove Momčila Nastasijevića, nit tradicije koja se provlači kroz moderan zvuk i tu smo ubacili i deo refrena pesme Sunčan Dan grupe Osibisa.

MM: To je zanimljivo, u još nekim pesmama si koristio citate iz poznatih svetskih hitova...Beatles, Lou Reed, Rolling Stones, Doors...

Djule: To je muzika na kojoj smo odrastali, koju smo slušali u tom adolescentnom periodu i na početku svake probe odsviramo nešto od toga, radi zagrevanja.

2001.

Promotivna turneja Opasan ples sa novim bas-gitaristom Dušanom Bogovićem-Gerijem je rezultirala još jednim koncertnim albumom, koji je snimljen 24. decembra 1999. godine u Hali Sportova na Novom Beogradu, a objavljen kao multimedijalno izdanje 2001. godine, pod nazivom Happy new ear-Srećno novo uvo...moderan zvuk uz korišćenje elektronskih instrumenata u aranžmanima Saše Habića, dočarava drugačiju atmosferu u odnosu na žestinu i sirovost albuma Live No Comment, iako je snimatelj i producent isti-Vlada Negovanović.

MM: Koliko se ovaj živi album razlikuje od prošlog Live No Comment ?

Djule: Promenili smo smer, naše stilsko opredeljenje, uveli smo te semplere tj. kreativne delove, koje smo radili u studiju kao autorski rad ali nikad nisu otišli na ploču...onda smo poželeli da te delove u živoj svirci podelimo sa ljudima i da to bude nova slika starih pesama.

MM: Zašto je album izašao dve godine kasnije od koncerta, na kojem je snimljen ?

Djule: Hteli smo da završimo turneju, da oslušnemo reakcije i raspoloženje publike i taj album je izašao kao pečat i kruna promotivne turneje albuma Opasan ples.

MM: Zašto Srećno novo uvo ?

Djule: Želja da malo počnemo nešto drugačije da slušamo.

MM: Koncert najavljuje jedan prelepi dečiji glas...ko je to ?

Djule: To je ćerkica našeg prijatelja Miše Aleksića iz Riblje Čorbe.


Iste 2001. godine, grupa Van Gogh objavljuje još dva CD-a, reizdanje prvog albuma iz 1986. godine i kompilaciju Rani radovi na kojoj su pesme sa drugog albuma Svet je moj, tako da je od tada ceo opus Van Gogha dostupan na diskovima...Na Ranim radovima se nalazi i singl Deja Vu, za koju je grupa Van Gogh snimila onaj čuveni video-spot sa golim bakicama.

MM: Gledao sam spot za pesmu Deja Vu, zanima me kako ste nagovorili sve te bakice od 75 i više godina da se pojave gole ?

Djule: Reditelj spota ih je odabrao, one su pristale, potpisale i veoma profesionalno su to odradile...bakice su bile fenomenalne...

2002.

Sledeće 2002. godine, u grupu dolazi novi bas-gitarista Dragan Ivanović i sa njim Djule i Srba u produkciji Saše Habića objavljuju novi album grupe Van Gogh-Dr Under... Sa albuma Dr Under su se izdvojila dva izrazita hita, koji će pored već starih poznatih pesama postati obavezni deo koncertnog repertoara Van Gogha...Tanka Nit i jedna od najboljih Djuletovih pesama u karijeri Za Godine Tvoje, kao i numera Mia Donna, jedna od omiljenih njihovih pesama autora ovog teksta.

MM: Uticaj Saše Habića...opet elektronika.

Djule: Sale je fenomenalan, jedan od magova svog posla, drugačiji jedinstven i unikatan u odnosu na sve druge, uz dužno poštovanje svih ostalih.

MM: Da li je to korišćenje elektronske muzike, pod uticajem Saše Habića, udaljilo Van Gogh od osnovnog zvuka ?

Djule: Ma nije, baza su i dalje gitara, bas i bubnjevi, a malo smo eksperimentisali...to je dozvoljeno, ne postoji kalup u koji te neko stavi pa da moraš jedno te isto da sviraš.

MM: Znam da voliš Lou Reeda...na omotu jednog od svojih albuma je napisao ,,ne možeš da pobediš dve gitare, bas i bubnjeve’’

Djule: Ma, nikad...

MM: Koliko su tvoje pesme autobiografske ?...ja sam negde u nekom razgovoru, kada su me ljudi pitali zašto toliko volim muziku Van Gogha, rekao da je to zato što Djule peva pesme koje je živeo.

Djule: Pa jesu...ti i ja se znamo milion godina, znaš šta smo sve prošli još od školskih dana, ima zluradih ljudi koji teško praštaju uspeh...ne postoji knjižara u kojoj mogu da se kupe neke emocije.

2004.

Za slovenačko i hrvatsko tržište izlazi kompilacija nejvećih hitova pod nazivom Best Of Van Gogh.

2006.

Posle albuma Dr Under, bas-gitarista Dragan Ivanović, poput nekih ranijih Djuletovih saradnika, prelazi u prateći bend Djordja Balaševića, a na njegovo mesto dolazi Dejan Ilić-Cvika, koji je i danas u grupi...Djule, Srba i Cvika jako dugo i temeljno rade na novom albumu i 2006. godine u koprodukciji Vlade Negovanovića i Vojislava Aralice izlazi album Kolo...album kratkih pesama, album različitih muzičkih izraza, izrazitih komercijalnih tendencija i približavanja pop-muzici...

MM: Album su radila dva producenta.

Djule: Da, pola Vlada-pola Voja...i koliko nam je bilo neizvesno kako će se dva producenta snaći, kada smo dobili gotov rad shvatili smo da je to bila prava odluka i komentari su bili pozitivni...napravljen je dobar spoj dva senzibiliteta, a zajednički imenitelj je Van Gogh.

2007.

MM: Došao si sam, gde su ti verni rudari Srba i Cvika ?

Djule: Oni su od onih koji nalete na zlatnu žicu, kada ja odem.

MM: Kakva će biti atmosfera u Areni, kao na ranijim koncertima ili bolja?

Djule: Čim smo ovoliko opstali, verovatno bolja...nećemo da se vraćamo na staro...mogli bi, ali nećemo.

MM: Znači u Areni ćete dati sve od sebe.

Djule: I više od toga, šta ima novo kod tebe, jesi nabavio neki novi disk ?

MM: Ti znaš da ja ne mogu to da prestanem...Gary Moore i Close as you get...tek je izašao...

Djule: Odložen mu je koncert u Sava-centru...

MM: Čekamo ga, doćiće mislim 21. juna...da li Van Gogh sprema neko iznenadjenje za publiku u Areni ?

Djule: Svaki onaj koji u roku od nedelju dana na naš zvanični Web-sajt pošalje originalnu kupljenu kartu, dobiće za uspomenu DVD sa snimkom koncerta.

MM: Lepo, super ideja...mogu da kažem, kao čovek koji prati rock and roll, da je to retkost.

Djule: Ako bude lepo vreme, ispred Arene će biti postavljena ispovedaonica u koju će svako moći da udje i kaže sve što poželi...u slučaju lošeg vremena biće postavljena unutra.

MM: Bogami Djule, vi baš spremate spektakl.


ŠTA REĆI NA KRAJU ?

Srpski rock and roll se vraća na velika vrata...

Pod kupolu Beogradske Arene...

Bajaga i Instruktori su je napunili...Riblja Čorba je napunila...

Van Gogh...Videćemo večeras...

I zato...slobodno se uhvatite u kolo Van Gogha...

I zato...dodjite večeras u Beogradsku Arenu...


LONG LIVE ROCK AND ROLL!!!

4 коментара:

Unknown је рекао...

Da li neko zna datum rodjenja Dejana Ilica Cvike iz Van Gogha?

Hvala

kristina је рекао...

Htela bi da znam da li neko zna datum rogjenja Dejan Ilić Cvika isto pitanje? hvala unapred

Unknown је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
sanjci933 је рекао...

20.12.1977 :)))